Egészség

7 módszer, hogy eldobhasd a cigarettát

Abban biztosak vagyunk, hogy ön, kedves olvasónk, egy pakli cigaretta helyett inkább valamilyen színes, tartalmas magazint vásárol. De biztosan van a környezetében olyan, aki szeretne végre leszokni a füstölésről. Segítsünk neki!
Érdekel hogyan tudod megőrizni testi-lelki egészséged? Nézz körül a Nők Lapja Egészség Oldalán! KATT IDE!

1. Egyszerűen vége

Dr. N. Katalin orvos, mégis sokáig láncdohányos volt. Reszkető kézzel gyújtott egyik szálról a másikra. Néhányszor ugyan próbált szakítani a függőségével, de néhány napig sem bírta. Egy ízben éppen páciensét vizsgálta, amikor hirtelen köhögésrohamot kapott. Alig bírt levegőt venni, fojtogató légszomj tört rá. A rosszullét ugyan elmúlt és nem ismétlődött meg, de ennél egyértelműbb figyelmeztetésre nem volt szüksége. Aznap hazatérve az összes dugicigarettáját kidobta, ezzel együtt a bűzölgő, roskadásig teli hamutartót és az évek során felhalmozott tucatnyi öngyújtóját is. Sosem kellett újat vásárolnia.

Valójában a dohányzás ilyen drasztikus befejezése a szabadulás legegyszerűbb módja. Mégsem könnyű összegyűrni, kidobni a dobozt és vissza se nézni többé. Sokan valamilyen egészségügyi probléma, terhesség vagy a családtervezés miatt hajítják el a cigarettát.
Segít az erős elhatározás,
a szolidáris család és a komplett életmódváltás: kávé helyett tea, ebéd utáni ücsörgés helyett gyors fogmosás és séta, rágógumi, mentolos cukor, horgolás, hímzés, egyszóval bármi más, amivel „lefoglaljuk” a szánkat és idegesen babráló kezeinket.

ELŐNYE
Nem terheli sem a környezetet, sem a pénztárcát, és jót tesz az önbecsülésnek.
HÁTRÁNYA
Könnyű belebukni. Nemzetközi felmérések szerint mindössze a próbálkozók négy-hat százaléka képes ilyen radikálisan leszokni.
A többség forgatókönyve azonban ez: első felindulásból elhajítja a pakkot, aztán pár óra múlva újat vesz, kér egy szálat mástól, vagy szégyenkezve előkotorja a papírkosárból a még elpöfékelhető szálakat.

2. Gyógynövényekkel

7 módszer, hogy eldobhasd a cigarettátA természetes gyógymódokat, terápiákat kedvelők dúskálhatnak a segítő készítményekben a patikák, drogériák polcain. A különféle tabletták, teák, gyógyhatású kapszulák és tapaszok a nikotin „kellemes” hatásait utánozzák, de inkább gyógynövényekkel és aromaterápiával. A hatóanyagok az elvonási tüneteket csillapítják, a szervek belső működését harmonizálják, méregtelenítenek, így támogatják a leszokást. Hozzájárulnak a dohányzás okozta rossz szájíz semlegesítéséhez, és a nyugtató, stresszcsökkentő hatóanyagok a pszichés tüneteken is segítenek.

ELŐNYE
Természetes módszer, könnyen hozzáférhető készítményekkel.
HÁTRÁNYA
A siker korántsem garantált, sok termékről nem bizonyosodott be, hogy hatásos lenne.

Nicobrevin tabletta 48 db 7900 Ft
Dr. Chen Patika NICO-TEA 20 filter 620 Ft
Nikotin Stop – dohányzásról leszokást segítő kapszula 3500 Ft
Zero Nicotine tapasz 5700 Ft

3. Nikotinpótlók

7 módszer, hogy eldobhasd a cigarettátA leszokni próbálók rossz kedélyállapotra, koncentrációs zavarra, ingerlékenységre, fáradékonyságra és alvászavarra panaszkodnak. A tünetek enyhítésére többféle receptköteles és szabadon vásárolható nikotinpótló termék létezik: rágógumi, tapasz, szopogatótabletta, szájspray és inhalátor. Ezek a cigarettánál alacsonyabb, de tartósan egyenletes nikotinszintet biztosítanak a vérben. Így a leszokóban lévőnek elég arra figyelnie, hogy a dohányzást mint rögzült szokást elhagyja.

