Egészség

Viszkető bőr, hólyagok, piros kiütések?

Allergia? Ha ezt halljuk, legtöbben rögtön a parlagfűre és a szénanáthára gondolnak. Pedig a felnőttek tíz-húsz százalékának az allergia nem más, mint viszkető hólyagok, piros kiütések kínja. Ők a kontaktallergiások.
Érdekel hogyan tudod megőrizni testi-lelki egészséged?  Nézz körül a Nők Lapja Egészség Oldalán! KATT IDE!

Repedező, viszkető bőr, hólyagok, piros kiütések, hámlás. A fenti tünetek bármelyike előfordulhat azoknál, akik olyasmihez érnek hozzá, ami túlérzékenységi reakciót vált ki szervezetükben. Bár ezek csak azon a helyen keletkeznek, ahol az érzékenységet kiváltó anyag hozzáér, a diagnózis mégsem mindig egyszerű, ezért ha kontaktallergiára gyanakodunk, a leghelyesebb, ha szakorvoshoz, allergológushoz fordulunk.

A tünetek ugyanis sokszor nehezen különböztethetők meg más, hasonló betegségektől, például valamilyen irritáló anyag miatti bőrgyulladástól, atópiás ekcémától, illetve az olyan bonyolultabb esetektől, amikor több probléma rakódott egymásra. Előfordul például, hogy az eredetileg atópiás ekcéma miatt szteroidkenőccsel kezelt beteg épp a szteroidkenőcsre válik allergiássá. A vakarás, dörzsölés pedig felszíni hámsérülést okoz, ami eleve megkönnyíti bármiféle kontaktallergia kialakulását. Az elhanyagolt gyulladás nagyon gyakran felülfertőződik, s a végeredményt az orvosnak kell kibogoznia, értelmeznie, hiszen négy különböző betegség rakódott egymásra.

Kiütést kapunk tőle

A kontaktallergén kimutatására az úgynevezett epikután tesztet használják. A 33 leggyakoribb allergént tartalmazó kivonatok mindegyikéből minimális mennyiséget juttatnak a páciens hátára, majd az eredményt 24, 48, végül 72 óra múlva leolvassák. Létezik fogászati kontaktallergének kimutatására szolgáló 15-ös sor és 24-es fémallergiasor is. Ha a tünetek ellenére negatív az eredmény, a páciens magával viheti orvosához a gyanúsnak ítélt anyagokat, s ezeket is tesztelik.

Már a tünetekért felelős anyag felderítése sem egyszerű, hiszen jelenleg mintegy 3500 allergént ismerünk. A gyógyítás pedig, bár egyszerűnek tűnik, valójában nagyon is nehéz, soklépcsős folyamat. A legfontosabb, amit tehetünk: a kontaktallergén teljes mellőzése. Ha ez nem vagy csak részben lehetséges, érdemes valamilyen védőöltözékkel kísérletezni, vagy ha munkahelyi allergénről van szó, akkor a diagnózis birtokában áthelyezést kérni más, allergénszegény munkakörbe. Rövid szteroidkenőcsös kezeléssel javítható a bőr állapota, majd egy viszonylag új szerrel, kalcineurin gátlóval kezelhető akár hosszú távon is. Nagyon fontos a bőr kiszáradásának megakadályozása, mert
a száraz, repedezett, megvastagodott, hámló bőr mindenféle betegségre sokkal fogékonyabb.

Viszketéskeltő ékszerek

Zita évek óta igyekszik távol tartani magától a fémtartalmú ruhaneműket, ékszereket. Ahol a farmernadrágja gombja a hasához ér, szinte véresre vakarja a bőrét. Ugyanez a helyzet hátul, a melltartója parányi fémkallantyúinál.

