Egészség

A csontritkulásról

Vajon miért hallunk egyre többet a csontritkulásról? Mert a betegség kialakulása igen korán megállapítható. A bõvülõ kezelési lehetõségeknek és az életkor növekedésének köszönhetõen egyre többet beszélnek a kórról.

Mi a csontritkulás lényege és hogyan alakul ki? Az állandóan megújuló csontszövetre gyermekkorban az építés, 25-45 éves korban az építés és a bontás egyensúlya a jellemző. Ezt követően a csontlebontási folyamat kerül túlsúlyba, és a szervezet már a fiatalkorban kialakított csonttömegből gazdálkodik.

A hölgyek esetében a hormonális változások hatására a csontlebontási folyamat felgyorsul, ezért a csontritkulás elsősorban őket veszélyezteti. Az alacsony, vékony testalkatú, világos szemű és fehérbőrű nők – főleg, ha a családjukban halmozottan fordul elő csontritkulás – a leginkább veszélyeztetettek.

Bár ritkábban hangzik el, a csontritkulás a férfiakat sem kíméli meg. A csontvesztési folyamat kialakulása ellen tehát az „erősebb nem” képviselőinek is bőven van mit tenniük!

Mit tehetünk csontjaink megóvásáért?

• Minden nap fogyasszunk tejet vagy tejterméket.
• Együnk rendszeresen egyéb kalciumtartalmú élelmiszereket is. (Rozskenyér, szója, olajos magvak, zöld leveles növények)
• Mozogjunk rendszeresen, hetente legalább háromszor 30-60 percet. (Torna, séta)
• Tartózkodjunk sokat a napon.
• Mérsékeljük a kávé és egyéb koffeintartalmú italok fogyasztását
• Kerüljük a dohányzást és az alkoholfogyasztást.
• Egészítsük ki étrendünket kalciumot, D és K1-vitamint egyaránt tartalmazó Bábolna baromfitermékekkel.

A fokozatosan kialakuló hajlott testtartás, a testmagasság csökkenése, ezzel együtt a kezdetben inkább csak terhelésre jelentkező hátfájás, a törzsizomzat gyengesége, először csak délután, majd naponta többször is szükségessé váló 10-15 perces lefekvés egyre biztosabb jelei a csontritkulás kialakulásának. Néha sajnos csak a betegség legkomolyabb következményei, azaz: a csukló, csigolya csonttörések és legsúlyosabb jelként combnyaktörés figyelmeztetnek a bajra.

Saját felelősségünk, hogy minél nagyobb csonttömeget érjünk el, és azt minél tovább megőrizzük. A megfelelő kalciumszint biztosítása mindenekelőtt helyes táplálkozással oldható meg, igaz, ezen ásványi anyag hasznosulását a D-vitamin szabályozza, ami nélkül szervezetünk felvenni sem tudja a kalciumot.

Sajnos világszerte kalciumhiányosan táplálkozunk, mert az élelmiszerek között viszonylag kevés olyan található, amelynek magas a kalciumtartalma. Tehát nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy az oly fontos ásványi anyagot mindenképpen pótoljuk. Ugyanakkor nem mindegy, hogy ezt mivel tesszük. A kálcium-pótlással foglalkozó orvosi ajánlások azt javasolják, hogy elsősorban ne a mesterséges táplálékkiegészítőkkel oldjuk meg a hiányt, hanem a megfelelő ételekkel, például a Kalcima-Bábolna adalékanyaggal dúsított baromfitermékek fogyasztásával.

Játssz velünk és nyerj pihentető hétvégét Kehidakustányban!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top