Egészség

Nekem mindenütt sajog…

"Jaj, doktor úr, nekem mindenütt sajog!" – bármilyen meglepő, a legtöbben ezzel a panasszal fordulnak a reumatológushoz. Nem csoda, hiszen ízületek mindenütt vannak a testünkben, és óvatos becslések szerint legalább egymillió magyar szenved kopásuktól vagy gyulladásuktól. A jó hír, hogy egészséges életmóddal és természetes gyógymódokkal nagyon sokat tehetünk egészségünkért.

Csöndben romlik

Kik kockáztatnak?
  • A jelentős túlsúly nagyon sokat ront a helyzeten! Plusz tíz-húsz kiló nagyon is megterheli az ízületeket, sőt, minden egyes többletkiló árthat.
  • Károsítja térdünket, csípőnket a nem egyenletes megterhelés is, amely adódhat korábbi baleseti sérülésből. De a veleszületett, gyermekkorban nem korrigált csípőficam miatt sokaknál a csípőízület is hamar kopásnak indul.
  • Figyelmeztető jel lehet, ha például a nagymamának súlyos ízületi problémái voltak. Az ízületi kopás ugyan nem örökölhető, de a genetikai hajlamot magunkban hordozhatjuk.

Ízület százszámra van a testünkben. Ez köti össze a csontokat, ez biztosítja a csontok súrlódásmentes mozgását. Ám ez a rugalmas, erős csont nagyon is sérülékeny. Idővel elvékonyodik, elkezdődik az ízületi kopás. A gond akkor van, ha a kopás erőteljes és túl hamar bekövetkezik. Mert nagyon fájdalmas, ezért a beteget jelentősen korlátozza mozgásában. Pedig megelőzhető lenne!

Az ízületi kopás negyven-ötven éves kortól okoz panaszokat, fájdalmat, de a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a túlsúly miatt egyre fiatalabbak jelentkeznek a reumatológián térdfájással, derékfájással. A fájdalom és a mozgási nehézség leggyakrabban a csípő- és a térdízületeket érinti, hiszen ezekre nehezedik a legtöbb teher. Mivel az ízületi porcban nincsenek idegek, és a leépülési folyamat nagyobb gyulladás nélkül megy végbe, akár hosszú évekig sem tűnik fel, nem okoz panaszokat. Aztán először csak a nagyobb sétánál, lépcsőzésnél válik egyre nehezebbé a mozgás. Később már a mindennapi mozdulatok is fájdalmassá válhatnak.

Hogy el ne koptassuk őket!

Kezdetben csak akkor szisszen fel az ember, ha fel kell állnia a fotelból. Majd már a leülésnél is jajong, annyira hasogat. A térd időnként megduzzad, kipirosodik. Ilyenkor a legkisebb mozdulat is fájdalmas, mert apró kis helyi gyulladások alakulnak ki, vagy mert az elpusztult porc alatt védtelenné vált idegek ingerlődnek. Jellemző tünet az érintett ízület merevsége. Terhelés következtében a fájdalom fokozódik, pihenéskor szűnik, de néha az éjszakai fájások miatt a betegek aludni sem tudnak. Reggel felébredve pedig merev az ízület, ez öt-tíz perces mozgás után megszűnik. Úgy is mondják, addigra “bejáródik az ízület”.

 Hogyan lehet megelőzni?

Sok-sok mozgással

Hogy el ne koptassuk őket! Nincs kifogás, mozogni, tornázni kell, legalább húsz-harminc percet naponta vagy háromszor egy órát hetente. Még a fájdalom sem ment fel. A fájós testrészeket óvatosan kell átmozgatni, súlyos kopás esetén gyógytornász írja elő a gyakorlatokat. A speciális torna segít megerősíteni az izmokat, a ruganyosabb izmok pedig csökkentik az ízületre nehezedő terhelést.

Movin’ Step levegővel töltött párna tornagyakorlatokhoz  9676 Ft
Csípő-térd torna DVD 3000 Ft

Étrend-kiegészítőkkel

A glukozamin a porcok alkotórésze. A szervezetben az egészséges ízületi szövet képzésében és megóvásában játszik szerepet. Leginkább tengeri élőlényekben, főleg kagylókban található meg. A glukozamin hatóanyagú étrend-kiegészítőt tengeri állatok kitinpáncéljából állítják elő. Képes egyfajta “kenést” biztosítani a porcoknak, inaknak és szalagoknak, valamint segít azok helyrehozásában. Így hatásosan enyhíti a fájdalmat, hozzájárul ízületeink egészségének megőrzéséhez, valamint a normál porcképződéshez.

Bio-glukozamin 400, Pharma Nord 60 db 3900 Ft
Bio-Glukozamin + MSM + Ginseng Forte, Dr. Chen 40 db 2350 Ft

Fogyni kell!

