Egészség

Gyógyító fénysugár?

A lézer megfoghatatlan rejtély, amely vág és gyógyít, eredményes, mégis kíméletes. Jótékony hatásáról, gyógyerejéről biztosan hallott már, de fogadjunk, eddig nem tudta, hogy milyen sok területen lehet találkozni vele!

A 49 éves János menedzserként stresszes életet élt. Sokat dohányzott, naponta minimum harmincszor rágyújtott. Bokros teendői mellett sokáig fel sem tűnt neki, mennyire rekedtessé vált a hangja. Végül egy menedzserszűrésen az őt vizsgáló orvossal beszélgetve került szóba a problémája, majd a doktornő fül-orr-gégészetre utalta be a férfit. A szakrendelésen különféle vizsgálatokat rendeltek el, majd ez alapján kellemetlen diagnózissal szembesítették Jánost: gégepolip.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy már néhány napon belül kórházba került, ahol lézerrel távolították el a szervezetéből a polipot. A beavatkozás olyan könnyedén és problémamentesen zajlott le, hogy a férfi alig tudta elhinni, hogy valóban megkapta a szükséges sebészeti ellátást. Már két nappal a műtét után otthonában gyógyulhatott tovább.

Esete nem egyedi, sőt, egyre több súlyos betegség kapcsán kínálja fel a kezelőorvos a lézeres beavatkozást, ahol a nagy erejű gyógyító sugár gyorsan helyrehozza a dolgokat.
A lézert felfedezése után nem sokkal, a hatvanas években próbálták ki először gyógyászati célokra. Hamar bebizonyosodott, hogy az orvostudomány is tudja hasznosítani.

A lézer azóta mindenhol elterjedt: a bonyolult hadászati berendezésektől kezdve az otthoni, egyszerű cédélejátszókig is ez van. Persze mindegyik másmilyen egy kicsit. A lézerek teljesítményét wattokban mérik. A nagyobb teljesítményűeket a sebészetben alkalmazzák, míg az alacsony energiájú lágylézerek a test öngyógyító folyamatainak serkentésében segítenek. Csak összehasonlításképpen érdemes megjegyezni, hogy például a fémmegmunkáláshoz ezeknél akár ezerszer nagyobb teljesítményű berendezéseket használnak.

Vértelen műtét

– A sebészi eljárások forradalmi fejlődését a lézerek és az ezekhez csatlakoztatható vizsgálóeszközök tették lehetővé – magyarázza dr. Gáspár Lajos egyetemi docens, a Magyar Orvosi Laser és Optikai Egyesület főtitkára, aki hisz abban, hogy a jövő sebészetében a lézeré lesz a főszerep. – A lézer jól

dr. Gáspár Lajos egyetemi docens
dr. Gáspár Lajos egyetemi docens

fókuszálható, célzottan éppen arra az egy adott pontra irányítható, amelyet kezelni kell. Operáció közben közvetlenül a műtéti területre csapódik be a lézerfény. A hatalmas energia forráspontig melegíti a sejtben lévő vizet, és az vízgőz formájában szétrobbantja a beteg sejtet. Ezt a tulajdonságát használja ki az orvostudomány.

És persze azt, hogy a lézeres operációnál a szervezetet jóval kisebb sokkhatás éri, mint a nagy vágással járó műtéteknél, mivel a beavatkozás közben és utána szinte egyáltalán nincs vérzés. A legtöbbször varratokra sincs szükség, mivel a lézersugár a 0,5 milliméternél kisebb átmérőjű ereket elzárja. Nem csoda, hogy a beavatkozásnál kevesebb fájdalommal, duzzanattal és kevesebb heg keletkezésével lehet számolni, és a fertőzés veszélye is kisebb, mert csak a fény ér hozzá a szövethez. De nemcsak a műtét egyszerűbb, a gyógyulás is gyorsabb, ezért a beteg sokszor már a műtét napján haza is mehet, hogy otthonában lábadozzon.

