Egészség

Lassíts! A rohanás árt az egészségnek!

Túlságosan elfoglalt vagy, és itt is, ott is megpróbálsz lecsípni egy percet? Vigyázz, van, amikor nem éri meg spórolni az idővel!

Kihagyod a fogselymet? A fogselyem a fogaid közötti résekből is eltávolítja a lepedéket, ahová a fogkefe önmagában nem érne el. Épp ezért ez az első számú védőpajzs a fogágybetegségek ellen, amelyek sok más kellemetlenség mellett akár a szívbetegségek kockázatát is növelhetik. Ha kihagyod, a fogaid felületének akár 40 százaléka is védtelen maradhat. A legjobb, ha este használod a fogselymet, amikor a lepedékképző baktériumok igazán támadásba lendülnének. Ha végképp nincs időd semmire, másnaponként is használhatod, de csak akkor, ha a családban nem fordult elő fogágybetegség. Amikor kihagyod, a kefés fogmosás után öblögess bőségesen, vagy használj szájvizet a baktériumok ellen.

Lassíts! A rohanás árt az egészségnek!Lerágod a letört körmöt? Ha letörik a körmöd, és nincs nálad sem reszelő, sem körömcsipesz, előfordul, hogy egyszerűen lerágod a mindenbe beleakadó részt? Nem jó ötlet, és nem csak azért, mert borzalmasan fog kinézni. Ha ugyanis rágod a körmöd, kórokozók ezrei kerülhetnek át a kezedről a szádba és vissza. Még a körömágyad is megfertőződhet. Előrelátóan helyezz el egy körömreszelőt vagy körömcsipeszt oda, ahol sokat tartózkodsz: az íróasztalod fiókjába, az autó kesztyűtartójába, a táskádba, sőt, akár a konyhai fiókba is. Így nem lesz nehéz találni egyet, amikor szükséged van rá.

Gyorsétterem-függő lettél? Nem csoda, ha az extra menü után hamarosan újra megéhezel – a gyorséttermi ételekben ugyanis alig van a teltségérzetet fokozó rostból, ám annál több sót, cukrot, valamit telített zsírt veszel velük magadhoz, a kalória-ezrekről nem is beszélve. A legjobb, ha megpróbálod elkerülni a farkaséhséget: ne akkor kezdj valami ehetőt keresni, amikor már kopog a szemed. Tervezd meg, mikor akarsz ebédelni, és fél órával hamarabb gondold át, hol juthatnál egészségesebb ételhez. Legyen nálad valamilyen egészséges rágcsálnivaló, például gyümölcs vagy mogyoró, ha hirtelen valamilyen gyorssegélyre lenne szükséged. Ha mégis a gyorsétterem az egyetlen lehetőséged, kérj egy grillezett csirkés szendvicset, majonéz nélkül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top