Miután a túlsúly az ízületi kopás legfőbb okozója, nagyon fontos leadni. Ha van miből leadnia, fokozatosan csökkentse testsúlyát, hogy az ízületekre egyre kevesebb súly nehezedjék. Minden egyes kiló számít, a lassú fogyás hosszú távon kedvezőbb és tartósabb eredményt hoz.

Sok kalciummal

Ennek legjobb forrásai a tej és a tejtermékek, emellett jelentős a kalciumtartalma a rozskenyérnek, a petrezselyemnek, a banánnak és a kakaópornak is. A csontoknak, ízületeknek a kalcium mellett fontos a magnézium, a cink, a szelén és a réz, melyeket gabonafélékben, hidegen préselt olívaolajban, a különféle diófélékben és például a szezámmagban is föllelhetünk.

 Hogyan csökkenthető a fájdalom?

Egy forró zuhannyal!
Reggelente az ízületek merevségét segít feloldani a meleg víz.

kényelmes lábbelivel!

Stabil, a bokát jól megtámasztó, ruganyos talpú, alacsony sarkú cipők viselésével csökkenthetjük a fájdalmat. A jó cipő masszív, természetes anyagból készül, és maximum két-három centiméteres sarka van.

Természetes gyógymódokkal
Hogy el ne koptassuk őket! Recept nélkül kapható, vérbőséget fokozó krémeket masszírozhat a fájó területre. Ezek fájdalomcsillapító hatásúak, és a belső méregtelenítési folyamatokat is elősegítik. Nagyobb fájdalom esetén pakolásként, a sajgó ízületet gézzel lefedve is alkalmazhatjuk.

Crotalgin Forte krém 50 g 1590 Ft
Kobralgin kenőcs 50 g 1795 Ft
Mokusaku tapasz, csípős paprikás 8 db 3380 Ft

Fizioterápiás kezelésekkel
Szakorvos írhat elő fiziote-rápiás kezeléseket, például elektromos vagy mágneses terápiát. A legtöbb elektromos terápiát ugyan nem kaphatják, de a fájdalomcsillapító hatású mágneses kezelésben azok is részesülhetnek, akiknek már van beültetett ízületi pótlásuk. (Ráadásul kevesen vannak, akik nem vehetik igénybe.)

Érdekel hogyan tudod megőrizni testi-lelki egészséged?  Nézz körül a Nők Lapja Egészség Oldalán! KATT IDE!

Injekciókúrával
Ma már lehetséges síkosító anyagokat injekciókúrával közvetlenül az ízületbe juttatni. Három-öt injekcióból áll egy kúra, évente ismételhető, és átmenetileg a tünetek jelentős javulását eredményezheti a “beolajozás”. Kizárólag orvos rendelheti, hátránya, hogy eléggé költséges.

Pakolásokkal
A gyógyiszapok hatása a gyógyvizekéhez hasonló. Az iszap magas ásványianyag- és nyomelemtartalma javítja a keringést, csökkenti az izomfeszültséget. Vastagon kell felvinni az érintett területre az iszappakolást, meleg kötést kell ráhelyezni, és nagyjából fél órán keresztül fent hagyni.

Ahava holt-tengeri ásványi fekete iszap 250 g 1450 Ft

Fürdőkezeléssel
Ez a módszer elsősorban a vizek kémiai összetételéből adódó kedvező élettani hatásokat hasznosítja, de emellett a magas hőmérséklet, az áramlás, a felhajtóerő, a nyomás is kedvezően hat a fürdőző szervezetére. Mozgásszervi megbetegedések esetén remek gyógymód a kénes vízbe merülés, amelyet Budapesten, Balfon, Harkányban, Egerben és Parádon is megtehet. Egy jó fürdőzést követően jelentős izomlazító, fájdalomcsillapító hatást tapasztalhat.

Műtéttel

A nagyon elkopott csípő- és térdízületek esetében az utóbbi évtizedekben óriási előrelépés, hogy ma már egyszerűnek számító rutinműtéttel protézist tudnak beültetni. Ezzel a módszerrel akár nyolcvanéves emberek is újra járóképesekké válhatnak, és ismét kimozdulhatnak a lakás fogságából!

