Dobd fel a napod!

Mozdulj rá!

Ha valaha sportoltál már intenzíven és egyhuzamban fél óránál többet, biztosan tudod, milyen jó is tud lenni utána az a bizonyos fáradtság, a fizikai kimerültség. A mozgás feldobja a szervezeted, kiradírozza a felesleges és nyomasztó gondolatokat a fejedből, ráadásul ingyen és bérmentve termel neked örömhormonokat is. Ha valami kellemesre vágysz, ha fel akarod dobni a napod, akkor mozgasd meg alaposan a tagjaid!

Van, akinek a sport fontos és elválaszthatatlan része az életének. Minden nap kocog vagy kerékpározik, esetleg konditerembe jár vagy uszodába, egyszóval sportos életet él. Feltűnt már, hogy ők kiegyensúlyozottabb, jobb kedélyű emberek? Az ember hangulatát ugyanis nagyban befolyásolja, hogy milyen az egészségi állapota. Nem csak az izmok renyhülnek el, ha nem mozgatjuk őket rendszeresen, de velük együtt a jókedvünk is illékonyabbá válik. Ha letört vagy, ha fásult a kedved vagy csupán változásra, egy kis színre van szükséged az életedben, a sport remek módja a kikapcsolódásnak.

Kedvtelésből mozogj!

Nem kell rögtön világbajnoki címre törni. Kezdetnek az is elég, ha sport gyanánt autó helyett reggel kerékpárra ülsz, és így mész be a munkahelyedre, de a merészebbek – és akinek ezt a körülmények megengedik – egy tempós gyaloglással is leküzdhetik a távolságot. Persze ehhez nem árt, ha a munkahelyen van lehetőség zuhanyzásra is, mert könnyen megeshet, hogy leizzadva érsz be kezdésre. Ilyen szempontból praktikusabb, ha a sporttevékenységet délutánra időzíted.

Mozdulj rá!

Ha csak alkalmi élvezetet keresel és nincs szándékod rendszeressé tenni a sportot az életedben, egy kolléganővel szervezz le egy délutáni squash meccset. Ez a játék remek szórakozás és egyúttal igen alaposan át is mozgatja minden porcikád még akkor is, ha teljesen kezdőként csak kóstolgatjátok a sportág csínját-bínját. Ez a kis változatosság önmagában is színt hoz majd az életedbe, a mozgás nyújtotta öröm pedig csak hab a tortán. Arra azonban légy tekintettel, hogy a tested nincs hozzászokva a hirtelen, nagyobb igénybevételhez: hogy elkerüld a sérülést, húzódást mindenképpen melegítsd be izmaidat a játék előtt. A squashhoz még egy jó tanács: világos talpú sportcipőt vigyél magaddal, a termekben ugyanis nem nézik jó szemmel, ha valaki fekete “féknyomokat” hagy a pályán.

A sportosabbak is újíthatnak

Ha egyébként sportos, aktív életet élsz és például heti rendszerességgel jársz konditerembe, akkor is találhatsz a sportban olyan újdonságot, ami feldobhatja a napod. A lényeg itt is az, hogy térj el a megszokottól, lépj ki a rutinból! Válassz magadnak egy olyan sportágat, amiben addig még sosem próbáltad ki magad: például ezúttal ne a konditerem felé vedd az irányt, hanem béreljetek a barátokkal egy tekepályát, vagy csatlakozz a kollégák amatőr röplabda csapatába – kinek milyen lehetőségek adódnak.

Talán az egyik legjobb mozgásforma az úszás, mert ezt szinte mindenki művelheti függetlenül az aktuális fizikai kondíciójától. Nem terheli az ízületeket, nem igényel különösebb felkészülést, de ugyanakkor rendkívül megnyugtató tevékenység. Egy kiadós úszás után kicserélve érzed majd magad, és az a nap, ami eredetileg ugyanolyan szürkének és egyhangúnak indult, mint a többi az elmúlt hetekben, különlegessé válik, és az élmény hatása még elkísér a következő napokon is. Különösen, ha rákapsz a dolog ízére és ezután rendszeressé teszed az ilyen jellegű kikapcsolódást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top