Családi főzőcske

5 egészséges tízórai

A napi három főétkezés mellé délelőtt és délután is érdemes beiktatni egy kis falatozást, ha egészségesen és kiegyensúlyozottan szeretnénk táplálkozni. Különösen fontos, hogy a gyerekek étrendjéből ne maradjon ki a tízórai és uzsonna még akkor sem, ha ennek elkészítésére reggeli rohanásban csak kevés az idő. Íme néhány gyors, finom és egészséges tízórai, amit a gyerekek ételesdobozába rakhatunk, mielőtt útnak indulnak az iskolába.

1. Joghurt friss gyümölccsel

Nem kell különösebb előkészület ehhez a tízóraihoz, csupán az előző napi bevásárláskor kell gondoskodni róla, hogy a kosárba kerüljenek az “alapanyagok”. A friss, natúr joghurt az egyik legtáplálóbb étel a gyerekeknek, amit ha finom gyümölcsszeletekkel – almával, körtével, eperrel vagy más, az idénynek megfelelő gyümölccsel – is “megbolondítunk”, akkor biztosan örömmel fogja majd megenni a délelőtti nagyszünetben.

5 egészséges tízórai

2. Sonkás sajtos szendvics teljes kiőrlésű magvas kenyérben

Szintén nagyon gyorsan, egy-két perc alatt összeállítható ez a klasszikus tízórai. A különlegessége és lényege az, hogy nem a szokásos vizes zsömlébe vagy fehér kenyérre tesszük a sovány sonkaszeleteket, hanem teljes kiőrlésű lisztből készült magvas kenyérre. Ezt sok helyen előre szeletelt változatban is megvehetjük, ami szintén gyorsítja a tízórai becsomagolását. Ha még egészségesebbé szeretnénk tenni ezt a menüt, akkor tegyünk a sonkára uborkaszeletet, paprikát, vagy más olyan zöldséget, amit szívesen megeszik a gyerekünk, és nem túl lédús ahhoz, hogy délelőtt tíz órára eláztassa a szendvicset.

3. Házi csirkemájkrémes szendvics

Ez a fogás nem éppen a legidőtakarékosabb, viszont annál táplálóbb és egészségesebb. A gyerekek többsége ráadásul imádja, és az elkészítése sem bonyolult. Legjobb, ha már előző este megcsináljuk, és ha elég nagy adag készül, akkor akár két napig is gyárthatjuk belőle a tízórait. Azért, hogy rostokban se legyen szegény a menü, a csirkemájkrém tetejére vagy a szendvics mellé tehetünk a zöld- vagy kaliforniai paprikát, újhagymát vagy uborkát is. A legjobb, ha ezt a finom masszát teljes kiőrlésű szemlébe vagy kenyérszeletekre kenjük.

Hozzávalók (8 adag):
• 1 nagy db vöröshagyma
• 50 dkg csirkemáj
• 2 gerezd fokhagyma
• bors ízlés szerint
• só ízlés szerint
• majoránna ízlés szerint
• 3 ek libazsír
• 5 dkg vaj
• 1 ek mustár

Elkészítés:
A megtisztított hagymát szeletekre vágjuk, és a libazsíron megpirítjuk, majd hozzáadjuk a csirkemájat. Sózzuk, borsozzuk, reszelt fokhagymával és majoránnával ízesítjük, majd készre sütjük. Ha a máj már jól átsült (és belül már nem rózsaszín), akkor hagyjuk kicsit hűlni, majd robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a vajat és a mustárt, és összepépesítjük.

4. Körözöttel töltött kaliforniai paprika

A tejtermékek nagyon fontosak a gyermekek étrendéjében, hiszen számos, a fejlődésükhöz nélkülözhetetlen anyagot tartalmaznak.. Egy jó körözött ebből a szempontból kiváló választás tízórainak, és gyorsan el is készíthető. Sok szülő mégis mellőzi ezt a fogást, mert nehezen csomagolható, az alábbi recepttel viszont ezt a problémát is meg tudod oldani.

Hozzávalók:
• 4 nagyobb kaliforniai paprika
• 30 dkg juhtúró vagy tehéntúró, esetleg vegyesen
• 1 fej vöröshagyma
• pirospaprika
• só
• őrölt bors
• köménymag (őrölt is lehet)
• ízlés szerint tejföl

Elkészítés
A hagymát apróra felvágjuk vagy lereszeljük. A túrót eldolgozzuk a pirospaprikával (akkor elég a paprika, ha a krém narancssárga színűvé válik), sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a hagymát is és a köménymagot is. Az egészet jól kikeverjük, ha kell, tejföllel lazítjuk. A kaliforniai paprika tetejét levágjuk, a magházat, a magokat és ereket kivesszük belőle. Az üres paprikába kanállal beletöltjük körözöttet. Teljes kiőrlésű kenyérszeletet csomagoljunk mellé!

5 egészséges tízórai

5. Tonhalas szendvics

A tonhalas szendvics örökzöld sláger, de nem csak finom, hanem pillanatok alatt elkészíthető – ha főtt tojást is teszünk bele, akkor a művelet 4-5 perccel tart csak tovább. Mivel tengeri hal van benne, ezért rendkívül gazdag forrása a fontos omega-3-zsírsavaknak, és a szendvicsbe rakott tojás, sajt- és uborkaszeletek is nagyon egészségesek. A táplálkozási egyébként is szakértők azt javasolják, hogy a gyermekek étrendéjben hetente legalább egy alkalommal szerepeljen valamilyen halféleség – a tonhalas tízórai ebből a szempontból is tökéletes választás!

Hozzávalók:
• 1-1 kis fej vörös- és lila hagyma
• 2 nagy tojás
• 1 doboz tonhal (konzerv)
• 4 kocka medvesajt (natúr)
• friss rozmaring
• só
• bors
• szerecsendió
• teljes kiőrlésű kenyér
• uborka
• fekete és zöld olajbogyó

Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk. A tonhalat villával összetörjük. A tojást megfőzzük, apróra vágjuk, villával összetörjük. A fentieket alaposan összekeverjük a medvesajttal, finoman ízesítjük. A tonhalkrémet kenyérre kenjük, tetejére uborkaszeleteket teszünk, olajbogyóval díszítjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top