Egészség

Mi van a fejfájás és horkolás hátterében?

Gátolt orrlégzést, orrfolyást, de akár horkolást vagy fejfájást is eredményezhet az orrpolip, amely a gyakori tévedéssel szemben nem daganat.

Érdemes azonban utánajárni a jelenségnek, mert jelenléte krónikus fertőzéshez, gyakori orrmelléküreg-gyulladáshoz vagy szaglászavarhoz is vezethet.

Férfias jelenség

– A felnőtt népesség 1-4 százalékánál fordul elő orrpolip, háromszor annyi férfinál, mint nőnél. Gyerekeknél is megfigyelhető a jelenség, különösen az orrmelléküregek krónikus fertőzése, asztma, allergiás orrfolyás vagy cisztás fibrózis esetén – ráadásul a családi halmozódás sem ritka – mondja dr. Koppány Judit, a Budai Allergiaközpont fül-orr-gégész szakorvosa. Bár a betegség oka legtöbbször nem egyértelmű, egyes kutatások szerint szerepet játszik benne a levegő fokozott szennyezettsége, az allergiát okozó allergének, az örökletes és helyi faktorok, a tüdőasztma és egyes allergiáért felelős gombafajok. Az orrpolipok légúti allergiákban szenvedőkben gyakoribbak. Az allergiás orrgyulladás (rinitisz) során a levegő pollenjei vagy bizonyos vegyszerek ingerlik az orrnyálkahártyát, ezért az váladékot választ ki. Az ismétlődő ingerek hatására a nyálkahártya néhol polippá alakul.
Előfordul, hogy az érintettek nem is veszik észre, hogy orrpolipjuk van, annak ellenére, hogy orrnyálkahártya duzzanatuk, gátolt orrlégzésük van. Ám ha valaki orrfolyás, gátolt orrlégzés, fejfájás, horkolás vagy orrhangú beszéd miatt fül-orr-gégész szakorvoshoz fordul, a diagnózis könnyen felállítható orrtükri kép alapján.

Mi van a fejfájás és horkolás hátterében?


Kitüremkedés az orrban

Az orrpolipok az orrnyálkahártya kitüremkedései az orrmelléküregek szájadéka körül. Lehetnek kerekek, csepp alakúak, és szabálytalanok, bár leggyakrabban könnycsepp alakúak, majd a növekedés befejeztével szürkés, szőlőszemszerű masszára hasonlítanak. Vizsgálat során az orr elülső részében fekvő polipok könnyebben észrevehetőek, mint amelyek a hátsó régióban helyezkednek el. Előfordulhat azonban, hogy szinte az egész orrüreget kitöltik a „szőlőszemek”, ilyenkor orrpolipózisról beszélünk.
Mivel a polipok elzárják a levegő útját az orrban, könnyen kiszárad a torok és a garat nyálkahártyája, ez pedig gyakori torokgyulladáshoz vezethet. Ugyanígy elzáródhatnak a melléküregek, az arcüreg és a homloküreg kivezető nyílásai is, aminek gyakori következménye lehet a krónikus arcüreg-gyulladás.

Kezelési lehetőségek

Szájon át vagy orrspray-ben adott kortikoszteroidokkal a polipok mérete csökkenthető, esetleg meg is szüntethetők. Amennyiben a gyulladás felülfertőződött, szükség lehet antibiotikus kezelésre is. Mivel a polipok legkellemetlenebb következményei a légutak elzáródása és a gyakori orrmelléküreg-gyulladás, megoldásként gyakran alkalmazzák az endoszkópos műtétet, amelynek célja az orrüreg és az orrjáratok szabaddá tétele. Így helyreáll az orrlégzés és az orr melléküregeinek a szellőzése. Az endoszkóp alkalmazásához erősen kapcsolódik az ún. FESS (Functional Endoscopic Sinus Surgery) vagyis a funkcionális szemléletű orr és orrmelléküreg sebészettel. Ez a beavatkozás az orr és az orrban elhelyezkedő képletek normál biológiai funkciójának megőrzését és visszaállítását célozza, a környezet lehető legcsekélyebb károsításával. A műtét történhet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban is. Amennyiben azonban a polipektómia (polipok eltávolítása után) is fennáll az allergiás irritáció, és főleg az asztma, a polipok ismét kifejlődhetnek. Ez indokolhatja a műtétek ismétlését. Jóindulatú, többszörös polipok esetében is nagy az orrpolip kiújulásának az esélye.

Mi van a fejfájás és horkolás hátterében?

Szakszerű tanácsok

Az orrpolipos betegek gyakran allergiásak lehetnek aszpirinre és más nem-szteroid gyulladásgátlókra. Éppen ezért aszpirin okozta orrpolipózis esetén minden aszpirintartalmú gyógyszert kerülni kell. Mivel bizonyos szempontból az orrpolip az allergiás rinitisz következménye, az allergiás rinitisz kezelése – amely az új terápiás lehetőségek mellett egyszerűen megtehető – megakadályozhatja az orrpolipok kialakulását. Szakember tanácsát kell kérni az orrnyálkahártyát lohasztó szerek használatáról is, ugyanis tartós alkalmazásuk az allergiához hasonló állapotot idéz elő, hozzászokás alakulhat ki. A bizonyos orrsprayk használata által okozott pedig rinitisz medikamentóza nevű betegséget jóval nehezebb kezelni, mint az allergiás rinitiszt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top