Egészség

Magas vérnyomás? Van megoldás!

Civilizációs betegségnek is nevezik, hiszen a nyugati kultúrában élőket érinti leginkább. A leküzdéséért azonban lehet és kell is tenni. Rendszeres mozgással, egészséges ételekkel és életmóddal megelőzhető és csökkenthető a magas vérnyomás.
Érdekel hogyan tudod megőrizni testi-lelki egészséged? Nézz körül a Nők Lapja Egészség Oldalán! KATT IDE!

Érdekes dolgot figyeltek meg a tudósok. A tehetős országokban nagyon sokan szenvednek a magas vérnyomástól, aminek az oka főleg a helytelen táplálkozásban és a mozgásszegény életmódban keresendő.
A tendencia azonban változik. Míg az életmódtól függő betegségek eddig kizárólag a fejlett nyugati országokban jelentkeztek, a fejlődéssel – ezzel együtt az életmódváltozással – egy időben megjelentek a civilizációs betegségek máshol is. Kínában egyre több férfi dohányzik, a tehetős afrikaiak között egyre több az elhízott (már csak azért is, mert a kövérség egyfajta státuszszimbólum, a gazdagság jele), ezért nő a betegek száma. Ezzel a megfigyeléssel azonban bizonyosságot nyert az is, hogy nem kell tétlenül nézni az emelkedő vérnyomást.

Tenni kell és lehet is ellene!

Eljött a változtatás ideje! Gencsi Edit története

Még mindig magas? Változtass!Van, akinek elég egy figyelmeztető jel, és máris változtat. Nem keresi a kifogásokat, ürügyeket, a betegség kockázatát felismerve úgy dönt, hogy mindent megtesz az egészségéért. Gencsi Edit egy üzemorvosi vizsgálaton szembesült azzal, hogy magas a vérnyomása. Ekkor még nem vette komolyan a dolgot, hiszen kiválóan érezte magát, semmije sem fájt.
Pár héttel később, a tüdőszűrésen újra mérték, akkor is ilyen kiugró értéket mutatott a vizsgálat. Az egyértelmű figyelmeztető jeleket ekkor már Edit sem tudta és nem is akarta semmibe venni. A családban korábban nem derült fény ilyen problémára, mindenesetre Edit utólag gyakran gondol arra, hogy édesapja és a testvére is hirtelen halt meg, a szívük vitte el őket.

– Kiderült, hogy emellett a koleszterinemmel is gond van. Ezért úgy döntöttem, itt az ideje változtatni. Elsőként az étkezésemet alakítottam át. Reggel gyümölccsel indítok, naponta többször könnyebb, zöldséges ételeket és sajtot, joghurtot eszem.

A főzelékeket sosem rántom be, minél könnyebb, annál jobban ízlik. Kevés sót használok az ételekhez. Szerencsésnek mondhatom magam, mert szeretem a fokhagymát, ami kiváló vérnyomáscsökkentő. Nemcsak a meleg ételbe, hanem a szendvicsemre is teszek egy-egy cikket.

– Az étrendváltoztatás mellé beiktattam a sportot is, hatalmas sétákat teszek a szabadban. Az életmódváltás azonban nem öncélú. Remélem, a lányom is tanul a példámból, és nem megvárja, hanem megelőzi a krónikus betegségeket.