 Ízületi gyulladás

Az ízületi bántalmak másik fő csoportja az ízületi gyulladás. Magyarországon a lakosság körülbelül fél-egy százalékát érintheti ez a betegség. Pontosan azért is nehéz ezt megmondani, mert nem mindenki jut el olyan specialistához, aki felfedezi a bajt és megfelelő kezelést nyújt.
Gyulladás esetén fokozódik az ízületi folyadék termelése. Ennek következtében az ízület megdagad, kipirosodik, kimelegszik, és erős fájdalmat okoz. Vannak, akiknél a tünetek jóval enyhébbek, s olyanok is, ahol a panaszok javulása után néhány nap, esetleg hét múlva visszatér a betegség, egyre súlyosabb formában.
Gyakran, főleg az idősek a sokrétű panaszokat a kor velejárójának tartják, elhanyagolják, nem kérnek orvosi segítséget. Pedig fontos lenne minél hamarabb megkezdeni a kezelést, mert
e nélkül tönkremegy a porc. A legtöbb ismert beteg aránylag fiatal, aktív, családfenntartó szülő, akinek nagyon fontos, hogy megőrizze mozgásképességét. Ezért minden ízületi panasszal, fájdalommal érdemes minél előbb reumatológushoz fordulni!

 Így segíthet

Rögzítővel
Hogy el ne koptassuk őket! Nagytakarításhoz, kerti munkákhoz viseljen csukló- vagy térdvédőt, melyeket gyógyászati segédeszközboltokban szerezhet be.

Térdstabilizáló 9360 Ft
Scholl Scholl Pro Sport csuklóvédő 2215 Ft

Cigistoppal!
A cigarettázás felerősítheti a gyulladásos tüneteket, és elő is hozhatja a betegséget. Kutatások igazolták, hogy a dohányosok körében gyakrabban és súlyosabb formában alakul ki a betegség. Senki sem állítja, hogy könnyű felhagyni a rossz szokással, de saját magunkért tesszük!

Langyos zuhannyal

Heveny gyulladás esetén nem ajánlott a gyógyfürdő és a meleg víz, sőt még otthon is kerülni kell a forró kádfürdőt.

Étkezzen egészségesen!
Hogy el ne koptassuk őket! Az antioxidánsokban, vitaminokban gazdag étrend javíthat a gyulladással küszködők állapotán. A friss zöldségekben, piros gyümölcsökben található növényi flavonoidok számos betegség esetén eredményeznek jótékony hatást. Például a gránátalma, a fekete áfonya, a fekete bodza, a fekete ribizli, a kék szőlő és a cékla is erős antioxidáns hatású, és emellett még finom is.

VegetACE tabletta étrendkiegészítő 60 db 6700 Ft
Proenzi3 étrend-kiegészítő tabletta 60 db 4400 Ft

Pihentesse!
Akinek gyulladása van, pihentesse a gyulladt ízületeket. Naponta kétszer óvatosan mozgassa át, és ahogy csökken a gyulladás, lehet gyógytornát vagy egyéb kímélő mozgásformát választani.

A titkárnő története

Edina titkárnőként dolgozik, napi nyolc órában üti a számítógép billentyűit az irodában. Először azt vette észre, hogy jó néhány hete megmagyarázhatatlan fáradtsággal küzd, időnként minden jel nélkül felmegy a testhőmérséklete, majd arra lett figyelmes, hogy ízületei fájdogálni kezdenek. Arra gondolt, hogy túlerőltethette a kezét.
Elment szabadságra, de a helyzet egyáltalán nem javult. Kimerültsége cseppet sem enyhült, tervezte, hogy sokat túrázik, ám térde, bokája már kisebb sétákat sem bírt, bokája látványosan megdagadt. Pihenni sem tudott, éjjelente ízületei egyre jobban hasogattak, már egy szemhunyásnyi pihenéshez sem jutott a keze miatt. Ujjai megdagadtak, nehezen fogott, az autó elindítása, a lakás bezárása vagy egy üdítősüveg kinyitása is nehézségeket okozott, és reggelente egyre hosszabb időbe telt bemozgatni a sajgó kezeket. Néha fél órába is beletelt, mire fogni vagy írni tudott. Sokan észrevették, hogy aláírása is megváltozott, töredezetté vált.

Háziorvosa kivizsgálásra küldte, a vérvétel után visszakapott laboreredmények súlyos gyulladásos folyamatot lepleztek le a fiatal nő szervezetében. Edina körültekintő családorvosának köszönheti, hogy ő hamar eljutott a reumatológiai szakrendelésre, ahol ízületi gyulladást diagnosztizáltak nála. Erős gyulladáscsökkentő szereket kapott, a gyógytornász pedig néhány alkalom alatt ízületvédelmet tanított neki. Edina ismét dolgozik, de ügyel arra, hogy félóránként kicsit pihenjen, és új, csuklótámasztós billentyűzetet kapott a gépéhez, amely kíméli a kezét.

5 kérdés a szexről, amit feltennélA szeptemberi szám tartalmából:

• Minilabor otthon
• Nők, akik sohasem betegek
• Öt kérdés a szexről, amit feltennél
• Zeneterápia
• Szépítő hormonok

Fizess elő a Nők Lapja Egészségre!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top