Egészség

Mit tegyél a bokaficammal?

Itt a nyár, a szabadtéri sportok szezonja - ez azonban sérülésveszéllyel is jár! Mi a teendő ha kifordult a bokád?

Mit tegyél a bokaficammal?A bokaficam az oldalszalagok többé-kevésbé jelentős sérülésével, fájdalommal, duzzanattal és különböző mértékű mozgáskorlátozottsággal jár. Legenyhébb esetben a boka inai túlhúzódnak; súlyosabb a részleges szalagszakadás. Legsúlyosabb változata a teljes szalagszakadás, amikor a bokatájék a szövetközti vérzés miatt nagyon megduzzad. Ilyenkor akár sebészi beavatkozásra is szükség lehet. Nem érdemes házilagos kezelésekkel próbálkozni, a ficam orvosi kezelést igényel – amíg azonban orvoshoz jut a beteg, érdemes a lábat magasra polcolni és jegelni.

A látszólag kis sérülésekre is érdemes odafigyelni és szakszerű ellátást kérni – így előzhetők meg a későbbi bokafájdalmak és szövődmények. Az apró traumák sorozata ugyanis orvosilag kopás előtti stádiumnak számít, ráadásul a szalagszakadáskor kialakuló apró vérrögök trombózishoz is vezethetnek. Ha valaki hajlamos a bokaficamra, egyensúlyfejlesztő, ízületstatikai gyógytornaprogrammal csökkentheti a sérülés kockázatát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top