Egészség

16 tipp az egészséges nyárért

Ha az évszakok egészségdíjat kaphatnának, a nyár biztos befutó volna. Amennyiben odafigyel néhány egyszerű szabályra, garantáltan nyugodt és egészségesen töltött hónapok elé nézhet.

Érdekel hogyan tudod megőrizni testi-lelki egészséged?  Nézz körül a Nők Lapja Egészség Oldalán! KATT IDE!

Napozni csak okosan
1.  Hogy elkerülje a leégést, használja a bőrtípusának megfelelő fényvédő  krémet. Ezzel tíz-tizenöt perccel azelőtt kell bekenni a testet, hogy kilépne a napra. Ha mégis leégne, hűsítő spray-k és pantenoltartalmú habok kínálnak jó megoldást. Ha napközben sétálni indul, vegyen kalapot, sapkát.

A kocsit csak üresen zárja be!
2. 
Az autót mindig üresen hagyja a bolt előtt! Vegye ki a gyereket, kutyát, mert a zárt térben pillanatok alatt felforrósodik a levegő, és ennek beláthatatlan következményei lehetnek a bent maradtakra.

Sok folyadék
3. 
Melegben mindig legyen a táskájában egy palack víz.  Fontos, hogy ilyenkor ne korlátozza végletesen a verejtékezést, mert a szervezet ezzel hűti magát. Inkább gyakrabban zuhanyozzon, váltson ruhát, pólót.

Jó napszemüveget!
4.  Mindig valódi UV-szűrős napszemüveget viseljen. Ha nincs  módja jó minőségű szemüveget vásárolni, bízza inkább a szemére a védekezést: a pupilla természetes módon összeszűkül, ha erősebb a napfény.

Hűsölés
5
.  A forró napokon igazi felüdülést jelenthet egy hűs, klimatizált szoba. Kivédheti vele a hőség okozta rosszulléteket, a folyadékvesztést. A légkondicionálót csupán 5-6 fokkal állítsa hűvösebbre a kinti levegőnél, a légutak ugyanis csak ennyi hőmérséklet-különbséget bírnak ki „büntetlenül”.

Évi egy klímatisztítás
6. 
A klimatizált helyiségben tartózkodók kaphatják el a legionáriusbetegséget. Fejfájással, lázzal, hidegrázással, izomfájdalmakkal kezdődik, és végül tüdőgyulladáshoz vezet. Megelőzése érdekében a légkondicionáló berendezést minden évben szakemberrel fertőtleníttetni kell.

Klíma helyett hűsítsen

7.  Éjszaka szellőztessen, nappalra viszont csukja be az ablakot, árnyékoljon. Próbáljon meg kereszthuzatot csinálni, illetve használja a ventilátort! Fokozhatja a hatást, ha egy tál jeget tesz a ventillátor elé, vagy kicsit bevizezi a csuklóit. Minél kijjebb van az árnyékolás, annál nagyobb hatása lesz a szoba hőmérsékletére, hiszen ha nem éri a napfény az ablakot, az üveg sem melegszik fel, és nem fűti a szobát. Kapcsolja ki azokat a gépeket, amelyek melegíthetik a helyiséget.

A szúnyogcsípést túl fogja élni!
8
.  A szúnyog csípése kellemetlen, de többnyire veszélytelen, számtalan krémmel és spray-vel védekezhet ellene. A megcsípett bőrt pedig hűsítő krémekkel gyógyíthatja.
 

16 tipp az egészséges nyárért

A darázscsípés ritkán veszélyes
9.  A darázscsípés csak akkor veszélyes, ha valaki allergiás rá. Ilyenkor a csípés helye erősen bedagad, viszket. Ájulás, sápadtság, láz, légzési nehézségek fordulhatnak elő. Gyors orvosi segítségre van szükség.

És mi van a kullancsokkal?

10.  A kullancs ellen számtalanféle riasztóspray-vel és -krémmel védekezhet. Az időben beadott védőoltás pedig véd a kullancsos agyvelőgyulladás ellen. A Lyme-kórra azonban nincs oltószer, ezért  akit kullancs csípett meg, figyelnie kell a csípés helyét legalább hét-tíz napig. Ha öt centiméteres átmérőt meghaladó nagyságú bőrpír jelentkezik, akkor jelentkezni kell a legközelebbi kullancsambulancián, ahol antibiotikumot adnak majd. Az élősködőt – speciális csipesszel – azonnal el kell távolítani.

Strand után zuhanyozzon!
11. 
Elkerülheti a nyári fertőzéseket, ha fürdés után lezuhanyozik, és a nedves fürdőruhát lecseréli szárazra. A közös helyiségekben használjon papucsot, ugyanez érvényes a szállodai szobákra is. És mindig saját használatú törülközőbe törülközzön, még családon belül is.

Csak a kijelölt helyen!

12.  Csábító a bányató környéke, de csak a kijelölt helyeken fürödjön. Alapkövetelmény a standokon a mentőladik, a mentőeszközök és az úszómester jelenléte. A víz hőmérséklete is sokkal hidegebb lehet a vártnál, csak lassan merüljön. Az egyes strandok vizének minőségéről pedig érdemes előre tájékozódni az ÁNTSZ és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapján: http://www.kvvm.hu

Frissen készült ételeket egyen!

13.  A strandon különösen fontos, hogy étkezés előtt mindig mosson kezet. Frissen elkészített ételeket egyen, mert a hőségben még akár a reggel elkészített cukros tea is megromolhat. Megbízható helyről, ne mozgóárustól vásároljon, ez érvényes a fagylaltosokra és a készételek árusítóira is. Ilyenkor a jól bevált palacsintával és a lángossal jár a legjobban.

Vissza a hűtőbe!

14.  Az élelmiszerekben található baktériumok száma szobahőmérsékleten 20-30 percenként megduplázódik. Fontos, hogy élelmiszereink időben a hűtőbe kerüljenek. Ne zsúfolja tele a polcokat, mert ez szintén növelheti a romlékonyságot és a fertőzésveszélyt. A készételeket fogyasztás után két órán belül hűtse vagy fagyassza le, fontos, hogy a nagyobb adagokat mindig kisebb egységekre szétosztva tárolja.

Fertőtlenítse a mosogatószivacsokat

15.  A mosogatószivacsot és a konyhai törlőruhát úgy teheti kórokozómentessé, ha mikrohullámú sütőben két percig melegíti, így ez már fertőtlenítő hatású. A szivacson könnyen megtelepedhetnek  a nyers tojásból, húsból és a növények táptalajából származó baktériumok és vírusok.

Egzotikus vidéken
16.  Nemcsak az ajánlott védőoltásokról érdemes tájékozódni, hanem arról is, hogy mit szabad enni-inni kint. Érdemes otthon vásárolt tartós élelmiszerrel utazni. A hasfogó tabletták, vitaminok mellett nagy hasznuk lehet a gyógyteáknak. Ha nem ajánlott a helyi ivóvíz fogyasztása, a felforralt vizet teafűvel lehet ízesíteni. Igen jótékonyak a magas cserzőanyag-tartalmú gyógyteák (málna-, eper- vagy diólevélből készültek), valamint a sok illóolajat tartalmazók.

5 kérdés a szexről, amit feltennélA szeptemberi szám tartalmából:

• Minilabor otthon
• Nők, akik sohasem betegek
• Öt kérdés a szexről, amit feltennél
• Zeneterápia
• Szépítő hormonok

Fizess elő a Nők Lapja Egészségre!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top