Egészség

Fehérjeforrás

Hússal vagy hús nélkül? Érvek és ellenérvek hangzanak el a húsfogyasztással kapcsolatban. Akkor élünk egészségesebben, ha számûzzük étrendünkbõl, netán azok cselekednek helyesen, akik húst hússal esznek?

Vajon hihetünk-e azoknak a reklámoknak, amelyek napról napra megpróbálnak meggyőzni bennünket arról, hogy vásároljunk „egészséges” hústermékeket? Lássuk, mi a táplálkozástudomány álláspontja a kérdésben.

A hús az emberi szervezet számára a legjobb fehérjeforrás. Teljesértékű, azaz tartalmazza mindazon aminosavakat (a fehérjék építőköveit) is, melyeket szervezetünk nem tud előállítani, méghozzá ideális arányban.

Ebből a szempontból a különféle húsok (baromfi, sertés, marha, hogy csak a leggyakrabban fogyasztott húsféléket említsük) egyenértékűnek tekinthetők. Nem így a zsírtartalom (koleszterin, illetve különböző zsírsavfélék) szempontjából, amely miatt a legtöbb kritika éri a húsfogyasztást. Ugyanis zsírtartalma miatt a hús energiadús élelmiszer, így mértéktelen fogyasztása a felesleges energiabevitel miatt elhízáshoz és különböző krónikus betegségek kialakulásához vezethet.

Éppen ezért célszerű olyan húsfélét fogysztani, melynek zsírtartalma viszonylag alacsony. A jó választást a fehér húsok, azaz a szárnyasok, halak jelentik. Ezek előnyösek a koleszterintartalom szempontjából is (pl. a csirkemell 100 grammja mindössze 65 mg koleszterint tartalmaz), mely nem közömbös a szervezet számára, hiszen a túlzott koleszterinbevitel hozzájárul a vér koleszterinszintjének kóros emelkedéséhez, ami érelmeszesedéshez és annak különböző szervi megnyilvánulásaihoz (koszorúér-betegség, agyi érbetegségek, alsóvégtagi érszűkület) vezethet.

E két tápanyagféleségen túl a húsok ásványianyag- (vas, cink) és vitamintartalom vonatkozásában is fontosak számunkra. Gyermekek, terhesek, szoptató anyák számára különösen fontos a rendszeres húsfogyasztás, és mi sem könnyebb ennél egy olyan tradicionális, hazai márkákkal fémjelzett országban, mint hazánk, gondoljunk csak a Bábolna termékek széles kínálatára.

Szakértők szerint tehát a húst táplálkozásunkban alapélelmiszernek tekintjük. Az ajánlások szinte egyhangúlag egyetértenek abban, hogy a húsok fogyasztásakor a baromfi, illetve a halhús dominanciájának kell érvényesülnie a vörös húsokkal szemben (sertés, marha). Azonban a szárnyasok elkészítésekor is ügyelnünk kell arra, hogy lehetőleg bőr nélkül kell elkészíteni azokat, ellenkező esetben elveszítik a vörös húsokkal szemben hangsúlyozott előnyeiket. Gyakorlati jó tanácsként felhívjuk a figyelmet arra, hogy baromfihúst érdemes mindíg ellenőrzött forrásból vásárolni, hogy elkerüljük a nem szakszerű feldolgozás, csomagolás, tárolás során kialakulható bakteriális fertőződést (pl. szalmonella), mely komoly gyomor-bélrendszeri panaszokat okozhat.

Kiegyensúlyozottság, mértékletesség, változatosság: az egészséges táplálkozás fő ismérvei. A végleteket kerülni kell. Fogyasszunk tehát húst, különösen szárnyashúsokat, rendszeresen, de mértékkel, sok zöldséggel kombinálva, hogy táplálkozásunk valóban egészséges legyen.

Játssz velünk! A linkre kattintva válaszolj egészséges táplálkozással kapcsolatos kérdéseinkre. A helyesen válaszolók között a négy csillagos Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő Hotel 2 személy számára szóló 3 nap 2 éjszakás aktív pihenési lehetőségét sorsoljuk ki, teljes értékű fürdőbelépővel, valamint félpanziós ellátással!
A nyereményről»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top