Alkalmazásuk javasolt időtartama erős függőség esetén három hónap, fokozatosan csökkenő adagolásban. Végül már tapasz, rágógumi nélkül sem jelentkeznek elvonási tünetek. Felmérések szerint nikotintapasszal a dohányosok negyede, nikotinpótló gyógyszerekkel ötödük járt sikerrel.

ELŐNYE
Könnyű használni a nikotinpótlókat, patikákban országszerte beszerezhetők.
HÁTRÁNYA
Többségük terhesség, szoptatás alatt nem alkalmazható, más gyógyszerek hatását befolyásolhatják.

Nicotinell tapasz 7 db 2840 Ft
Nicorette Freshmint gyógyszeres rágógumi 30 db 1410 Ft
Niquitin tapasz 7 db 2691 Ft

4. Akupunktúra

Az alternatív terápiák közül a legelterjedtebb az akupunktúra, amely azt kínálja, hogy már egy-két kezeléssel megszünteti a pszichés tüneteket, a feszültséget, ingerültséget, amely a mozdulat hiányából fakad.

Miközben felgyorsítja a szervezet saját méregtelenítő mechanizmusát, megszüntetheti a nikotinéhséget.

ELŐNYE
Nincs mellékhatása, és már egy alkalom után is hatásos lehet, de valószínűbb, hogy három-négy kezelésre lesz szükség.
HÁTRÁNYA
Nem olcsó (3500-5000 forint alkalmanként), és nem mindenhol érhető el megbízható szakember.

5. Biorezonencia

7 módszer, hogy eldobhasd a cigarettátA biorezonancia-kezelések azt ígérik, hogy mindössze fél óra alatt örökre búcsút inthetünk a függőségünknek. A kezelés alapelve, hogy az emberi test elektromágneses rezgéseit hasznosítják. Az eljárás során egy speciális műszer felméri a páciens egyéni rezgésmintáját. A jó jeleket felerősíti és visszajuttatja a szervezetbe, a diszharmonikus rezgéseket pedig kioltja. Ezt a dohányzás abbahagyására is lehet hasznosítani.

A harmincperces kezelést a biorezonancia elvén működő készülék végzi a testre rögzített elektródákon keresztül. A terápia teljesen fájdalommentes, mellékhatása nincs, így előzetes vizsgálat nélkül is bárki részt vehet a kezelésen. A terápiára jelentkező magával hozza az utolsó elszívott csikkjét, amit a készülékbe helyeznek annak érdekében, hogy személyre szabott terápiát tudjanak adni.

A biorezonancia-kezelés legfőbb eleme, hogy megindítja a függőséget okozó nikotin kiválasztását a testből. E folyamat teljes lezajlásához ajánlatos napi három-négy liter vizet fogyasztani, két héten keresztül.

ELŐNYE
Előkészületet nem igényel, gyors.
HÁTRÁNYA
Nem mindenkire hat, előfordulhat visszaesés, és nem olcsó, 5000 forintot kérnek el alkalmanként.

6. A lélek ereje

Külföldi tapasztalatok szerint az egyéni vagy csoportos pszichoterápia nagyon jó ösztönző a leszokáshoz. Az egyéni foglalkozások általában egyszerű tanácsadásból állnak, majd a páciens kap egy önsegítő füzetkét, ahol további tippek, tanácsok szerepelnek. Néhány nap vagy hét múlva találkozik újra a leszokást segítő orvossal, pszichológussal, mentálhigiénés szakemberrel, s be kell számolnia arról, hogy az eltelt időben sikerült-e megállnia a rágyújtást, és további módszereket tanul a visszaesés megakadályozására is.

A hipnoterápia is segíthet, de ezt a leggyakrabban nem önmagában alkalmazzák, hanem kiegészítő módszerként. A hipnózisban a terapeuta beszél a klienshez: van, hogy azzal segíti az ellazulást, hogy egy kellemes helyet képzeltet el vele, segít abban, hogy felismerje pozitív tulajdonságait, képességeit, hogy tisztábban lássa a problémáit, vagy hogy rálátást szerezzen a múltbeli vagy jövőbeli cselekedetekre, és sikerüljön végrehajtani a kívánatos változtatásokat.

