Egészség

Így óvd a szemed!

Egyre többen küzdenek a kellemetlen, idegentest-érzéssel járó száraz szem szindrómával. Mit tehetsz ellene, ha te is érintett vagy?

Aki sokat ül a számítógép előtt, egészen biztosan tapasztalta már az úgynevezett száraz szem szindróma tüneteit: az égő, fáradt szemet, az idegentest-érzést, a fényérzékenységet. Ha téged is érint ez a probléma (amely egyébként az életkor előre haladtával egyre gyakoribb), sokat javíthatsz a helyzeten néhány természetes praktikával:

 

Így óvd a szemed!


Igyál sokat:
a víz nedvesen tartja a szerveket és szöveteket, így a szemet is.

Párásíts: ha száraz a levegő abban a szobában, ahol sokat tartózkodsz, vegyél párásító berendezést. Cseréld benne a vizet gyakran, és időnként fertőtlenítsd a víztartályt, nehogy penészgombák telepedjenek meg benne.

Pislogj: ha olvasol, vagy a számítógép előtt ülsz, ne feledkezz meg az időnkénti pislogásról, sokszor ugyanis ennek hiánya miatt alakul ki a probléma. A pislogás egyenletes könnyfilmmel vonja be a szemet.

Ne dörzsöld a szemed: ez ugyanis rontja a helyzetet.

Egyél sok omega-3 zsírsavat: lenmagot, diót, tengeri halat, a vizsgálatok szerint ugyanis ez segít nedvesen tartani a szemet.

A műkönny is segíthet: kerüld viszont a vörösséget és viszketést csökkentő szemcseppeket, ezek ugyanis tovább száríthatják a szemet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top