Egészség

Gyógyulj állatokkal! – A legjobb négylábú terapeuták

Létezik egy ritkán emlegetett alternatív gyógymód. Nem kell hozzá csodatévő készülék, műszer, tea, kristály, gyógynövény. Csak a terapeuta. Aki négy lábon érkezik.

Érdekel hogyan tudod megőrizni testi-lelki egészséged? Nézz körül a Nők Lapja Egészség Oldalán! KATT IDE!

Eláraszt a munka, állandóan lefagy a számítógép, hazafelé zivatar, közlekedési dugó, és még ebédelni sem volt időm. Pocsék nap, legszívesebben kiiratkoznék a világból. Nyitom az ajtót, ismerős kocogás, pöfögés, csóválás, és hozzá egy meleg barna szempár fogad. Egyértelműen azt mondja: szükségem van rád, szeretlek. Az ölembe fúrja a fejét, ahogy mindennap, hogy hozzáférjek a füle tövéhez, mert ugye ott kell vakargatni. Leguggolok hozzá, már nem bosszant semmi, sőt nevetnem kell, ahogy felugrik a térdemre és a fülembe szuszog.
Ahogy gyömöszölöm, azokra az emberekre gondolok, akiket nem pusztán a rosszkedvtől, hanem a végtelen magánytól, a depressziótól, a szívinfarktustól ment meg egy-egy ilyen hűséges szempár, bársonyos tappancs, szuszogó nedves orrocska.

Állati gyógyítók

Kihúz a krízisből

– A lelki válságnak mindig van fizikai hatása: változik a légzés, a pulzusszám, a vérnyomás – magyarázza Gaál Györgyi, a Mancsos Segítőtársaink Alapítvány munkatársa. – Egy állat érintésének, de sokszor puszta jelenlétének hatására is emelkedik a szervezet endorfinszintje, vagyis aktiválódik saját nyugtatórendszerünk. Ezzel együtt csökken a pulzusszám, elmélyül a légzés. Ha pedig normalizálódnak a testi működések, a lelkiállapot is javul. Ennek a hatásnak a legnagyobb publikált eredménye a 2001. szeptember 11-i események kapcsán látott napvilágot. Akkor számtalan képzett segítőkutyát vittek ki a pánikba esett emberek és kritikus állapotba került tűzoltók, mentők közé. A sokk oldódott, az érzelmek felszabadultak, az emberek tudtak sírni, elkezdtek gyászolni, és képessé váltak arra, hogy folytassák a mentést, hogy továbblépjenek. Hihetetlen erők rejlenek ebben!

A mi alapítványunk különböző munkákra készít föl különböző állatokat. Már az alomból szigorú feltételek alapján választjuk ki a kicsiket, és kezdettől képezzük őket. Most főleg kutyákkal dolgozunk, de a terápiás nyuszi és macska is tanul már. Gyerekekkel, sérültekkel, idősekkel, pszichiátriai betegekkel foglalkozunk, de képzünk rohamjelző kutyát is. Együttműködésre kért fel minket az Országos Szövetség a Daganatos és Leukémiás Gyerekekért is. Nemsokára a daganatos gyerekeket kezelő intézmények várótermében fogunk megjelenni Foxszal, aki segít oldani a várakozás és az aggodalom feszültségét. Foxra még „továbbképzés” vár, bár már eddig is nagyon jól dolgozott gyerekekkel. Most meg kell tanulnia, hogy nagyon hosszú ideig tűrje az ölelést, hogy ő maga kérje, hogy foglalkozzanak vele – például bökdösse meg az emberek kezét. Hogy ő vegye fel a kapcsolatot azokkal, akik lelkiállapotuk miatt képtelenek kapcsolatot teremteni.