A csoportterápia szintén hasznos lehet. Az egyes alkalmak során a résztvevők felmérik függőségük mértékét, és aktív részvétellel, csapatmunka keretében dolgozzák ki a megküzdés technikáit a cigarettázás abbahagyására. Azonosítják a kiváltó ingereket, megtanulják ezeket a nikotin helyett mással pótolni. A néhány hetes program közepén megállapodnak egy napban, amikor mindenki egyszerre leteszi a cigarettát. Az egyéni terápiával szemben a csoportosnak az az előnye lehet, hogy a résztvevők egymást ösztönözhetik, hasznosíthatják társaik tapasztalatait. A csoportmunka a tréningen részt vevők akár 40 százalékának is segített abban, hogy szakítson függőségével.

ELŐNYE
Segít az önismeret fejlesztésében is, kiderül, milyen lelki mozgatórugók miatt lett függő személyiség.
HÁTRÁNYA
Hosszú időbe kerül végigjárni az utat, és nem mindenkinek van hozzá elég lelkiereje.

7. Álcigaretták

7 módszer, hogy eldobhasd a cigarettátKülönféle cigarettapótlókat is kipróbálhatunk, a dolog lényege, hogy ha valamilyen hasonló méretű, alakú és ízű tárgyat szopogathat a páciens, amely részben átengedi a levegőt is, élvezheti a dohányzás tökéletes illúzióját, annak káros mellékhatásai nélkül. Mivel meggyújtani sem kell, többször is felhasználható. A pótcigaretta a tökéletes helyettesítő eszköz, lehet műanyagból, kis szipkával vagy például gyógynövényből sodorva.
A gyógynövényes változatban létezik valóban meggyújtható, elpöfékelhető is. Enyhíti az elvonási tüneteket azzal, hogy „becsapja” az érzékszerveket, így visszaállítja a pszichológiai komfortérzést, anélkül, hogy nikotin kerülne a szervezetbe.
Léteznek elektronikus cigaretták (e-cigaretta), amelyek használata és élvezeti értéke nagyban hasonlít a hagyományoséhoz. Ha kézbe vesszük, kinézetre és aromájában a cigarettára, illetve a szivarra emlékeztet. Az égésmentes, újra és újra feltölthető e-cigarettát korszerű mikroelektronika vezérli, tartalmaz ugyan kis mennyiségű nikotint, de nincsenek benne olyan káros anyagok, mint a kátrány, és nem keletkezik belőle szén-monoxid.

ELŐNYE
A dohányzás rituáléjáról nem kell lemondani.
HÁTRÁNYA
Nem olcsó megoldás, könnyű a visszaesés.

OXY GAIN Super Mini 90 e-cigaretta 27 990 Ft
e-Smoker Charm e-cigaretta 19 980 Ft
GreenTech G500 e-pipa 38 400 Ft

ORVOSI SEGÍTSÉGGEL

Nem csak nikotinpótlók segíthetnek letenni a cigarettát.
A vareniklin hatóanyagot tartalmazó gyógyszer megakadályozza az elvonási tünetek jelentkezését, másrészt blokkolja azt a kellemes érzést, mely dohányzás közben jelentkezik. A betegnek ki kell jelölnie egy időpontot a cigarettázás abbahagyására, egy-két héttel e dátum előtt elkezdeni a tabletták szedését, majd első körben 12 hétig szedni az orvos utasításai szerint.

Egy depresszióellenes hatóanyagról pedig néhány éve derült ki, hogy valamilyen okból segít a dohányzás abbahagyásában. Egyelőre nem ismeretes, milyen hatásmechanizmus útján segít a cigaretta elhagyásában. Ezek a szerek azonban kizárólag szakorvosi javaslatra kaphatóak, előzetes vizsgálatot és konzultációt követően.

5 kérdés a szexről, amit feltennélA szeptemberi szám tartalmából:

• Minilabor otthon
• Nők, akik sohasem betegek
• Öt kérdés a szexről, amit feltennél
• Zeneterápia
• Szépítő hormonok

Fizess elő a Nők Lapja Egészségre!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top