Család

Ess túl gyorsan a vasaláson!

Azok közé tartozol, akik nem szeretnek vasalni? Ugyanakkor vallod, hogy nincs takarosabb a frissen vasalt, ropogós ruha látványánál? Íme, néhány hasznos tipp, amivel könnyen és gyorsan gyűrődés-mentessé teheted a ruhákat.
Ess túl gyorsan a vasaláson!
 

Kezdd mindjárt a mosásnál!

A nagyméretű, magas pamuttartalmú ruhadarabokat persze nem árt jól kicentrifugázni, hogy gyorsabban megszáradjanak. A finomabb ruhadarabok esetében viszont inkább alacsonyabb fordulatszámon centrifugálj! Minél magasabbat használsz, annál gyűröttebb ruhát veszel ki a mosógépből. Ezzel pedig nem csak a vasalást teszed nehezebbé, de a ruha “élettartamát” is megrövidíted, mert idővel kinyúlhat, formátlanná válhat. Ma már számos olyan terméket találhatsz az áruházak polcain, amelyek megkönnyítik a dolgod. Használhatsz speciális textilöblítőt, amit direkt erre a célra fejlesztett ki a gyártó, de a mosógépek többségén is van már vasaláskönnyítő opció. Ez utóbbi egyébként szintén a rövidebb és alacsonyabb fordulatszámon történő centrifugálással éri el a kívánt hatást, így végül is nincs új a Nap alatt. Teregetéskor alaposan rázd ki a ruhát és szabását, formáját követve, kisimítva tedd a szárítóra!

Langyostól a forróig

Időt és energiát takaríthatsz meg, ha a vasalást először az alacsonyabb hőfokot igénylő darabokkal kezded, majd fokozatosan haladsz a magasabb hőfokon vasalható ruhák felé. Így nem kell várnod, míg a vasaló visszahűl a kívánt hőmérsékletre. Egyes anyagok a túl forró vasalástól kifényesedhetnek. Ezeket mindig kifordítva vasald!

Egyszerre csak egy réteget

Lehetőség szerint egyszerre egy réteget vasalj a legalsó réteg nem kívánt gyűrődésének elkerülése érdekében. A véletlenül belevasalt “éleket” ugyanis jóval nehezebb eltüntetni a ruhából, mint a száradás utáni pici gyűrődéseket. Ezt legkönnyebben olyan vasalódeszka segítségével valósíthatod meg, amely vége egész keskeny és fokozatosan szélesedik. Az elejére már igen kis méretű darabokat is ráhúzhatsz. Megkönnyítheted vele például a gyereknadrágok derékrészének vagy az ingek vállrészének vasalását. A profibb vasalódeszkákhoz épp e célból általában plusz toldalékok is járnak. Első látásra körülményesnek tűnhet a használatuk, ám egy kis rutinnal sokkal alaposabbá és gyorsabbá teszik a vasalást, mert nem kell korrigálnod a “hibákat”.

Gőzölés

A gőzölés gyakorlatilag bármilyen vasalható textíliánál alkalmazható és a ruhát átjáró gőznek hála sokkal szebb lesz a végeredmény. Vannak, akik szerint az ecetes víz itt is csodákra képes. Egy próbát mindenképp megér: tégy egy kevés ecetet egy pumpás flakonba, önts hozzá vizet és fújd közvetlenül a vasalandó ruhára.

 

Olvass még az illatokról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top