Egészség

Veszélyek utazás közben és alatt

Szállás lefoglalva, repülőjegy a zsebben, valuta a pénztárcában, irány a tengerpart… De ugye nem szeretnéd, hogy egy váratlan betegség tönkretegye az utat, amire egész évben vártál?

Nincs is annál rosszabb, mint amikor a nyaralás napjait betegen kell töltened a szállodai szobában, vagy rosszabb esetben egy külföldi kórházban. Ám egy kis odafigyelés is elég, hogy elkerüld ezt az áldatlan helyzetet!

Csak ide megyünk, a közelbe…

Veszélyek utazás közben és alatt„Illúzió azt hinni, hogy a közeli országokban nem eshet az embernek baja, hiszen már maga az utazás is veszélyes lehet” – mondja Dr. Axmann Ágnes, a Trópusi és Utazási Betegségek Intézetének vezetője. Egy hosszú autóúton például ritkábban tudsz kezet vagy gyümölcsöt mosni, így akár már az odaúton beszerezhetsz egy gyomorhurutot. Az autó légkondicionálójában számos légúti betegség kórokozója képes életben maradni. A tengerpart leggyakoribb „kártevői” pedig a tengeri állatok és a napszúrás.
Előzd meg! Szakértőnk azt ajánlja, hogy évente akár többször is kérd az autó légkondicionálójának alapos kémiai tisztítását, vagy a légszűrő cseréjét. Legyen nálad fertőtlenítő kendő vagy oldat a kéztisztításhoz – a kendő valamivel hasznosabb, mivel ezzel le is dörzsölöd a piszkot. Kéz- és gyümölcsmosásra a szénsavmentes ásványvíz is jó: még egy okkal több, hogy ne cukros üdítővel rakd tele a kocsit az útra. Csak a kijelölt helyen fürödj, hogy elkerüld a veszélyes medúzák útvonalát, fogyassz sok folyadékot, és ne feledkezz meg a naptejről, valamint a fokozatosságról sem!

Fenn, a magasban

Annak is megvannak a kockázatai, ha repülővel szeled át a kontinenseket. A többórás ülés például fokozza a trombózis veszélyét, érkezéskor pedig beüthet a jet lag, azaz az időzónák átlépéséből adódó fáradtság és alvászavar.
Előzd meg! „A jet laget egyszerűen ki kell pihenni” – mondja Dr. Axmann Ágnes. Ne akard kávéval ébren tartani magad, kerüld az alkoholt, a dohányzást, így a szervezeted fokozatosan átáll az új időzónára. A trombózis veszélyének csökkentésére legalább óránként állj fel, sétálj el a mellékhelyiségig, és ülve is tornáztasd egy kicsit a lábad, de használhatsz kompressziós harisnyát is. „Több légitársaság tengerentúli járatain már videón mutatják be az ülve is végezhető gyakorlatokat” – mondja szakértőnk. Vérhígító gyógyszerek használata is indokolt lehet, főleg idős korban vagy bizonyos krónikus betegségek esetén, de ezt feltétlenül szakorvossal kell megbeszélni.

Veszélyek utazás közben és alatt

A klasszikus gyomorbajok

Szinte már közmondásos úti betegségnek számítanak a hasmenéssel, hányással, esetleg lázzal járó, baktériumok, vírusok okozta gyomorproblémák. Szakértőnk szerint ezek okát elsősorban a hazaitól eltérő baktériumflórában kell keresni – a szervezet egyszerűen nem ismeri ezeket a kórokozókat.
Előzd meg! Ne kísérletezz a csapvízzel, sőt, fogmosásra is ásványvizet használj, méghozzá csak olyan palackból, amit te nyitottál ki. A jeges italokat is kerüld, mivel a jégkocka általában csapvízből készül. Kizárólag frissen készült, jól átsütött-főzött ételt egyél, felejtsd el a véres, angolos sülteket. „Már vacsora előtt kösd a lelkére a pincérnek, hogy „well done” legyen a hús – figyelmeztet szakértőnk. Nem hámozható, különösen földközelben termő, nehezen tisztítható gyümölcsöt, például epret ne egyél, és a hámozhatókat is fertőtlenítsd, mielőtt beléjük mártanád a késed.

Kerüld a jeges italokat, inkább általad kibontott ásványvizet igyál
Kerüld a jeges italokat, inkább általad kibontott ásványvizet igyál

Ha mégis kitör rajtad a hasmenés vagy a hányás, igyál minél több folyadékot, és fordulj orvoshoz. Vannak ugyanis olyan kórokozók is, amelyeket a szervezet nem képes egyedül, csak orvosi segítséggel elpusztítani.

Ha van oltás, élj vele!

Minél messzebbre utazol, annál többféle fertőzéstől, járványos betegségtől kell tartanod. A Hepatitis-vírus például már a Földközi-tenger medencéjében is jelen van, ha pedig ennél egzotikusabb vidékre merészkedsz, az olyan betegségekre is gondolnod kell, mint például a malária, a sárgaláz, a hastífusz, a dengue-láz, vagy akár az ebola. Bár ezek ellen nem létezik védőoltás, számos súlyos betegségtől megvédheted magad egyetlen tűszúrással. Egyes országok kötelező védőoltásokat is előírnak, Szaúd-Arábiába például be sem teheted a lábad agyhártyagyulladás elleni oltás nélkül.

Veszélyek utazás közben és alatt

Előzd meg! Érdeklődj az adott országban kötelező és ajánlott védőoltásokról – a Trópusi és Utazási Betegségek Intézetében például minden részletre kiterjedő tájékoztatást kaphatsz. A  célország követségén, konzulátusán is kérdezhetsz, illetve a www.utazaselott.hu, vagy a www.oek.hu honlapokon is informálódhatsz. „A jól átsütött ételek fogyasztásáról már csak a fertőző betegségek elleni védekezés miatt se feledkezz meg” – ajánlja Dr. Axmann Ágnes. Egzotikus vidékeken használj hatásos szúnyogriasztót, és figyelj arra is, hogy a magas faktorszámú napozószerek csökkentik ennek hatását – kend gyakrabban újra! Azt pedig ugye nem kell mondanunk, hogy ha nyári kalandba keveredsz, adj a szexuális biztonságra?

 Mi legyen az úti patikában?
  • Az állandóan szedett gyógyszereid (pl. fogamzásgátló)
  • Lázmérő, láz- és fájdalomcsillapító
  • Kalcium-pezsgőtabletta, allergia elleni szerek
  • Sebhintőpor, fertőtlenítő oldat, géz, ragtapasz
  • Szúnyogriasztó, magas faktorú naptej
  • Hasmenés és émelygés elleni szerek

 

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top