Egészség

Méregtelenítõ étrendek

Ha már arra az elhatározásra jutsz, hogy ideje megtisztítanod szervezeted a felgyülemlett salakanyagoktól, s ügyelnél a megfelelõ étkezésre vagy diétába kezdenél, érdemes körültekintened, milyen lehetõségek közül választhatsz.




Ezek a kúrák hatásukban kiválóak, intenzív tisztulást eredményeznek, s nem csupán méregtelítésre jók, hanem a felhalmozódott mérgek, salakanyagok miatt kialakult betegségek kezelésében is eredményesek.


Diaforetikus eljárások

Ide tartozik minden olyan módszer vagy eszköz, ami a mozgással és a bőr „izgatásával” kapcsolatos. Vagyis a szauna, a melegterápiás eljárások, a mozgásterápia és a hazánkban még kevésbé ismert ún. Kneipp-kúra, amely különféle gyógynövényes borogatásokat és lemosásokat takar, így segíti a szervezet tisztulását.






Hay-diéta


Bizonyára te is hallottál már róla, hogy létezik egy ún. választó étrend, ami azt jelenti, hogy magas szénhidrát- és fehérjetartalmú ételeket nem lehet együttesen fogyasztani, hanem zöldségekkel, gyümölcsökkel, salátákkal kell kiegészíteni őket. Egy étkezésben mindössze 30% lehet a maximális fehérje- vagy szénhidrát-tartalom. Hay rámutatott, hogy a fehérjék serkentik a gyomorsavtermelést, a sav pedig akadályozza a szénhidrátok emésztését, mivel ahhoz túl lúgos közegre van szükség. Az XX. századi orvos szerint a fehérjedús ételek csoportjába tartoznak a vörös és fehér húsok, a hal és a kagyló, a tojás, a sajt, a joghurt, a tej és a savas gyümölcsök (pl. alma, kajszibarack, egres, narancs, körte, szilva). A szénhidrátban gazdag ételek csoportját a kenyér (teljes kiőrlésű lisztből), a liszt, a rizs, az édes gyümölcsök (pl. érett banán, datolya, füge, ribizli, mazsolaszőlő), valamint a burgonya és a csicsóka alkotja. A harmadik csoportba tartozó, semlegesnek tekintett élelmiszerek jól társíthatók a másik kettő bármelyikével.


Vollwertkost – teljes értékű táplálkozás

Ez a módszer egyáltalán nem megterhelő, éhezésre nem, csupán odafigyelésre van szükség. Az élettanilag értékes tápanyagokból ugyanis ízletes és változatos ételeket lehet készíteni. Ide tartoznak a teljes őrlésű gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek és a tojás. Halat és húst hetente egyszer-kétszer érdemes fogyasztani, a tápanyagbevitel 50-60%-ban nyers, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag forrásból származzon. Fontos tényező az ételek alapos megrágása, hőfoka és az elegendő folyadékbevitel. Mindenképpen kerülni kell a tartósító-, színező- és állományjavító anyagokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top