Dobd fel a napod!

Légy önzetlen

Ha érezted már úgy, hogy elhanyagolnak és a világból hiányzik körülötted a szeretet, ne kívülről várd a megoldást. Légy te az, aki egy kis jóságot, érzést csempészel mások életébe, és meglátod, ez az önzetlenség visszajut majd hozzád!
Légy önzetlen

Bizony sokszor látjuk úgy, hogy túl rideg és érzéketlen a világ, és az embereket annyira lekötik mindennapos gondjaik, hogy elfeledkeznek egymással törődni. Nem szabad ettől elcsüggedni, és főleg nem másoktól kell várni ilyenkor a megoldást. Ha szeretnéd szebbé tenni az életed, ha vágysz arra, hogy a jó szándék és kedvesség emberibbé varázsolja a monoton napokat, vágj elébe a dolgoknak és tedd bele azt az önzetlenséget, amit másoktól várnál.

Jót tenni jó – tartja a mondás, és ez nem csak afféle kegyes ámítás. Ha még nem tetted, próbáld ki egyszer magad is, hogy milyen érzéseket vált ki belőled, ha teljesen önzetlenül, fizetséget és köszönetet nem várva segítesz valakinek a gondjain, legyen az akár egy teljesen ismeretlen idegen vagy egy hozzád közel álló személy. Ami azt illeti, erre számtalan alkalom kínálkozik, csak meg kell látni, észre kell venni a bajba került embertársainkat.

Jó kolléga

Ott van mindjárt a munkahely, ahol gyakran uralkodik az a kellemetlen és lélekölő hangulat, hogy “mindenki foglalkozzon a maga dolgával”. Szívesen hárítjuk el a problémákat, toljuk át másokra felelősséget és pletykáljuk ki élvezettel mások botlásait, nehézségeit. Ne csodálkozz, ha egy idő után utálatosnak találod majd a légkört, ha magad is részt veszel ezekben a dolgokban. Biztosan gondoltad már te is arra, hogy mennyivel élvezhetőbb lenne a kollégák társasága, ha csak egy kicsit kevesebb rosszindulat lenne közöttük. Hát akkor légy te az, aki megtöri ezt az ördögi kört, és önzetlen segítséggel, jóindulattal fordulj feléjük. A munkaköri leíráson túl önkéntesen is nyújthatsz apró, láthatatlan kis segítségeket: például tisztán hagyod magad után az irodát, hogy a takarítónak könnyebb legyen majd a dolga, segítesz az új kollégának a fénymásológép kezelésébe beletanulni, néhány jó szóval fordulsz afelé a munkatárs felé, akivel egyébként nem szívelitek egymást, de tudod róla, hogy nehézségei vannak, magánéleti gondok gyötrik. Kizökkented őt is ezzel a gondjaiból és önzetlenségeddel örömet szerzel neki. A jó érzés, ami majd ezután téged elfog, garantáltan jótékony hatással lesz majd a napodra.

Légy önzetlen


Ismeretlenül is segíthetsz

Önzetlen segítséget nyújthatsz idegeneknek is. A kéregető szerencsétlennek az utcán, az idős néninek, aki fél egyedül átkelni az úttesten, a kismamának, aki csomagokkal megrakodva és gyerekkocsival bajlódva navigál a szupermarketben, az eltévedt, zavartan térképet böngésző turistának. Az az egy perc, amíg a figyelmed rájuk fordítod, nem fog hiányozni az életedből, de neki emlékezetes momentum marad egész napra, és talán új reménnyel tölti el, hogy mégsem annyira szívtelen mindenki.

Tégy jót a haragosoddal is

Talán a legnehezebb olyan embereknek segíteni, akiket nem kedvelünk, vagy akivel éppenséggel haragban vagyunk. Az ilyen kapcsolatokban mindig azt várják az emberek, hogy majd a másik lép, majd a másik kiengesztel, és nem vagyunk hajlandók engedni dacos álláspontunkból. Mi lenne, ha te lennél ma a kivétel, és bár az igazságérzeted azt súgja, hogy nem neked kell kezdeményezni a békülést, mégis megtennéd az első, közeledő baráti gesztust. Már csupán azért a döbbenetért is érdemes erre rászánni magad, amit majd a illető arcáról leolvasol. Meglátod, mindkettőtök napja felderül ettől az apróságtól!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top