Család

4 egyszerű és természetes módszer köhögésre

Lassan beköszöntenek a hideg napok, és velük együtt a különféle köhögős-náthás betegségek is megjelennek. Jó esetben egy ilyen könnyebb vírusos fertőzést néhány nap alatt lábon is kihordunk, ha elég erős az immunrendszerünk, de egy komolyabb influenza vagy tüdőgyulladás akár több hétre is képes kivonni a beteget a „forgalomból”, aki ráadásul még ez után is hosszan szenved néhány utótünettől – például a szűnni nem akaró köhögéstől. Ilyen esetekre – és általában a száraz köhögésre – ajánljuk az alábbi természetes gyógymódokat.

A láznak már rég nyoma sincs, és az influenza többi kellemetlen tünetén is túl vagy, de a makacs, száraz köhögés csak nem akar elmúlni? A vírusos eredetű megfázások és az influenza rendszerint ezzel jár, és a legtöbben türelmesen ki is várják, hogy magától megszűnjön a baj. Ez nem éppen a legjobb hozzáállás, hiszen a köhögés nagyon megterheli a légutakat és a tüdőt – ráadásul feleslegesen, hiszen nagyon egyszerű és jól bevált házi praktikákkal és gyógynövényekkel gyorsan kikúrálható lenne. Előfordulhat, hogy a köhögés hátterében egészen más betegség húzódik meg – például asztma, szívelégtelenség, reflux vagy gyógyszerek által kiváltott mellékhatás –, amit mindenképpen fel kell tárni és kezelni kell, de ha csupán az orvosok által posztvírusos köhögésnek nevezett jelenségről van szó, akkor a következő házi módszereket nyugodtan alkalmazhatjuk.

Az izlandi zuzmó az egyik leghatékonyabb természetes gyógyszer száraz köhögésre

Párásíts!

A tüdő és a többi légzőszervünk eleve igen érzékeny műszer, egy gyulladásos, vírusos betegség után pedig a szokottnál is jobban irritálja a száraz levegő. Sok esetben már az is javít a köhögésen, ha az otthonunkban vagy a munkahelyen elhelyezünk egy párásítót, és 40 százalék főlé visszük a helyiség páratartalmát. A legtermészetesebb párásítók a szobanövények, amelyek egyébként  azzal is jót tesznek a tüdőnek, hogy a levegőben szálló port lekötik.

Hidratáld a szervezeted!

A víz sok kellemetlen tünet enyhítésére hatásos – például sokszor a fejfájás, fáradtság, gyengeség érzése abból fakad, hogy kimerülőben vannak a szervezetünk víztartalékai. A száraz köhögést is enyhíti, ha megfelelő hidratáltsági szinten tartjuk a testünket. Normál esetben naponta legalább 2,5-3 liter vizet kellene meginnunk: ez a mennyiség egy átlagos kondíciójú, normál alkatú felnőttet, aki nem végez különösebb vízveszteséggel járó, megterhelő testmozgást – például valamilyen sportot vagy nehéz fizikai munkát –, megfelelően hidratáltan tart. Betegség esetén ennek akár a kétszeresét is bevihetjük, de érdemes mindenképpen 3 liternél egy kicsivel többet fogyasztani – ez a köhögésnek is jót fog tenni, hiszen a víz – akár hideg, akár meleg – enyhíti a duzzanatokat a torokban, és a kiszáradt, ezért irritációra hajlamosabb nyelőcsövet is nedvesíti.

Mézzel kúráld magad!

Az egyik legjobb köhögéscsillapító szer a méz, amelynek jótékony hatása még a gyógyszerekével is vetekszik. Emellett közismert baktérium- és vírusölő is, így nemcsak utókezelésként, a köhögés ellen, hanem a különféle náthás megbetegedések megelőzésére is ajánlott a napi használata a járványos időszakokban. Ha ezt a kúrát választjuk, ügyeljünk, hogy nyers, termelői mézet vásároljunk, amely nem volt hőkezelve. Az ilyen méz sötétebb színű és sűrűbb az úgynevezett hevített, „tiszta” mézeknél, amelyek a boltokban kaphatók. A gyógyhatást fokozhatjuk azzal is, ha fokhagymával fogyasztjuk – ez a növény is kiváló, természetes antibiotikum –, vagy pedig citromos, meleg tea mellé esszük.

Izlandi zuzmóval nyugtasd a torkod!

A fenti praktikákhoz képest az izlandi zuzmó gyógyhatását jóval kevesebben ismerik, pedig ez a növény az egyik legjobb csillapító abban az esetben, ha száraz köhögésről van szó. Neve ellenére nemcsak Izlandon, hanem nálunk is nagyon elterjedt gyógynövény volt még a 17. században is (láz elleni moszatnak hívták), ám azóta szinte teljesen feledésbe merült, és csak mostanában kezdi magának ismét felfedezni a természetes alapanyagokat használó gyógyászat. Az izlandi zuzmó a hosszan tartó köhögés miatt begyulladt hörgőnyálkahártyára van különösen jó hatással: a belőle készült főzet, dzsem, tea és a patikákban kapható izlandizuzmó-tartalmú Isla® torokpasztillák egyaránt gyorsan képesek megnyugtatni és regenerálni a gyulladt részeket, és ezáltal hamar enyhítik a köhögési ingert. Mivel a benne található, a növény jellegzetes ízét adó zuzmósav fertőtlenítő és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, használata nemcsak köhögés, hanem megfázásos és fertőzéses betegségek esetén is célszerű.

A  cikket az Alpen Pharma Kft. támogatta

Ez is érdekelhet Megnézem

 

ISLA® CASSIS, ISLA® GINGER, ISLA® MINT, ISLA® MOOS ÉS ISLA® MEDIC HYDRO+ TOROKPASZTILLA ORVOSTECHNIKAI ESZKÖZ.

 

 

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

 

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top