Egészség

Migrén után kínai akcentus

Egy brit hölgy egy komoly fejfájásroham után hirtelen kínai akcentussal kezdte beszélni az anyanyelvét - adta hírül a szigetországbeli média.

A Plymouth-i Sarah Colwill egy kínzó migrénes roham után kezdett kínai akcentussal beszélni a múlt héten. A migrén valószínűleg valamilyen agykárosodást okozott a 35 éves hölgynek, aki egyébként még sosem járt Kínában és nem is beszéli az ázsiai ország egyetlen nyelvjárását sem. Az orvosok szerint valószínűleg a Külföldi Akcentus Szindróma (Foreign Accent Syndrome, FAS) áldozata lett: máskor is megfigyelték már ugyanis, hogy egyes agyi történések, például stroke vagy baleseti sérülések után a beteg külföldi akcentussal kezd beszélni. A jelenséget először a 20. század elején dokumentálták, és azóta is csak néhány tucat embert érintett.

Migrén után kínai akcentus

„18 hónapos voltam, amikor a családom Plymouthba költözött, így a helyi tájszólásban tanultam meg beszélni” – mondta el Sarah Colwill a helyi újságíróknak. „Amikor a migrénem miatt kihívtam a mentőket, azt mondták, határozottan kínainak hangzott az akcentusom. A mostohalányom nem ismerte meg a hangom, amikor a kórházból felhívtam, és néhány barátom is telefonbetyárnak nézett már. Nem szeretnék így maradni, mert idegesít az új hangom, mintha nem is az enyém volna” – tette hozzá.

A hölgy most beszédterápiára jár, és igyekszik visszaszerezni régi hangját és helyi tájszólását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top