Egészség

Nem lehet elég korán kezdeni!

Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet a ”Csont és az Ízület Évtizedének” hirdette meg a 2000-tõl 2010-ig tartó idõszakot, hiszen több mint 200 millió embert ér utol a néma járványként ismert betegség.

Neve: csontritkulás, vagy másként osteoporózis. Európában 30 másodpercenként egy csontritkulásos eredetű törés történik.

Csak Magyarországon – más iparilag fejlett országokhoz hasonlóan –, a panaszaikkal a háziorvoshoz fordulók több mint 20%-a mozgásszervi fájdalomtól gyötört, márpedig egyre szélesebb körben tudott, hogy az efféle kín a csontritkulással hozható összefüggésbe, azzal a kórképpel, amit amúgy időben, odafigyeléssel, tudatos táplálkozással meg lehetne előzni.

A szív-érrendszeri betegségeket követő második legjelentősebb egészségügyi problémával már a gyermekvárás időszakában foglalkozni szükséges, hiszen nem mindegy, hogy a születendő baba, illetve a kismama mennyire kalciumhiányos csontokkal készül a közös életre. Sajnálatos, hogy amikor a hölgyek még tehetnének a csontritkulás kialakulása ellen, nem tudják, vagy egyszerűen nem akarják tudni, hogy bizony-bizony előbb-utóbb maguk is áldozatul esnek. A betegség néma járványként éppen azért híresült el, mert szervezetünk évtizedekig nem jelzi, hogy kalciumhiányban szenved, amikor pedig a nagyfokú kalciumvesztés miatt már jelentkeznek a problémák, rég késő.

Rendkívül kalciumhiányosan táplálkozunk, európai viszonylatban utolsó helyen állunk a tej vagy tejből készült termékek fogyasztásával, noha ezt a fontos alkotóelemet a szervezetünk önmaga képtelen előállítani. Ez azt jelenti, hogy kalciumpótlásról a táplálkozás során magunknak kell gondoskodni – hangsúlyozza Stella Péter belgyógyász. A szakember arra is figyelmeztet, hogy noha orvosi szempontból a napi ajánlott kalciumbevitel 1000-1500 milligramm lenne, a tradicionális magyar konyhának köszönhetően ennek csupán háromnegyedét fogyasztjuk el. Az étkezés során bevitt kalciumnak mindössze 30-35%-a hasznosul. Pontosabban ennyi hasznosulhatna, hogyha a mértéktelen kávé, tea, alkohol és koffeintartalmú üdítőital fogyasztással azonnal nem bontanánk le ezt a mennyiséget is. Megdöbbentő, hogy például minden pohár kávé a szervezetünkből 80 milligramm kalciumot mos ki!

Összehasonlító táblázat a különböző táplálékfajták energia, fehérje – és kalcium tartalmáról.  (A mennyiségek 100 g táplálékra vonatkoznak!)

 
 Energia (kcal)Fehérje (g)  
Kalcium (mg) 
 
Müzlikeverék   360  12  62,5
Zabpehely  378  14,4  71
Barnakenyér  245  8,5  28,6
Szárazbab  314  21,9  106
Szezámmagpehely  639  26,3  670
Natúr mogyoró  589  26,4  65
Tojás (1 db)  66  5,4  17
Tej 2,8% zsírtart.  60  3,4  120
Félzsíros sajt  267  27,8  800
Natúr joghurt  65  3,4  120
Tofu (szójatúró)  73  8,1  150
Sóska  27  2,4  113
Sárgarépa  40  1,2  46
Alma  35  0,4  10,5
Tőkehalfilé  82  17,7  24

 

De gondoljunk fejlődésben lévő csemetéinkre is, akiknél a kalciumhiányos táplálkozás nem csupán a majdani csontritkulásért tehető felelőssé, hanem a fogszuvasodásért, az esetlegesen jelentkező izomgörcsökért, sőt a növekedési zavarokért is. Szinte utolsó lehetőség a szervezet megfelelő kalciumellátására a serdülőkor, hogy majd a változó korban a szervezetnek legyen miből leépítenie. A fejlődés során az ajánlott napi kalciumbevitel 1500 milligramm, viszont nem mindegy, hogy azt milyen forrásból biztosítjuk.

A szakember azt ajánlja, elsősorban az étkezések során olyan élelmiszerekből biztosítsuk szervezetünk számára a megfelelő kalciumforrást, amelyek természetes formában tartalmaznak kalciumot. Kalciumpótló a tej, a különböző tejtermék, különösen a sajt, a tojás és a zöld leveles növények, rendkívül egészséges a Kalcima-Bábolna adalékanyaggal dúsított baromfihús. Sok kalcium található a csontképzési folyamatokat segítő olajos magvakban, mogyoróban, dióban, mandulában, és nem utolsósorban a mézben is.

Játssz velünk és nyerj pihentető hétvégét Kehidakustányban!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top