De nemcsak a képzett terápiás állatoknak lehet gyógyító hatásuk. A családban nevelt házi kedvenc is sokat segít, sőt gyógyíthat. Ehhez azonban jól kell választanunk, és előre át kell gondolnunk, mennyi időt tudunk szánni a nevelésére, gondozására. A megfelelően ellátott, szeretgetett állat a sokszorosát adja vissza annak, amit ráfordítottunk.

Állatterápia

Hazánkban még alig esik szó arról, milyen hihetetlen nagy szerepük lehet az állatoknak közérzetünk javításában. A sajtóban néha előkerül egy-egy adat arról, hogy mennyivel jobbak a házi kedvencet tartó gazdik életkilátásai, hiszen az állat jelenléte, ragaszkodása, szeretetigénye csökkenti a stresszt, így segíthet a pszichoszomatikus betegségek megelőzésében.

Az ismeretterjesztő televíziós csatornákon egyszer-kétszer találkozhatunk segítő kutyákkal, terápiás lovaglással, börtönlátogató macskákkal. Német és angol nyelvterületen ez a terápiatípus szinte mozgalommá vált. Gyerekek és felnőttek ezrei köszönhetik a segítő állatoknak és az állatokkal dolgozó önkénteseknek vagy szakképzett terapeutáknak, hogy életminőségük jó irányba változott. Magyarországon egyelőre csak néhány alapítvány, egyesület foglalkozik azzal, hogy bevonja az állatokat a gyógyító-rehabilitációs munkába.

Az pedig még ritkább, hogy lelki betegség esetén a szakember azt javasolja páciensének, foglalkozzon állatokkal, vagy ő maga tartson állatot. Pedig érdemes lenne többször is gondolni rájuk!

Szeretetlekötők

Állati gyógyítókHafner Kingával a munkahelyén találkozunk. „Véletlenül” éppen egy kölyökcicát melenget a kezei között, akit a kollegái találtak az utcán.

– Nem, őt nem viszem haza, már találtunk neki gazdát! – nevet Kinga. – Nálunk most ideális a család létszáma: én és a két macska. Mázli négyéves, őt azért vettem, mert az exem egyéves külföldi munkát vállalt. Tudtam, hogy kell valaki mellém. Be is vált, nem csaltam meg. Aztán tavaly jött hozzánk Samu, akinek nehéz gyerekkora volt, és nálunk talált stabil családot. Meg is látszik a viselkedésén! Nagyon hálás, mindenhová elkísér, még a vécére sem mehetek egyedül.

Így, harmincévesen már kell az embernek, hogy gondoskodjon valakiről, hogy szeressen valakit, és hogy hazavárja valaki. Nekem ezt nyújtják a macskák. Amikor szerelmi válságba kerültem, a cicák valódi lelki kríziselhárítást végeztek! Teljesen üresnek éreztem magam, olyan állapotban voltam, amikor már sírni sem tud az ember. Ahogy hazaértem, mind a két macska elém szaladt – pedig ilyet sose szoktak, mindig úgy kell őket összetrombitálni –, dörgölőztek, az ölembe ültek, doromboltak. Elkezdtem őket simogatni, és végre fölszakadt a gát, jól kibőgtem magam. Tényleg üres lenne a ház nélkülük. Viszont az is fontos, hogy önállóak, nem vagyok nekik kiszolgáltatva.

Mit mond a pszichológus? – karmol és dorombol

A macskák különös, öntörvényű jószágok:
bár érezhető a kötődésük, tudnak szeretetet adni és elfogadni, nem hódolnak be az embernek, és nem függnek. Nem olyanok, mint a kisgyerekek, inkább a párkapcsolatot mintázza a cicával való együttélés. Mert a macska a hangulatától függően néha karmol, máskor dorombol.
A macska segít megérteni, megtanulni, hogy egy kapcsolatban nem mindig az van, amit én akarok,
a másiknak is lehetnek  szeszélyei és igényei.
A macskatartás jó előkészítője a tartós  párkapcsolatnak, miközben biztosítja a függetlenséget.

Nincs halálfélelmem!