Kellemes forróság

Az ötvenes éveiben járó Zita kezeire elég egy pillantást vetni, duzzadt, deformált ujjai láttán már egy laikus előtt is egyértelmű, hogy ízületi betegsége van. A varrónőként dolgozó budapesti asszonynak nemrég kénytelen-kelletlen fel kellett adnia korábbi jól menő vállalkozását, mert varrás közben, terhelésre csak fokozódott az ujjaiban lévő ízületek duzzadtsága, ami rendkívüli fájdalmat okozott neki. A reumatológiai szakrendelésen hamar fény derült reumás sokízületi gyulladására, amelyre gyógyszeres kezelést kapott. De a valódi megoldást a lágylézeres kezelés jelentette, amely lehúzta ujjairól a gyulladást.

A kisebb teljesítményű, úgynevezett lágylézereket ugyanis nem műtéteknél, hanem terápiás célból alkalmazzák. Van látható piros fényű és szabad szemmel láthatatlan, infravörös fényt kibocsátó lézer is. Míg előbbi a felszíni szövetekben nyelődik el, az infravörös fény mélyebben hatol a testbe. Utóbbi balesetek után, a sportsérülések és egyes mozgásszervi bajok kezelésére, a bőrproblémák megoldásában lehet hasznos, mivel serkenti a sejtosztódást és a sejtregenerációt.

A lágylézeres kezelés során a beteg kis melegséget érez, amikor a fájó pontokat kezelik. Egy kezelés átlagosan fél órát vesz igénybe, és szükség szerint ismételhető. A tünetek gyorsan enyhülnek, és a beteg hamarosan élheti megszokott életét.
A lézeres kezelés gyógyszerekkel, fizikoterápiával jól kombinálható, de akupunktúrás vagy homeopátiás kezelések mellett is alkalmazható.

Bár az eljárásnak nincs ismert mellékhatása, vannak esetek, amikor mégsem szabad kockáztatni. Tumoros terület nem kezelhető, a rákos szövetek mindenféle lézeres besugárzása kerülendő, éppen a lézersugárzás sejtosztódást serkentő hatása miatt.

Szépítő fénysugár

Anna 48 éves. Korosodó arcbőrét szerette volna megfiatalíttatni. Hallott már a különféle műtétekről és a botox-injekciókról is, de ennél kíméletesebb megoldásra vágyott. Finom ráncainak eltüntetésére a plasztikai sebész lézert alkalmazott. A rövid beavatkozás során az elöregedett bőrterület felületes rétegét elpárologtatták. A bőr mélyrétege viszont sértetlen maradt, és nyolc-tíz nap alatt ismét fiatal, új hámréteg alakult ki a régi helyén. Ezzel a bőr ténylegesen megújult, és a finomabb redők teljesen eltűntek.
A lézereket a bőr minőségének javítására is szokták használni.
Ilyenkor a sugár behatol a bőr felső felszíne alá, és az alsóbb rétegekben stimulálja a kollagén növekedését. Ez feszesít, javítja a bőr összetételét, és eltávolítja a finomabb ráncokat. A megfelelő típusú lézer alkalmas arra, hogy rendkívül finom, kíméletes, az esetek jelentős részében szinte nyomtalan gyógyulással kiváló esztétikai eredményt hozzon. Éppen ezért egyre több bőrgyógyász, kozmetológus orvos, arcsebész és plasztikai sebész használja.

Hol használják?

Szépészet
– tartós szőrtelenítés
– bőrfiatalítás
– seprűvénák kezelése
– tetoválások eltüntetése

Fogászat
– nyálkahártya-sérülések gyógyítása
– ínysorvadás kezelése
– fogfehérítés
– gyökérkezelések

Fül-orr-gégészet
– orrdugulás megszüntetése
– nagyothallás, fülfolyás, szédülés
– horkolást csökkentő műtét

Nőgyógyászat, urológia
– meddőségi kezelések
– vesekövek zúzása
– szűkületek kezelése

Szemészet
– szürkehályogműtétek
– a szemnyomás csökkentése
– daganatok kezelése

Bőrgyógyászat
– pattanások eltávolítása
– fekélyek, sebek, herpesz kezelése
– szemölcsök levétele
– bőrdaganatok műtése

 

-1 ruhaméret 3 vagy 7 nap alatt
A májusi szám tartalmából:

• Memóriavédő ételek
• Anyák a boldogabb világért
• Párt találni 40 felett
• Varázslás lombikban

Fizess elő a Nők Lapja Egészségre!»

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top