Ha egy picit is hozzáérnek a bőréhez, folyamatos viszketést tapasztal. De említhetnénk a nyakláncokat, bizsukat is, amelyek még arra is képesek, hogy felhólyagosítsák a bőrt a nyakán. Úgy emlékszik, hogy tizenhét éves korában kezdődött, amikor az addigi konszolidált aranyfülbevaló helyett divatos bizsut rakott a fülébe. Csak rövid ideig volt bent az új szerzemény, de ez is elég volt ahhoz, hogy hetekig tartó, nedvedző, fájdalmas gyulladás alakuljon ki a kis lyuknál. Ezután egyre sokasodtak a panaszai, míg végül kiderült, nikkelallergiától szenved. Zita persze téved, mert problémája korántsem azzal a bizonyos fülbevalóval kezdődött. Ahhoz, hogy ilyen súlyos tünetei legyenek, korábban már találkoznia kellett nikkeltartalmú anyaggal. Sosem vadonatúj anyagokra vagyunk allergiásak, hiszen a szervezet azt még nem ismeri. Legkorábban a második találkozó alkalmával jön létre az allergia.

Kiütést kapunk tőle

Megoldás:
Zita esete egyszerűnek látszik, hiszen csak kerülnie kell az allergiát kiváltó fémeket. A minimum 18 karátos arany általában nem okoz gondot, mivel természetes körülmények között nem oxidálódik, így az izzadsággal keveredve nem oldódnak ki belőlük fémsók, amelyek a bőrsejtek bizonyos fehérjéihez kapcsolódva allergénként működhetnének. Ám valójában lehetetlen mindent aranyra váltani. Ilyenkor segíthet néhány apró trükk. A melltartó kapcsához kicsi texilnyelvet varrva akadályozhatjuk az érintkezést. Az ékszerek, bizsuk irritáló fém alkatrészeit kenjük be két-három réteg színtelen körömlakkal, ez rövid időre biztosan lehetővé teszi viselésüket. A divatos fülbevalókhoz, nyakláncokhoz vásároljunk vagy készíttessünk arany, illetve ezüst alkatrészeket. Igyekezzünk olyan nadrágot vásárolni, amely hagyományos gombbal záródik.

Rövidlátók veszélyben

A 42 éves Laura serdülőkora óta viselt kemény kontaktlencsét, teljesen panaszmentesen.

Bár azt már megszokta, hogy augusztusban, a parlagfűszezon közepén véresre dörzsöli viszkető szemét, újdonság volt, hogy lassan az egész évre kiterjedt az „allergiaszezon”, ráadásul a kontaktlencse egy-két órás viselés után úgy elhomályosult, mintha valami szennyeződés rakódott volna le rajta. Mint kiderült, a dolognak a kontaktlencse alapanyagával szembeni allergiás reakció, és az ennek során termelődő váladék volt az oka.

Kiütést kapunk tőle

Megoldás:
Míg a hőskorban, a múlt század húszas éveiben még üvegből készültek a lencsék, ma már nagyon sokféle, gyökeresen eltérő alapanyagot használnak, leggyakrabban akrilátvegyületeket, amelyek viszonylag gyakran okoznak allergiát. Ha erre gyanakszik, derítse ki az alkalmazott lencse anyagát, és próbáljon ki más, hasonló adottságú, de másfajta anyagból készített lencséket. (Akrilátot a fogászatban is gyakran használnak, ezért erre az érzékenységre a fogorvost is figyelmeztetni kell.) Sokkal gyakoribb azonban, hogy nem a lencse, hanem a felhelyező- vagy tárolóoldat a ludas. Erre a lehetőségre akkor is gondoljunk, ha a panaszok évek óta minden gond nélkül használt folyadék miatt merülnek fel, hiszen az allergizálódás bármikor bekövetkezhet. Végleges megoldást sajnos csak a lézeres szemműtét eredményezhet, amely lehetővé teszi, hogy örökre megváljon kontaktlencséjétől.  

