Egészség

Hol laknak a vitaminok ilyenkor?

Mihelyt előbújik az első tavaszi napsugár, szinte éhezni kezd a testünk a vitaminokra, a friss ízekre. Ám a természet csak ébredezik, és hosszú heteket kell még várni az első harsogó zöld levelekre. A vitamindús étkezés azonban ilyenkor is megoldható, ha okosan válogat a piacon.

A  téli hónapokban sokkal kevesebb friss gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk, így testünk könnyen legyengül, immunrendszerünk kifárad. Szervezetünk természetes ellenálló képessége azonban erősíthető, ha ilyenkor is ügyelünk a megfelelő vitaminbevitelre.

A vitamin sokféle vegyület gyűjtőneve. Egyetlen dolog közös csak bennük: mind szükségesek az élethez, és hiányuk betegséget okoz. Így fedezték fel a létüket is. A C-vitamint annak nyomán, hogy a hosszú hajóutak alatt, amikor nem volt lehetőség friss zöldségek, gyümölcsök fogyasztására, rendszeresen pusztított a skorbut. Amikor pedig kifejlesztették a rizs hántolásának módszerét, elterjedt a rángógörccsel járó halálos kór, a beriberi. Hiszen a B1-vitamin a rizs héjában volt. Szép lassan rájöttek az orvosok, hogy az A-vitamin-hiány okozza a farkasvakságot és a D-vitamin hiánya az angolkórt.
De fertőzések következtében, antibiotikum szedése után is vitaminhiányos állapotba kerülhet az ember, hiszen ilyenkor elpusztulhat a bélflóra, ezért is alakulhat ki felszívódási zavar.
Télen, kora tavasszal, influenzás időszakokban, lábadozás idején nem csoda, hogy megnövekszik a szervezet vitaminigénye, ezért érdemes tudatosan is pótolni mindazt, ami az egészséges élethez kell.

Az alapvető vitaminok

C-vitamin

A C-vitamin-hiány csak az embert és a tengerimalacot veszélyezteti – minden más állatfaj képes arra, hogy a szervezetében előállítsa. Mi, emberek azonban nagyon is függünk a külső forrásoktól. A skorbut kiszáradt bőrrel, fogínysorvadással, emésztési zavarokkal kezdődik, de ehhez hosszú hónapokig kellene kenyéren és húson élni. A mindennapokban inkább a fertőzésekre való nagyobb hajlam, a fáradékonyság jelzi, hogy érdemes volna megemelni a napi bevitelt. A piacon ilyenkor is találni savanyú káposztát, brokkolit, paradicsomot, jégsalátát, paprikát.

Hol laknak a vitaminok ilyenkor?Minél savanyúbb, annál hatásosabb? Nagy tévedés. Az íznek semmi köze a vitamintartalomhoz. Egy kis tányér eperben vagy egy nagyobb kiviben kétszer annyi C-vitamin van, mint egy pohár frissen facsart narancslében. Egy közepes zöld kaliforniai paprikában pedig épp annyi, mint egy kis tál párolt kelbimbóban vagy két darab közepes párolt krumpliban.

A csipkebogyó a mindentudó? Magyarországon messze a csipkebogyóban van a legtöbb C-vitamin: 100 grammban 3 gramm. Ezzel magasan ver minden más élelmiszert. Csak hideg eljárással készített termékeket fogyasszon, mert a főzés során csökken a C-vitamin-tartalom.

Mennyit érdemes szedni? Élénk vita zajlik erről a kérdésről, hiszen egyes kutatások azt bizonyítják, hogy az arra hajlamosaknál a túlzott C-vitamin-bevitel növeli a vesekő kockázatát. Mások azonban napi 1000 grammot tartanának ideálisnak. Tény, hogy bizonyos környezeti hatások, a stressz, a láz, a műtét utáni állapot, a fizikai munka, a dohányzás és a fogamzásgátlók szedése emeli a szükségletet, és biztos, hogy természetes forrásból nem lehet túladagolni.

B-vitamin

A B-vitaminnak többféle alcsoportja létezik, és mindegyik másfajta gondra orvosság. A B1-vitamin-hiány fáradtság, idegesség, étvágytalanság okozója lehet, amelyet barna kenyér és élesztő fogyasztásával lehet kivédeni.  A B2-vitamin hiánya szemviszketést, szemégést, kirepedt ajkakat okoz, de tejtermékekkel pótolni lehet a hiányt. A B3-vitamin hiánya gyakori fejfájáshoz, étvágytalansághoz vezet, ha sosem eszünk májat, vesét. A B6-vitamin izomgyengeséget, hajhullást okozhat, de a banán, az élesztő nagyobb mennyiségben tartalmazza. Hosszabb betegség után, lábadozás idején fordulhat elő a hiánya, ezért is kap a beteg húslevest, mivel minden húsfélében sok B12-vitamin található.

