Egészség

A nőket gyakrabban diagnosztizálja félre az orvos

Amerikai és kanadai kutatók véleménye szerint a nők egészségügyi panaszai esetén sokkal gyakrabban fordul elő, hogy az orvos téves diagnózist, vagy nem teljesen megfelelő gyógyszert ad. Ennek oka szerintük az, hogy a nők ritkábban vesznek részt az orvosi kutatásokban.

Hat amerikai és kanadai kutató közölte véleményét a rangos Nature folyóirat legújabb számában. Egy 2004-es vizsgálatra hívják fel a figyelmet, amely feltárta, hogy a különféle orvosi kutatásokban a vizsgálati alanyoknak csak 37 százaléka tartozik a női nemhez. Ennél is fontosabb, hogy a kutatásoknak mindössze 13 százaléka tesz egyáltalán különbséget nők és férfiak között a vizsgálati adatok értékelésekor.

A nőket gyakrabban diagnosztizálja félre az orvos

Mindez a kutatók szerint azért fontos, mert látványos különbségek vannak aközött, ahogy a nők és férfiak az egyes betegségeket megélik. A két nem közötti biológiai különbségek arra is hatással vannak, hogyan reagálnak a nők és a férfiak bizonyos gyógyszerekre – ennek ellenére még a gyógyszerek engedélyeztetése során is ritka az olyan vizsgálat, amely figyelembe veszi a nem szerinti különbségeket. Az állatkísérletekben is megfigyelhető a hímnemű állatok előnyben részesítése. Ez pedig ahhoz vezethet, hogy a napi gyakorlatban a nőket jóval gyakrabban diagnosztizálják félre, és a gyógyszerek előírt dózisa sem feltétlenül felel meg nekik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top