Egészség

Dohányzik a gyereked? – Így győzd meg, hogy ne tegye!

Beszélj a gyerekkel a dohányzásról!

Érdekel hogyan tudod megőrizni testi-lelki egészséged? Nézz körül a Nők Lapja Egészség Oldalán! KATT IDE!

Sokféleképpen lehet indítani a témát. Elborzasztó tüdőrákos adatokkal, egész életen át tartó cigarettafüggéssel, tüdőbajjal. És úgy is, hogy neked miért fontos a füstmentes élet. Nyugodtan bevallhatod, te is elszívtál egy-egy szálat régen. Vagy mesélhetsz neki arról is, hogy milyen könnyen lett a napi két szálból öt szál, tíz szál, két doboz. Aztán milyen nehéz volt leszokni. Újra leszokni. És milyen rossz reggelente kínzó köhögéssel ébredni, elmenni tüdőszűrésre és rettegve várni az eredményt. Mennyivel könnyebb lett volna rá se szokni. 

Bennünket  utánoznak

Természetes, hogy kipróbálja. Mindenki kipróbálja. Utánoznak. Téged, a haverokat, a többi felnőttet. A valódi kérdés azonban az, hogy nyúl-e még a cigaretta után, és ha igen, hányszor. Erre úgy kaphatsz választ, hogy megfigyeled, reggel ébredés után mennyi idő telik el, amíg el nem szívja az első cigarettát. Amíg alszik, addig a láncdohányos se dohányzik, így csökken a nikotinszintje. Az igazán függők reggel már az első mozdulatukkal a cigarettát keresik, akiknél viszont eltelik néhány óra, azoknál komoly függőség sem alakult még ki, cigarettázásuk inkább szokásokhoz, helyzetekhez köthető.

Megtilthatod?

Már az ötéves gyerek is pontosan tudja, miről van szó, és a statisztikák szerint a fiatalok egyre korábban szoknak rá a cigarettára. De vajon van-e jogunk tiltani ezt, van-e jogunk rendelkezni az egészségével? Nagy Brigitta pszichológus egyértelműen azon a véleményen van, hogy ebben a korban lehet, sőt kell is élni a tiltással. Ez persze kevés, el kell mondanod, hogy milyen veszélyekkel jár, ha tovább fújja a füstöt. A gyerekben él a tudásvágy, minden új ismeret nagyon érdekli, éppen ezért azonnal hat, ha előveszed a cigarettásdobozt, megbeszélitek a rajta olvasható feliratokat, és megmutatod neki a szétcigarettázott tüdő képét. Tizenévesen, a lázadás korszakában már nem sokra megyünk a merev tiltással. Akkor a ház mögött gyújt rá, csak azért is. Egyedül a beszélgetés segít, kőkeményen alátámasztva racionális érvekkel.

  • Aki dohányzik, az büdös, és azt nem bírja a másik nem.
  • Besárgul a körme, a foga, és korábban kezd ráncosodni.
  • A füstöléstől senki nem lesz felnőtt, csak egy nikotinfüggő kamasz, akinek majd egyszer úgyis meg kell birkóznia a leszokással.

MELYIK TÍPUSBA TARTOZIK?
A témával foglalkozó szakértők három csoportba sorolták a cigarettázó tinédzsereket.

1. Vannak, akik az első szippantások után nem sokkal – olykor szinte azonnal és feltétel nélkül – a híveivé válnak. Egyedüli gátat az jelent számukra, ha erős tiltással szembesülnek.

2. A másik csoport tagjai sokkal lassabban, fokozatosan válnak nikotinfüggőkké, és az idő múlásával egyre többet szívnak: belőlük lesznek azután, néhány éven belül, az igazi dohányosok.

3. A harmadik csoportba sorolt, naponta legfeljebb öt szálat elszívó fiataloknak esélyük van arra, hogy ne legyenek függők, feltéve, ha nem növelik ezt a mennyiséget. Ők a fiatal dohányosok mintegy 15 százalékát teszik ki.

Tanítsd meg nemet mondani!

A közös beszélgetések egyik legfontosabb témája, hogy a cigarettát vissza kell tudni utasítani. Ez talán a kamaszkor legnagyobb próbatétele: nem beolvadni a többiek közé, hanem kiemelkedni. Ezt pedig csak az a fiatal tudja megtenni, aki kellően fel van vértezve tudással, erővel, otthonról hozott biztatással. És ez nemcsak a kamasznak kihívás, hanem a szülőnek is. Olyan tinédzsert nevelni, aki kikéri magának a füstöt, mert tudja, hogy káros. Aki elutasítja a cigarettát, mert nem akar nikotinfüggő lenni. Aki büszke arra, hogy más, sőt jobb, mint a többi.

Ha már rendszeresen fújja a füstöt

Gyakori, hogy későn kapcsolunk. Ebben az esetben már nem sokat segít a vasszigorral való tiltás, a kapkodós felolvasás a veszélyeiről, a büntetés. Sokkal inkább a ráérős beszélgetés, ami az összes olyan témát érinti, ami a tini számára igazán érdekes. Milyen a jó szex? Mitől más a marihuánás cigaretta? Tényleg
veszélyes? Hallottad, hogy a libidóra is hatással van a dohányzás? Képes volnál leszokni róla? És ezzel el is érkeztetek ahhoz, hogy a leszokásról beszélgessetek. Van segítség – tapaszok, tabletták, rágógumik, segítő csoportok – de csak akkor, ha a tini maga képes meghozni azt a döntést, hogy füstmentes legyen az élete. e
(A sokféle segítségről a Nők Lapja Egészség júniusi számában írtunk)

Veszélyes, mert…

A fiatalkori dohányzás különösen károsan hat a fejlődő szervezetre; roncsolja az agysejteket, a fejlődésben levő tüdőt, és tanulási nehézséget is okozhat. Magyarországon az utóbbi három évtizedben minden ötödik ember halálát a dohányzás okozta. A tüdő fejlődése szempontjából sokkal rosszabb, kártékonyabb az, ha valaki fiatalkorában kezd el füstölni. Bár a tüdőrák kialakulásához általában több évtizedes dohányzás vezet, ez az idő lerövidülhet, ha a családban voltak már daganatos betegek.

Több mint 250 féle méreg található a cigarettafüstben, például mérgező gázok, vegyszerek, fémek, szén-monoxid, bután, ammónia, toluol (festékhígítókban használják), arzén, ólom, króm (acélgyártáshoz használják), kadmium (elemeket állítanak elő belőle), és polónium-210 (amely erősen radioaktív, rákkeltő anyag). Ezenkívül 11 féle különösen veszélyes, 1. osztályba sorolt rákkeltő anyag.

Laborba vittük - szaloncukorA decemberi szám tartalmából:

• -2 kiló az ünnepekig
• Nem szelíd gyógymódok
• Laborba vittük a szaloncukrot
• Mit árul el az ajándékod
• Kockáztatnád a szövődményeket?

Fizess elő a Nők Lapja Egészségre!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top