Egészség

A jövõ lencséi

Dr. Bujdosó Annát, a CIBA Vision szemész-szakértõjét arról kérdeztük, miért érdemes szilikon alapú kontaktlencsét választanunk.

Interjúnkból az is kiderül, mennyiben más az új generációs lencsék használata, mint a hagyományosaké.




– Mire figyeljünk kontaktlencse választásakor?
– A kontaktlencse kiválasztását különbözô szemvizsgálatok előzik meg, nemcsak a korrigálandó látáshibát mérjük fel, de a szem állapotát, formáját is vizsgáljuk, hogy a legmegfelelőbb lencsét ajánlhasssuk. Ma már olyan sokféle igényt kielégítenek a kontaktlencsék, hogy szinte minden embernek tudunk megfelelôt ajánlani közülük.


– Miben más az új CIBA Vision O2OPTIX™ lencse, mint a hagyományos lágy lencsék?
– Ez egyike az új generációs lencséknek, amelyek szilikon-hidrogénzseléből készülnek. Ennek az anyagnak az a jellegzetessége, hogy rendkívül nagy az oxigénáteresztő-képessége. Ha ilyen lencsét hord valaki, az olyan, mintha nem lenne a szemén semmi!

– Miért fontos, hogy sok oxigént eresszen át a lencse?
– Mivel az egészséges szaruhártya nem rendelkezik erekkel, a levegőből veszi fel az oxigént. A szemben látható erek az oxigénhiányra utalnak, ugyanúgy, mint a szem vörösödése, ödémásodása, azaz vizenyősödése. Ilyen tünetek azoknál, akik szilikonos lencsét hordanak, nem fordulnak elő.


– Mennyire kényelmesek a szilikonlencsék?
– Kicsit merevebbek, mint a hagyományos lágy lencsék, kézbe véve ezért olyan érzésünk van, hogy vastagabbak, kényelmetlenebbek. Ez azonban nem igaz! Olyan sok előnyös tulajdonságuk van az új generációs lencséknek, hogy a merevségük elhanyagolható. Tapasztalatom szerint néhány nap alatt mindenki megszokja az új, szilikonos lencséjét.






– Mennyiben más egy ilyen lencse ápolása, kezelése?
– A CIBA Vision O2OPTIX™ nem igényel speciális kezelést. A piacon jelenlévő lágy lencsékhez készült ápoló-tároló oldatok megfelelőek hozzá. Sőt, a szilikon alapú lencsékre kevésbé tapadnak fel a fehérjelerakódások, ezáltal könnyebben tisztulnak, biztonságosabbak.


– Mennyi ideig maradhat az O2OPTIX™ lencse a szemben?
– Az O2OPTIX™ nappali viselésű lencse, az ébrenlét teljes ideje alatt hordható. Illetve maximum hat napon át folyamatosan bent maradhat a szemben.



További információért klikkelj ide»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top