Állati gyógyítókFolyamatos kutyaugatás kíséretében lépünk be a kapun. Molnár Bettina bontakozik ki a kutyák gyűrűjéből. Itt, az állatok mellett nyugodt, mert kevésbé súlyos a helyzet, ha rátör a roham.

– Néhány éve éltem át először a pánikbetegség tüneteit. El kellett járnom egy tanfolyamra a faluból, amikor utazás közben egyszerre felment a pulzusom, alig kaptam levegőt, zsibbadni kezdtem és úgy érzetem, mindjárt meghalok. Egyre sűrűbben éltem át ezt a szörnyűséget, nem mertem busszal utazni, aztán autóba sem szálltam, végül már a saját kertünk kapuján kívül is rettegtem. Rab lettem. Egy kineziológus lendített ki a mélypontról, de az igazi megnyugvást a kutyák adták.

Amikor a közelünkbe költöztek Györgyiék, összebarátkoztunk. Szinte azonnal kiválasztott magának Ice, a kölyökretrieverük és Fox, a shetlandi juhász. Nagyon sokat vagyok velük, érzem, ha indul a roham, csak át kell ölelni valamelyiküket, hamar helyreáll a pulzusom, felveszem a kutya légzésének a ritmusát, és nincs halálfélelmem, tudom, hogy mindjárt vége. Ezek a nagy, puha, nyugodt kutyák azt sugározzák: türelem, menni fog. Én sose voltam türelmes, de ők megtanítottak erre. A saját kutyám egy pici si-cu, ő másképp segít. Vidámságával, mozgékonyságával tartotta bennem a lelket, amikor mélyponton voltam. Vettünk egy kölyök német juhászt is. Ő is nagy, puha lesz.
És már van egy macskakölyök is, akit terápiás macskának választottunk ki.
A sok élmény, amit velük átéltem, olyan nagy hatással van rám, hogy én magam is terápiás állatokkal szeretnék foglalkozni.

Mit mond a pszichológus? – érzékeny a rejtett jelekre

A kutya és az ember közötti kommunikáció rejtett csatornákon is működik. Képes az ember tekintetét követve tárgyakat, irányt megtalálni, a gazda lelkiállapotára ráhangolódni. Az ember  ezáltal feltétlen szeretetet él át, és úgy érzi, tökéletes figyelmet kap, amit sokszor embertársaitól is hiába vár. Képes mások (sőt még a gazda) számára is láthatatlan jelzésekre reagálni. 
Ennek a tulajdonságnak köszönhető, hogy rohamjelző kutyaként ad biztonságot epilepsziás, pánikbeteg embereknek.

Puha és eleven

Állati gyógyítókKörmöcskék vidám kocogása fogad a zuglói lakásban. Furfangos Frigyes (Frici), a kosorrú törpenyúl nyüzsög a parkettán, ő Vajda Evelin társa a különben magányos munkában.

– Itthon dolgozom, a napjaim túlnyomó részét egyedül tölteném, ha Frici nem lenne szinte folyamatosan a sarkamban. Én alapvetően közösségi ember vagyok, nem is tudom, hogy bírnám ki magányosan naphosszat. Amikor megvettük, azt hittük, hogy „csak” egy aranyos kis állat, de hamar kiderült, hogy igenis tud szeretetet adni, és elvárja, hogy dédelgessük. Ha sokáig nem foglalkozom vele, idejön, bökdös, amíg el nem kezdem vakargatni. Ahogy megérzi a kezemet, elterül, élvezi a gyömöszölést.

Fricit valójában az akkor hatodikos Dorinának vették három éve, Evi nem is gondolta volna, hogy neki magának milyen fontos lesz a nyuszi jelenléte. De Dorina is nagyon sokat kap Fricitől.
– Dorina cseréli az almot, eteti, fürdeti, rendszeresen viszi állatorvoshoz fogat csiszoltatni, körmöt vágatni – meséli Evi. – Érzi a felelősséget, nem kell figyelmeztetnünk, hogy ez az ő dolga. Ha elmegy itthonról, mindig aggódik érte. Megtanulta, hogy ő a felelős egy életért, és ez nagyon fontos tapasztalat lesz számára, ha megnő.