A B-vitamin tényleg jó a stressz ellen?
Amennyiben sokat idegeskedik, akkor va-óban jól teszi, ha több B-vitamint és magnéziumot visz a szervezetébe, ezzel óvja a szívét, a keringési rendszerét és az idegeit is.

Vesekövet okozhat?
Éppen ellenkezőleg! A vesekőképződésre hajlamos emberek magasabb B-vitamin-bevitel esetén sokkal ritkábban „termelnek” követ.

A-vitamin

Az A-vitamin-hiány első jele a farkasvakság, vagyis amikor szürkületben, gyenge világítás esetén romlik a látás. De a bőr kiszáradása, a hajszálak törékenysége, hullása is arra utal, hogy a szervezetnek több tojássárgájára, májra, vesére, tengeri halra és narancsra lenne szüksége. Az állati eredetű termékeket teljesen kizáró vegetáriánusok pedig egyenek sok sötétzöld leveles növényt, répát, sárgadinnyét.

A nyers sárgarépa a legjobb?
Nem. Mivel az A-vitamin zsírban oldódik, a sárgarépában található A-vitamin jobban hasznosul, ha a répát kevés olajon megpároljuk. Íze és rosttartalma azonban a nyersnek is nagyon jó, érdemes azért úgy is fogyasztani.

Tényleg veszélyes lehet a túladagolása?
Igen, főleg kismamáknak, mert az embrió fejlődési rendellenességéhez vezet. Ezért a számukra készített terhesvitaminokban sokkal kevesebb A-vitamin van, mint az általános szerekben.

D-vitamin

Hol laknak a vitaminok ilyenkor?Ez a vegyület a csontképződésben játszik főszerepet, és aki nem jut elég D-vitaminhoz, még felnőttként is csontjai egészségével fizethet érte.
A legbőségesebb forrása a halmájolaj, a tojás, a tej, a sütőtök, de sok terméket dúsítanak is D-vitaminnal.

Tablettából vagy napfényből?
A D-vitamin zsíroldékony, ezért a túladagolás elkerülése érdekében
csak orvosi felügyelet alatt szedhető.
Az egészséges szervezetben megtermelődik a szükséges napi mennyiség, ha naponta tizenöt-harminc percet töltünk szabad levegőn. Pótlásra csak azoknak van rá szükségük, akik képtelenek kimozdulni otthonról. Ők konzultáljanak az orvossal a pótlás mikéntjéről.

Véd a ráktól? Az utóbbi évek kutatásai ezt igazolják. A megfelelő D-vitamin-bevitel lassítja a daganatfejlődést, ezért nem tanácsos teljesen elvonulni a napfény elől,
csak a déli órákban kerüljük.

TIPP:

KÉSZÍTSEN OTTHON GYÜMÖLCSLEVET!
Ha a család tagjai idegenkednek az egészséges ízektől, vagy kategorikusan elutasítják, hogy több zöldséget, gyümölcsöt egyenek, próbálja meg más formában beléjük diktálni a napi vitaminmennyiséget.

A gyümölcscentrifugában előállított natúr  gyümölcslénél jobb vitaminbombát el sem lehet képzelni. Készíthetjük egyfajta gyümölcsből csupán, de ízletesebb, ha több komponensből állót fogyasztunk. Nagy előnye a bolti gyümölcslevekkel szemben, hogy sokkal nagyobb a C-vitamin-tartalma, és mivel frissen, facsarás után ihatjuk, nem tartalmaz mesterséges színezéket, adalékanyagot, állományjavítót. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma mellett bőven találhatunk benne finomrostokat, melyek a szervezet tisztító mechanizmusában is fontos szerepet töltenek be.

Hol laknak a vitaminok ilyenkor?

PIROS VITAMINBOMBA: egy kisebb cékla, tíz szem szilva kimagozva, méz és kevés víz.
ZÖLD ZSÍRÉGETŐ ITAL: fél alma, negyed főtt zeller a főzővizével, petrezselyemmel összeturmixolva.
SÁRGA ÉLETELIXÍR: egy banán, egy alma és egy fél ananász.

Veszélyes a húsvéti sonka? - laborba vittük
Az áprilisi szám tartalmából:

• Allergiás? Utánajártunk, miért vannak egyre többen
• Vakvezető kutyák – Életre szóló segítség
• Jóga – Gyakorlatok a fogyás sikeréért
• Mitől félnek a férfiak

Fizess elő a Nők Lapja Egészségre!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top