Egészség

Tárolás, tisztítás, sminkelés

A kontaktlencsét használóknak be kell tartaniuk néhány egszerû szabályt, ami megkönnyíti és biztonságossá teszi a lencseviselést. Ilyen az ajánlott viselési idõ is.



Aki túl szeretné lépni az ajánlott viselési időt, vagy szunyókálni szeretne napközben, válasszon szilikon alapú kontaktlencsét, amely sokkal több oxigént enged a szemhez, mint elődei. Ilyen a CIBA Vision O2OPTIX™ is.





Használatbavétel előtt mindig ellenőrizzük, hogy az új kontaktlencse dioptriája megfelelő-e!
Ügyeljünk arra, nehogy felcseréljük a jobb és a bal lencsénket! Ez akkor is fontos, ha teljesen egyformák.
Ne hordjunk a kontaktlencsét poros helyen, ez ugyanis fokozza a szem irritációját. Mielőtt a lencséhez nyúlnánk, kezet kell mosni, ehhez lehetőleg ne használjunk glicerines szappant.
A törölközéshez tiszta törölköző vagy papírtörlő ajánlott.





A lencsét finoman, mutatóujjal kell kivenni a tárolóból, a felhelyezés előtt meg kell bizonyosodni arról, hogy a megfelelő oldala van-e felül. (A mutatóujjra helyezett kontaktlencse szélének felfelé kell pöndörödnie.) Ne használjuk a lencsét, ha sérült vagy szakadt. Ha szennyeződés van rajta, újra meg kell tisztítani. A lencsét óvatosan kell levenni, a mutatóujj és a hüvelykujj közé fogva. Hogy könnyebben meg tudjuk fogni, pislogjunk néhányat és felfelé nézve húzzuk le a szemfehérjére, a külső szemzugba. Soha ne használjuk a körmeinket, csipeszt, vagy más éles tárgyat!



Ne hordjuk túl a lencséket, még akkor sem, ha semmiféle irritációt, kényelmetlenséget nem okoznak használat közben!


 


Sohasem szabad kontaktlencsével aludni! Ugyanis a legtöbb lágy lencse nem enged elég oxigént a szemhez, ha a szemhéj csukva van. Ha csak egy kicsit szunyókált a lencsében, akkor használjon műkönnyet, vagy vegye ki néhány órára a lencsét.
Ha ez gyakran előfordul, válasszon szilikon alapú lencsét, mint például a CIBA Vision O2OPTIX™. Ez olyan anyagból készült, ami ötször annyi oxigént juttat a szemhez, mint a hagyományos lágy lencsék, így a szemet fehérebben tartja, és jobb látást biztosít.







 5 + 1 jótanács sminkeléshez

1. A lencséket károsítják a kozmetikumok, ezért óvjuk őket a szappantól, az arckrémektől, a hajlakkoktól.

2. A sminkelni a lencsék behelyezése után kell, az arclemosást a lencsék eltávolítása után végezzük!

3. Kontaktlencse viselők kerüljék a szempillahosszabító spirálokat, mert ezek olyan apró szálakat tartalmazhatnak, amelyek a szembe kerülve irritációt okozhatnak.

4. Szemceruzát semmi esetre ne használjunk a szemhéj belső peremén, mivel az elszennyezheti a lencsét!

5. Figyeljük a kozmetikumok csomagolását! A kifejezetten lencsehasználóknak készült termékeken ezt jól láthatóan feltüntetik a gyártók!

+1. Ezeket a szabályokat akkor is be kell tartani, ha „csak” kozmetikai lencsét használunk!

 


 


 


 


 


 


 


 


 


További információkat itt olvashatsz»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top