Az év kontaktallergénje 2009

Az Egyesült Államok Kontakt Dermatitisz Társasága az úgynevezett vegyes dialkil-tiokarbamidolt választotta az év kontaktallergénjének. Sosem hallotta még ezt az elnevezést? Bár vegyészek és gumiipari szakemberek számára jól ismert, egyáltalán nem csoda, hogy az emberek többségére az újdonság erejével hat. A gumigyártásban folyamatgyorsítóként használatos, valamint a divatos alapanyaggá vált neoprén alkotóeleme. És épp ez az utóbbi alkalmazási terület az, ami miatt figyelmet érdemel. Neoprénből készül búvárruha, sportcipő, csizma, ortopéd betét, protézis, kesztyű, horkolást akadályozó alvómaszk, komputeres egérpad és számos autóbelső-alkatrész.

Kimutatták, hogy használat közben testnedvek, például izzadság hatására a tiokarbamidol kioldódik a neoprénből, és a bőrrel érintkezve allergiás reakciót okoz. Tünetei a kontaktallergiáknál szokásoshoz hasonlítanak: viszkető, kivörösödött, gyulladt bőrfelület, súlyosabb esetben hólyagok is képződnek.

A TÍZ LEGGYAKORIBB ALLERGÉN

1. NIKKEL

Nehéz teljesen elkerülni, mert szinte minden bizsuban megtalálható, de készülnek még belőle fémgombok, evőeszközök, sőt még méhen belüli fogamzásgátló eszközök is. Ha nikkelallergiája van, keresse a „nickel-frei” feliratot!

Kiütést kapunk tőle2. KOBALT
Csillogó, ezüstszürke fém, melyet gyakran ötvöznek a nikkellel, ezért aki allergiás rá, jobb, ha a nikkelt is kerüli. Hajfestékben, izzadásgátlókban és persze a kobaltkék festékben is található.

3. FRAGNANCE
Sok szépészeti termék dobozán olvasható ez a sok alkotóelemből álló koktél. De aki kicsit is allergiás, jobb, ha kerüli ezt a hozzávalót. Ez nem könnyű, mert nemcsak parfümökben, de arcszeszben,
fogkrémben és italokban is megtalálható.

4. PERUBALZSAM
Ez az anyag az élő példája annak, hogy a természetes eredet még nem jelent biztonságot. Ez a gyantaszerű aromás anyag nagyszerű illatosítószer, így samponokban, kozmetikai szerekben, krémekben gyakori hozzávaló.

5. LATEX
Gyakori allergén, ami babakortól hat, hiszen cumik, gumijátékok alapanyaga. De latex van a gumi-
kesztyűben, a gumióvszerben, a fülhallgatóban és a gumipapucsban is. Szerencsére mindezeknek
létezik latex mentes verziója is.

6. TIOMERZAL
Higanytartalmú tartósító- és fertőtlenítő szer, amelyet régebben oltásokba tettek. Ma is megtalálható
több kontaktlencse fertőtlenítő- és tároló-folyadékában, különösen az all-in-one fajtákban.

7. NEOMYCIN
Hatékony antibiotikum, amely kenőcsökben, szemcseppekben, kozmetikumokban, dezodorokban,
szappanokban és még állateleségben is előfordulhat.

8. FORMALDEHID

Széleskörűen alkalmazott tartósítószer, háztartási tisztítószerekben, kozmetikumokban és még papíripari termékekben is megtalálható.

Kiütést kapunk tőle9. QUATERNIUM 15
Kozmetikumokban, főleg önbarnítókban, samponokban, körömlakkban és napozószerekben előforduló
tartósítószer. De festékekben lakkokban és fényező anyagokban is előfordul.

10. KRÓM
A cement egyik összetevője, így a jellegzetes kőművesbetegség okozója. Cserzőanyagként is használatos, sötét cipőket kezelnek vele. Mivel szinte mindig kioldódik, a talpon, sarkon okoz jellegzetes tüneteket.

5 kérdés a szexről, amit feltennélA szeptemberi szám tartalmából:

• Minilabor otthon
• Nők, akik sohasem betegek
• Öt kérdés a szexről, amit feltennél
• Zeneterápia
• Szépítő hormonok

Fizess elő a Nők Lapja Egészségre!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top