Család
Szponzorált tartalom

Ez már művészet! – Pompásan díszített csodálatos kamionok

Ha különösebben nem érdekelnek a kamionok, ezektől a gyönyörűen dekorált szépséges és meghökkentő példányoktól akkor is leesik majd az állad!

A kamionok nem egyszerűen csak igavonó, hasznos „jószágok”, amelyekkel nagy terheket lehet egyik helyről a másikra fuvarozni, hanem fenséges, erőteljes és pompás alkotások is, amikben gyönyörködhetünk még akkor is, ha nem születtünk autómániás férfiembernek. Vannak, akik egyenesen szerelmesek a saját járműveikbe, és a fél életüket azzal töltik, hogy cicomázzák és dekorálják ezeket a csillogó-villogó gépszörnyeket. Íme néhány elragadó példája annak, amikor egy kamiontulajdonos nem ismer mértéket, és a masinája minden négyzetcentiméterét elhalmozza a szeretetével.

A világon számtalan országban létezik különös, és visszafogottnak semmiképpen nem nevezhető kultúrája az autók cicomázásának. A leglátványosabb példáját ennek Pakisztánban találjuk, ahol a túlburjánzó díszítésektől, a csillogó-villogó tükröktől és színpompás festményektől úgy néz ki némelyik járgány, mint egy guruló oltár. Hogy miért lelkesednek ennyire a kamionok pingálásért a pakisztániak, arról sejtelmünk sincs, de az biztos, hogy ha harsány megjelenésű teherautókról van szó, akkor őket kell az első helyen megemlíteni.

 

Vessünk egy közelebbi pillantást egy ilyen kamionra, és csodálkozzunk rá a motívumok aprólékosságára, a gondosan kidolgozott részletekre. Bár ezek a teherautók többnyire özönvíz előtti típusok, a rajtuk található művészi megoldások – kis túlzással szólva – örök életű és örök értékű darabokká teszik őket.

 

Ha nappal káprázatosak látjuk a pakisztáni kamioncsodákat, akkor milyen jelző lenne méltó arra, amilyennek a sötétben mutatják magukat? Bizony elakadna a lélegzetünk, ha az országúton az éjszakában egyszer csak egy ilyen földöntúli tünemény jönne velünk szembe!

 

A jármű és a nő a világ minden sarkában a férfi szeme fénye. Pakisztánban így néz ki egy „csajos” kamionos naptár.

 

Végül vessünk egy pillantást belülről is egy ilyen csodába. Nemcsak a külvilágnak szól a látvány, hanem a sofőr a maga kis belső „világát” is gondosan felékesíti.

 

Folytassunk kamion-szépségversenyünket a japán nevezőkkel. A távol-keleti szigetország teherautó tulajdonosai is nevezetes arról, hogy egészen vad szélsőségeket is megengednek maguknak, ha díszítésről van szó. Az amúgy kifejezetten visszafogott, végletekig kidolgozott és rendkívül letisztult japán ízlésvilág úgy látszik valamiért nem tud érvényt szerezni magának, ha kocsikról van szó. Érdemes összevetni ezeket a lélegzetelállító masinákat a pakisztáni alkotásokkal – látni fogjuk, hogy alapvetően ugyan az a tébolyult kamionszerelem hajtja a tulajdonosokat, a különbség csak annyi, hogy japánban csúcstechnológiát cicomáznak, a Himalája tövében pedig veterán monstrumokat.

 

Ez a kamion olyan, mintha egy japán anime filmből gurult volna ki a valóságba. Őrület.

 

A japánok a hétköznapi használatú kisebb teherautókat sem kímélik. Ezek itt viszonylag visszafogottabbak közé tartoznak.

 

Lépjünk át egy óceánt, és nézzük meg, mi történik az USA-ban. A kontinensnyi országban óriási hagyománya van a kamionozásnak, és ők aztán igazán tudják, hogy mitől döglik a légy ebben a műfajban. A túlburjánzó díszítések helyett itt a brutális erőt sugárzó, lenyűgöző méretek játsszák a főszerepet. Persze egy kis csillogó krómért, gyönyörű festésért a jenkik sem mennek a szomszédba, de alapvetően már a „gyári” megjelenést is úgy hangolják, hogy tökéletes és letaglózó élményt nyújtson. Hát nem gyönyörű például ez a kicsit retró megjelenésű gépcsoda?

 

A régi, pompás formavilágú kamionokat Amerikában nagy becsben tartják, és nem csak kiállítási példányként mutogatják, hanem mindennapi munkára is befogják a tulajdonosok. Ez a darab például valamikor a 60-as évekből származhat, de most is olyan friss, üde és „ránctalan”, mint a megszületése napján. Elképesztő az az igyekezet és odaadás, amivel ezeket a régi kamionokat ápolják!

 

Erre a kamionra sem találjuk az igazán megfelelő szavakat, amikor a szépségét szeretnénk leírni. Pedig sehol egy cicoma, egy rojt vagy egy fodros, színpompás minta – csak szigorú vonalak, kérlelhetetlen élek és tökéletes ívek. És sok-sok króm. Brutális gyönyörűség.

 

Nézzük meg, hogyan dekorálnak Gaudi, Picasso és Dali hazájában, Spanyolországban, ahol szintén szép hagyományai és lelkes rajongótábora van minden szerkezetnek, ami kerekeken gurul! Íme egy kellemes hangulatú kukásautó Barcelonából. Egy kis játékos festés, és már nem is tűnik büdösnek.

 

Búcsúzunk a fantasztikus kamionoktól ezzel Pakisztáni halas szépséggel.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top