Egészség

Vese-mese, avagy méregtelenítõ szerveink

Lomhák a reggelek, az elsõ dolgod kémlelni az ablakon át, vajon sütni fog-e a nap. Lelassult a tested, romlott a közérzeted, talán még emésztési problémáid is vannak. Nincs mese, itt az ideje egy jó kis méregtelenítésnek!





A méregtelenítő mechanizmus mindenkinél genetikailag limitált kapacitással rendelkezik, amit a környezeti hatások tudnak ugyan bizonyos mértékig növelni, de nem határtalanul. Szervezetedben háromféle bomlástermék keletkezik, folyékony, szilárd és gáz halmazállapotú formában.

Számba vetted már valaha is, melyek azok a szerveid, amelyek heroikusan küzdenek az általad elfogyasztott káros vagy túlzott mennyiségű anyagokkal szemben? Mi most megtesszük helyetted.

A méregtelenítésben elsősorban két szerv érintett, a máj és a vese. A vesék – melyekből normális esetben kettővel rendelkezel – elsődleges feladata, hogy az anyagcsere-végtermékeket, azaz a keletkező salakanyagokat, valamint a felesleges mennyiségben jelenlévő nátriumot és vizet kiszűrjék a vérből, majd eltávolítsák a szervezetből. A vesék a vérnyomás és a vörösvértest-képzés szabályozásában is részt vesznek. A vese olyan, mint egy szűrő, amelybe a szív felől az ún. veseartéria szállítja a vért, a vesevéna pedig – már megtisztítottan – visszajuttatja a keringésbe. A vizeletet a fölösleges víz és salakanyagok képezik. Ezek a szervek amellett, hogy méregtelenítő funkciót töltenek be, biztosítják a szervezet belső állandóságát. A májban képződik a karbamid nevű bomlástermék, ami mérgező, ezért a szervezetnek ki kell szűrnie. Ez is a vese dolga.





A máj
funkciói igen összetettek: anyagcsere, kiválasztó és védekező feladatokat lát el. Ez a létfontosságú szerv biztosítja a szénhidrát-anyagcsere egyensúlyát, a zsírok és a zsírokat szállító fehérjék valamint a koleszterin képzését is. A máj termeli az epét, amit saját vezetékein keresztül az epevezetékhez szállít. A máj vérellátásának egyik forrása a szív, a másik a belek felől érkezik, s mivel a vékonybélben teljesen megemésztődnek és felszívódnak a tápanyagok, a belektől jövő vér sok, a szervezet számára értéktelen anyagot tartalmaz.

A máj – a veséhez hasonlóan – szűri a két helyről érkező vért, mely által védő szerepet tölt be a szervezetbe felszívódó anyagokkal szemben. A vitaminokon kívül a belek jelentős mennyiségű vizet is felszívnak, aminek az lehet a következménye, hogy a bakteriális méreganyagok a körforgásba kerülnek. Ezeket az anyagokat kell a májnak feldolgoznia, és a vesének kiürítenie.





Bár a testedzés fogalom, s nem egy szerv, bizony segít méregteleníteni. A szervezeted fizikai terhelés alatt fokozottabban dolgozik, ezért gyorsabban és hatásosabban szabadít meg a mérgektől, salakanyagoktól. Érdemes besegíteni neki, úgyis sok a dolga.

Egy kis segítség…

Van néhány élelmiszer, pl. a kakaó, a csokoládék és a vörösborok, amelyek antioxidánsokat tartalmaznak, ezért valamelyest védik szervezeted a sejtkárosodástól, így előnyös élettani hatásokat váltanak ki. A gyümölcsök legtöbbjében a nyomelemek segítik a szervműködést, a sejtek anyagcseréjét, és jótékonyan hatnak az idegrendszerre. Meg kell azonban említeni, hogy a kiválasztásban sem elhanyagolhatók a nemi különbségek. Azonos mennyiségű alkoholt fogyasztva például a nők véralkoholszintje magasabb a férfiakénál. Ennek a testtömeg-különbségeken kívül a májenzimeket szabályozó hormonok eltérései is szerepet játszanak. A férfiaknál az alkohol lebontása már a gyomorban megkezdődik, így sokkal gyorsabban is szabadulnak tőle.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top