Új élet – új étrend

  • Kevesebb zsiradékot fogyassz!  Kiemelkedően fontosak az omega-3 zsírsavak, melyeknek a vesén keresztül zajló vízkiválasztásban van szerepük, ami eleve vérnyomáscsökkenést eredményez. Ezek megtalálhatók a repce-, a szója- és a lenmagolajban, a tengeri halak olajában.
  • Cukrok helyett egyél gyümölcsöt! Fogyassz összetett szénhidrátokat: zöldséget, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut és tésztát. Ez azért is fontos, mert az élelmi rostok is kedvezően hatnak a vérnyomásra.
  • Kevesebb sót! Egy nap ne fogyassz 2 gramm sónál többet, ami nagyjából egy teáskanálnak felel meg. A magyar konyha ezt persze nem támogatja, a magyar átlag eléri a napi 5-12 grammot is. Gondolj a rejtett sóra is, hiszen számos étel, amiről nem is gondolnánk, tele van sóval: sajtok, csipszek, szalámik, konzervek, levesporok, kovászos uborka, juhtúró.  A tengeri sóval is vigyázz, hiszen nátriumtartalma csupán 10 százalékkal alacsonyabb, mint az asztali sóé.
  • Ízesítésre használj zöldfűszert! A legjobbak a kertben, balkonládában termesztett fűszernövények, amelyeket frissen tehetünk az ételbe. Ma azonban már számos sómentes fűszerkeveréket találhatunk, amelyek kiváltják az egyenízű, agyonsózott ételízesítőket.
  • A kálium fokozza a nátriumürítést. Ezért fogyassz sok burgonyát, babot, lencsét, borsót, spenótot, banánt, narancsot, szilvát, mogyorót, mandulát, aszalt gyümölcsöket, fügét, paradicsompürét. Főzéskor a kálium egy része a főző-lébe kerül, így érdemes azt is felhasználni.
  • A magnézium csökkenti a stresszt. Ezáltal a vérnyomásra is hatással van, mert a stressz emeli a vérnyomást. Magnézium található az olajos magvakban, a száraz hüvelyesekben, a teljes kiőrlésű gabonában.
  • A kalcium biztosítja a normális szívritmust! Ez az ásványi anyag nemcsak a tejben, hanem a húsokban, a száraz hüvelyesekben, a teljes kiőrlésű gabonákban, az olajos magvakban és a tojásban megtalálható. Említésre méltó még a paradicsom, a savanyú káposzta, a paraj, a sóska és a zöldpetrezselyem kalciumtartalma is.
  • Természetes vérnyomáscsökkentő a fokhagyma. Már napi két gerezd hatékony, de csak akkor, ha rendszeresen fogyasztod. Figyelj arra, hogy ez az adag már fokozhatja a véralvadásgátló szerek hatását, ami fokozott vérzékenységhez vezethet. A gyógynövények is segítenek: a galagonya, a golgotavirág, a gyermekláncfű kapszulában vagy tinktúra formájában is elérhető.

Miért veszélyes?

Magas a vérnyomás akkor, ha túlságosan nagy nyomással áramlik a vér, vagyis ha ismételten 140/90 higanymilliméter feletti értéket mérünk. Sokáig nem okoz kellemetlen tüneteket, pedig közben lassan, de biztosan rombol belül.
Az évekig tartó tünet- és panaszmentes időszak után súlyos szövődmények alakulhatnak ki, például agyvérzés, szívinfarktus, szív- és veseelégtelenség, szemfenéki elváltozások.

Gyógyszer helyett jóga Galanits Rita története

Még mindig magas? Változtass!A terhesség alatt jelentkezhetnek olyan egészségügyi problémák, amelyek szülés után nyomtalanul elmúlnak. De ezeket sem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen odafigyeléssel elkerülhetők a későbbi betegségek. Ilyen a terhességi cukorbetegség és a kilenc hónap alatt jelentkező magas vérnyomás. Galanits Rita úgy döntött, nem várja meg, hogy már csak gyógyszerrel csökkenthesse a vérnyomását, maga tett az egészsége érdekében. Jógázni kezdett.

– A jóga először azért kellett, hogy mozogjak, és jól érezzem magam a bőrömben. Felelős beosztásban dolgozom, és munka után jólesik, hogy kicsit lazíthatok, és az agyam helyett a testem dolgoztatom. Utólag jöttem rá, milyen jó stresszoldó is. De nemcsak ebben segített a jóga.

Az oktató tudta, hogy a terhességem óta magas vérnyomással küzdök, és ezért megmutatta nekem az uddijána bandhát. Ez olyan speciális légzőgyakorlat, amely a testben lévő folyamatokat összehangolva csökkenti a vérnyomást is. Hittem is meg nem is, de gondoltam, ennyit muszáj megtennem az egészségemért. Mindennap megcsináltam a gyakorlatot, tizenegy ismétléssel. Nem kívánt nagy erőfeszítést, csupán tíz perc pluszt a reggeleimből, mikor a kislányom még aludt. Aztán néhány hónap múltán megmértem a vérnyomásom, és megdöbbenve láttam: 120/80. És még a mindig magas pulzusom is rendeződött. Azóta a magas vérnyomást mintha elfújták volna. A recept igen egyszerű: heti kétszer járok jógaórára, és reggelente uddijánával köszöntöm a napot.

