Egészség

A vitaminok

Amikor a vitamin szót kiejtjük, az emberek többségének csak a zöldségek, gyümölcsök jutnak eszébe. Ezek kiváló vitaminforrások, azonban nem szabad elfeledkeznünk a különbözõ húsfajtákban fellelhetõ kincsekrõl sem.

A húsok a B-vitamincsoport tagjait tartalmazzák jelentős mértékben, mégpedig olyannyira, hogy a nyugat-európai országokban a B-vitamin-bevitel 25-50 %-a származik húsfélékből. Jelentős mennyiségű B1-vitamin – vagy más néven “szellemi vitamin” – található bennük, amely kedvezően hat az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre. Elősegíti a növekedést, és részt vesz az emésztésben. Vízoldékony, hő- és fényérzékeny vitaminok lévén azonban célszerű kíméletes konyhatechnikai eljárásokat alkalmazni az ételkészítés során. A fehér húsok ebből a szempontból is előnyösebbek, hiszen elkészítési idejük jóval rövidebb, így kisebb vitaminveszteséggel kell számolni.

Miután a hús az egyik legértékesebb vasforrásunk, étrendbe iktatása tehát célszerű. A táplálékban található C-vitamin segíti a felszívódását, míg a növényi eredetű élelmiszerekben lévő oxálsav, fitinsav és csersav gátolja. Saját egészségünkön kívül gyermekeink optimális fejlődéséhez is arra van szükség, hogy a kialakított étrend kiegyensúlyozott és változatos legyen. A romló iskolai eredmények, a testi, a szellemi teljesítőképesség csökkenése nemegyszer a vashiánynak köszönhető. Ha a gyermek gyakran hiányzik az iskolából ismétlődő betegségei miatt, szintén vashiányra kell gondolnunk. A vas jelentős hányada az oxigén szállítását és tárolását végző hemoglobinban és mioglobinban található, emellett számos enzim alkotórészeként játszik fontos szerepet a szervezetben zajló folyamatokban.

Itt érdemes megemlítenünk, hogy vannak bizonyos életkorok, állapotok, amikor különösen fontos a rendszeres húsfogyasztás. Ilyen csoportot képeznek a terhes asszonyok és a szoptató anyák, akiknél megnövekedett fehérjeigénnyel kell számolni, vagy például az idősebb korosztály is, hiszen bennük a tápanyagok hasznosítása már nem olyan hatásfokkal zajlik, mint egy fiatal szervezetben. A húsfogyasztás talán legnagyobb jelentősége – ahogy azt a vas esetében már leírtuk – azonban a gyermekek fejlődő szervezetének esetében van. Ők azok, akik nem nélkülözhetik a húsok teljesértékű fehérjéit. Mindenképpen érdemes esetükben szárnyas- vagy halhúst (azaz fehér húst) választani, hiszen így felnőve ők is tudni fogják, hogy számos fent részletezett szempontból ezek jelentik az egészséges választást.

Játssz velünk! A linkre kattintva válaszolj egészséges táplálkozással kapcsolatos kérdéseinkre. A helyesen válaszolók között a négy csillagos Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő Hotel 2 személy számára szóló 3 nap 2 éjszakás aktív pihenési lehetőségét sorsoljuk ki, teljes értékű fürdőbelépővel, valamint félpanziós ellátással!


A nyereményről»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top