Egészség

Pezsdüljünk fel napozás után!

Napozás után általában kétféle állapotban lehet a bõrünk: állta a tûzõ napot, és kisebb-nagyobb mértékben barnult, vagy nem állta a tûzõ napot, és kisebb-nagyobb mértékben leégett. A bõr mindkét esetben szó szerint szomjazza a törõdést.





Ha leégett


A Tüskevár Náncsi nénije liliomolajjal kenegette Tutajos paprikavörösre pirult hátát, gyerekkoromban pedig olykor hűsítő tejföllel próbáltuk orvosolni az égetően fájdalmas napozás következményeit. Persze egyszerűbb és kevésbé veszélyes napozás előtt megfelelő lépeseket tenni, hogy elkerüljük a leégést, de ma már szerencsére nagyon jó termékek kaphatók a gyógyszertárakban ilyen esetekre is. Kisebb felület leégését otthon is kezelhetjük, ha 10-15 percig folyó hidegvíz alá tartjuk a bőrt, majd hideg vizes vagy kamillás textíliával borogatjuk. Olajat, púdert semmiképpen se tegyünk a felületre, inkább használjuk a napozás utáni bőrápolókat.





Ha szépen barnultál

Bőröddel azonban nem csupán akkor kell törődnöd, ha leégtél, ha fáj, ha sajog, ha csúnyán kipirult, ha viszket, ha hámlik. Egyszerű, sikeresen barnulós napozás után sem szabad elhanyagolni az ápolást, hiszen az erős napsugarak komolyan próbára teszik nem csak a bőrünket, hanem a hajunkat is.

Fürdőzés-napozás után legyen az az első, hogy egy langyos zuhannyal eltávolítod a bőrödre rakódott sót, klórt és naptejmaradványokat, majd magas zsírtartalmú, napozás utáni testápolóval tetőtől talpig alaposan bekened magad. Ezek a speciális készítmények puhán tartják a bőrt, és megakadályozzák az idő előtti hámlást. Arcodra tegyél fel magas víztartalmú, ásványi anyagokban gazdag pakolást. Ha a szemed környékén is nyomot hagytak a napsugarak, a szokásos arckrémet vastagabban kend azon a tájon, és hamar rendbe fog jönni.

Alkalmanként érdemes egy természetes gyümölcssavakból álló testradírral végigmasszírozni a tested.





Ne felejtsd ki a hajadat!


A hajápolásra hajlamosabbak vagyunk kevesebb gondot fordítani, pedig a nap, a szél, a sós víz és a párás tengerparti levegő igencsak igénybe veszi, és szárítja a hajunkat. Nem árt fényvédőt tartalmazó hajformázókat használnod, s ezáltal csökkentened a károsodás veszélyét. Fontos viszont az is, hogy a napfény által megviselt hajat kímélő, enyhe samponnal tisztítsd meg a sótól. Ha pedig a tengeri fürdőzés előtt hajöblítővel simítod át a hajad, egyszerűbb lesz eltávolítani belőle a sót, ráadásul könnyebben tudod majd fésülni és megmarad a fénye is.

Miközben tested külső regenerálásával bíbelődsz, érdemes törődnöd a belsőddel is. A napon, sokat izzadunk, így pedig sok ásványi anyag távozik a szervezetünkből. Ezeket ásványvízzel (de ne csak egyfélét fogyassz), gyümölcs- és zöldséglevekkel hatékonyan pótolni tudod.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top