Lépésről lépésre

  • Változtass táplálkozási szokásaidon! Alacsony sóbevitel, magas rosttartalom és megfelelő ásványi anyagok – ezek legyenek az irányelvek.
  • Bizonyított tény, hogy a heti négy alkalommal 45 percen át végzett aerob típusú mozgás 10-20 százalékkal csökkenti a vérnyomást. Figyeld a pulzusodat, viselj pulzusszámláló órát. (Néhány példa: pulzusmérő óra, FIT3, Medicor.hu 14 750 Ft, Polar – F7 pulzusmérő óra www.vital-force.eu 25 900 Ft, Beurer PM 55 Power pulzusmérő óra www.egeszsegbolt.hu 18 700 Ft).
  • Tedd le a cigarettát! A dohányzás emeli a vérnyomást, károsítja az érfalat, kedvezőtlenül befolyásolja az érelmeszesedésért felelős vérzsírok szintjét.
  • A fitoterápia is segíthet. A fokhagyma, a galagonya, a fagyöngy, az ízletes medvehagyma és a vöröshagyma is csökkentheti a vérnyomást. Segítenek még a vízhajtó hatású gyógynövények is, mint a zsurlófű, az aranyvessző, a nyírfa. A szénsavas fürdő gyógyhatásaként fokozódik a bőr szén-dioxid-telítettsége, lassul a szívműködés, csökken a vérnyomás és a szív terhelése. Szénsavas vízben fürdőzhetsz például Budapesten, Zalakaroson és Gyulán.
  • Ha még mindig magas a vérnyomásod, fordulj orvoshoz, aki vérnyomáscsökkentőt ír fel. Ehhez tájékozódik majd a tünetekről, a korábbi egészségügyi problémákról, a családi betegségekről. A vérnyomásmérésen túl vizeletvizsgálatra és szemészeti ellenőrzésre is szükség lehet.

Otthon is ellenőrizhető

Krónikus betegeknek, időseknek ennél gyakrabban is szükségük van az ellenőrzésre. Jó, ha van otthon is egy készülék, hiszen ezzel könnyen és gyorsan mérheted magadnak hetente néhány alkalommal.

  • A vérnyomásodat mindig azonos körülmények között mérd!
  • Vezess vérnyomásnaplót!
  • Mérés előtt fél órával már ne dohányozz, ne igyál se kávét, se alkoholt, közvetlenül a mérés előtt pedig három-öt percet pihenj.
  • Méréskor egy kényelmes székben a háttámlának dőlve helyezkedj el úgy, hogy a lábadat ne tedd
  •     keresztbe, a mérés alatt kerüld a beszédet.
  • A mérés a csupasz felkaron történjen úgy, hogy az alkar az asztal lapján nyugszik. Ebben a helyzetben a vérnyomásmérő mandzsettája a szíved magasságában van.


Mérni kell!

A magas vérnyomás sokszor tünetmentes. Később elárulhatja fejfájás, látászavar, fáradékonyság, fülzúgás, szédülés, összpontosítási zavar.

Nem árt tudni, hogy a magas és alacsony vérnyomásnak sokszor ugyanezek a tünetei, ezért is hasznos a rendszeres mérés. Minden évben legalább egyszer – még ha nincsenek is panaszok – indokolt megméretni a vérnyomást. Ezt a háziorvosnál is megteheted, de számos gyógyszertár és gyógyászati segédeszközöket árusító üzlet is térítésmentes szolgáltatásként ajánlja vevőinek a vérnyomásmérést.

5 kérdés a szexről, amit feltennélA szeptemberi szám tartalmából:

• Minilabor otthon
• Nők, akik sohasem betegek
• Öt kérdés a szexről, amit feltennél
• Zeneterápia
• Szépítő hormonok

Fizess elő a Nők Lapja Egészségre!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top