Egészség

Jóga a fogyás sikeréért

A gyakorlatok mindegyike olyan energiákat szabadít fel, melyekre szükségünk van, ha elhatároztuk, hogy le fogunk fogyni. Az egyik póz az akaratot erősíti, másik az emésztést ösztönzi, vagy éppen a belső szervek egyensúlyát állítja helyre.

Nekiállhatok egyedül?

Aki konzultált jógaoktatóval, az gyakorolja az ászanákat (pozíciókat), ahányszor csak alkalmasnak találja az időt és a helyet. Én elengedhetetlennek tartom, hogy aki jógázik, megértse, mi történik közben vele, hová összpontosítson egy-egy pozíció végrehajtása közben.
A hibás végrehajtás akár húzódáshoz is vezethet, az energia rossz irányú áramlásának pedig a kívánttal ellentétes hatása is lehet.

Meddig tartsam ki a pózt?

Érdekel hogyan tudod megőrizni testi-lelki egészséged?  Nézz körül a Nők Lapja Egészség Oldalán! KATT IDE!

Mindenki addig, ameddig bírja. Hosszú évek gyakorlásával több órán keresztül is végrehajthatók ezek az ászanák. Soha ne végezzük csak az egyik oldalra azokat a pozíciókat, amelyek két oldalra végezhetők, hacsak az oktató mást nem javasol. Lehetőleg mindkét oldalra ugyanannyi ideig tartsuk ki az ászanákat. A két-három percig való kitartás már komoly eredményeket tud hozni, úgyhogy ne szegje kedvünket, hogy az ősi szövegek három óra negyvenkilenc percig javasolják egy-egy asana kitartását. Ezt már ahhoz is elegendőnek tartják, hogy a pózban megvilágosodjon a gyakorlója. A sorrend sem véletlen. Amelyiknek van ellentétes párja (kontrapozíciója), azt feltétlenül végezzük el utána.

Speciálisan kell lélegezni?

A gyakorlatot kezdjük kilégzéssel. A rekeszizom ilyenkor felfelé mozog, először a hasunkból, majd a mellkasból fújjuk ki lassan a levegőt. Egy pillanat légzésszünet után belégzéskor először a hasunkba szívjuk a levegőt, a rekeszizom lefelé mozog. Légzésszünet után kezdjük elölről.

1. Féllábas egyensúlyozó póz
Önbizalom-növelő gyakorlat, mellyel a belső egyensúlyt, a tartást, az erőt állítjuk helyre.
Idegrendszer-kiegyenlítő is, szabályozza a jobb és bal agyfélteke közti energiakülönbségeket.
A köldökcsakrára összpontosítunk: az önérvényesítés, az önbizalom helye is ez.
Végrehajtás: először mindig bal oldalra kezdjük, ez a befogadó, a női, a „jin” oldal. Bal lábon állunk, a jobbat felemeljük hátra, jobb kézzel megfogjuk, a balt előrenyújtjuk. Húzzuk a jobb lábat minél feljebb anélkül,
hogy előredőlnénk. Tartsuk ki a pózt, majd végezzük el jobbra. (Utthitha Ardha Dhanurászana)

Jóga a fogyás sikeréért

2. Kobrapóz
Nyújtja a hasfalat, erősíti a gerincet, ezáltal fiatalít, hiszen minél rugalmasabb
a gerincünk, annál fiatalabbak vagyunk. Mentálisan kiegyensúlyoz, jó hangulatba hoz, belső nyugalmat teremt – és csökkenti az éhségérzetet!
Végrehajtás: hason fekvés, alhas a földön marad, a szeméremcsontot leszorítjuk. Nyújtsuk a kart fokozatosan felfelé, fejünket hátrahatjuk, kinyitjuk a mellkast. Fontos, hogy a két lapocka közti gerincszakaszt hajlítsuk, és semmiképp se az alsó csigolyaszakaszt. Csak konzultáció mellett végezze, akinek hasi műtétje volt, szívpanaszai vannak, vagy magas a vérnyomása. (Bhudzsangászana)

Jóga a fogyás sikeréért

3. Összehajlás
Az előző ellenpóza, a hátizmokat nyújtja, mindig utána gyakoroljuk!
A hosszú élet ászanája, sejtszinten regenerálja a szervezetet.
Összpontosítsunk a gyökércsakrára, hogy az energia a földből a testbe áramoljon. Javítja a keringést és az emésztést, serkenti a belső vitalitást.
Végrehajtás: a fenékcsontra ülünk, lábunk kinyújtjuk és végig egyenesen tartjuk. Előrehajlunk, orral igyekszünk a térdet elérni. Megfogjuk a bokát vagy a talpat, ezzel energiahidat hozunk létre.
(Pascsimóttászana)

Jóga a fogyás sikeréért

4. Lebegőülés
A hasizmot erősíti, de minden izomcsoportot megmozgat, tehát karcsúsító, zsírégető hatású. A köldökcsakrára összpontosít, a belső szervek helyükre kerülésének fontos ászanája. Fejleszti a belső erőt, növeli az akaraterőt (ha ránk törne a kísértés, hogy kifosszuk a hűtőszekrényt).
Végrehajtás: az ülőgumókon egyensúlyozva felemeljük a kinyújtott kart és lábat. Minél tovább tartjuk ki, annál jobb, ám eleinte érdemes több részletben csinálni, ha fáradunk, engedjük le a kart és a lábat.
(Nabhiászana)

Jóga a fogyás sikeréért

5. Gömböcpóz
Más néven széleregető póz. A lebegőülés kontrapóza, a megdolgoztatott
hasizmok által létrehozott energiát integrálja. Helyreállítja a belső élettani környezet egyensúlyát, például normalizálja a bélflórát. A comb a belső szerveket masszírozza, tehát szorítsuk magunkhoz minél jobban.
Végrehajtás: hanyatt fekvésben emeljük fel a behajlított térdet, karoljuk át, közben lélegezzünk mélyeket. Összpontosítsunk a köldökcsakrára! Ha felemelt fejjel végezzük, erősíti a nyakizmot is, de földön pihenő fejjel is hatásos. (Pavanamuktászana)

Jóga a fogyás sikeréért

A pozíciókat összeállította és bemutatja: Dudás Katalin jógaoktató

Éhes vagyok… A stressztől!A júniusi szám tartalmából:

• Ki vigyáz a gyerekre?
• Őssejtterápia – csoda vagy a jövő zenéje?
• 7 módszer, hogy eldobhassa a cigarettát
• Hidegterápia – gyógyulás -110 fokon
• Ne kopjanak az ízületek!
• Éhes vagyok – a stressztől!

Fizess elő a Nők Lapja Egészségre!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top