Mit mond a pszichológus? – érintésre hangolva

A nyuszi alakja gyerekkorunktól kísér mint mesehős és plüssfigura. Nagy szeme, tömpe orra, puha bundája gondoskodást vált ki az emberből. Az érintés alapvető igénye mindenkinek. A mi kultúránkban a kisgyerekkor végeztével nagyon kevés érintésben van részünk, ezért érezzük jól magunkat a tapsifüles társaságában, aki maga is igényli, hogy simogassák.

Lendületet kaptam!

Állati gyógyítókMajor Enikőre a lovarda külső, füves területén találtam rá. A szép szőke kamaszlány sötétpej lovát, Nimfát legeltette. Már túl voltak az aznapi edzésen. Két éve hetente háromszor jár lovagolni, a vasárnapjait is itt tölti.

Enikő Waldorf-gimnazista, a kilencedik osztály év végi mezőgazdasági gyakorlatának két hetét is ebben a lovardában töltötte. Mindennap boldogan jött, pedig kemény fizikai munka várta a törékeny lányt: trágyázás, gazolás és
a lovak körüli feladatok. Általános iskolai évei alatt lassabban haladt a tanulásban, mint társai, diszlexiával küzd. Ebből egyenesen következett, hogy nehezen szánta rá magát, hogy könyvet vegyen a kezébe, de a szöveges feladatokkal is meggyűlt a baja. Nagy áttörést jelentett a 8. osztályos éves munkájának megírása, előadása, amit a lovakról és a lovas versenyzésről készített. Egész évben
a szakirodalmat böngészte, cikkeket olvasott: a lovakért legyőzte önmagát.

– A lovaglás adja a hajtóerőt a tanulásban, segít az összpontosításban.
Élvezem, hogy sokat vagyok a szabadban, lovaglás közben pedig teljesen átalakulok, megnyugszom. Az egy másik állapot. Díjlovaglásban már komoly eredményeim vannak, végre átélhetem, hogy valamiben nagyon jó vagyok!
Mára a tizenhat éves lánynak örömet jelent az olvasás, a tanulásban felzárkózott, saját eddigi eredményeihez képest fantasztikusan halad. Tervei között szerepel az angol középfokú nyelvvizsga, ami egy diszlexiástól hatalmas teljesítmény. Ha sikerül, saját lovat kap majd szüleitől, ami komoly kiadás a család számára, ezért Enikő is hozzájárul majd a tartásához. Addig is keményen tanul, edz, lovakat rajzol, és tervezi, hogy egyszer saját lovardája lesz.

Mit mond a pszichológus? – a sikerélmény forrása

A lovaglásnak többféle terápiás hatása is van. Ez a szimmetrikus, dinamikus mozgásforma segíti az agyi összeköttetések szerveződését, ami a részképesség-zavarosoknál (mint a diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia) különösen fontos. A diszlexiás gyerek általában nagyon sok iskolai kudarcot él át, hiszen nem buta, mégis rosszak az eredményei. Ha a lovaglásban sikerélmény éri, vagy pusztán érzi, hogy az állat elfogadja olyannak, amilyen, ez már sokat enyhíthet a szorongásán.
Természetesen a részképesség-zavarok enyhítésében a fejlesztőpedagógus segítsége is elengedhetetlen!

Laborba vittük - szaloncukorA decemberi szám tartalmából:

• -2 kiló az ünnepekig
• Nem szelíd gyógymódok
• Laborba vittük a szaloncukrot
• Mit árul el az ajándékod
• Kockáztatnád a szövődményeket?

Fizess elő a Nők Lapja Egészségre!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top