Egészség

Hidrogénzselé, Dk érték, fehérjelerakódás

Mi micsoda a kontaktlencse-technológiában? A modern lencsék, mint a CIBA Vision O2OPTIX™, miért kényelmesebbek?

Kontaktlencse-lexikonunkban minden kérdésre választ találsz.

Dk érték:
 A lencse anyagának oxigénáteresztő-képességét jelölő szám. A Dk érték magára az anyagra vonatkozik. A kontaktlencse vastagsága befolyásolja a szemhez jutó oxigén mennyiségét. A lencse oxigénáteresztő-képességét a Dk/t érték mutatja, a t a lencse vastagsága. A modern szilikonlencsék Dk/t értéke magasabb, mint a hagyományos lágy lencséké. Az O2OPTIX™ Dk/t értéke 138, ami ötszöröse egy átlagos lágy lencse Dk/t értékének.






Fehérje lerakódás:
 A szembe helyezett kontaktlencse felületére fehérjerészecskék tapadhatnak. Azért fontos a megfelelő ápolószer használata, hogy ezeket a szennyeződéseket leoldja. Az O2OPTIX™ lencsékre speciális szilikon alapanyaguknak köszönhetően kevésbé tapadnak meg a fehérjék.


Gyógylencsék:
 Ezeket gyógyszerhordozóként vagy kötésként alkalmazzák szaruhártya megbetegedés, sérülés esetén.


Használati idő:
 Ez jelzi azt az időintervallumot, amíg a lenccse használható. A használati idő a steril csomagolás kibontásától, a könnyel vagy ápolószerekkel való első érintkezéstől számítjuk.


Korrekciós lencsék:
A látáshibák javítására szolgáló lencséket nevezzük így. Ma már a modern lencsékkel szinte valamennyi látáshiba korrigálható kontaktlencse segítségével.


Kozmetikai lencsék:
Elsősorban a szivárványhártya színének megváltoztatására használják, de sok esetben alkalmazzák a szem hibáinak fedésére, például látható hályog takarására.







Lágy lencsék:


Hidrogénzseléből készülnek, minél nagyobb a víztartalmuk, annál több oxigént engednek a szaruhártyához. A legmodernebb lencsék, mint a CIBA Vision O2OPTIX™ segédanyaga a szilikon, az ilyen lencsék sokkal több oxigént engednek a szemhez, mint a hagyományosak.


Szaruhártya:
A szemgolyó burkának legkülső, óraüvegszerű része. Az egészséges szaruhártyán nem láthatók erek. A működéséhez szükséges oxigént a levegőből közvetlenül veszi fel, vagy a csukott szemhéj belső ereiből. A hagyományos lágy lencsék alvás közben nem engednek elég oxigént a szaruhártyához. Az O2OPTIX™ lencsék a csukott szemhez is megfelelő mennyiségű oxigént engednek, ezért szunyókálni, vagy akár aludni is lehet bennük.

Szeretnél róluk többet olvasni? Klikkelj ide»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top