Család

Míg kisgyermeke a bölcsiben játszik, anya ugyanott programozni tanul (X)

Kisfia születéséig HR-esként dolgozott Utasi-Peszlen Rita több nagyobb cégnél, így pontosan tudja, milyen nehézségekkel küzdenek azok az anyák, akik kisgyerekkel szeretnének visszatérni szülés után a munkaerőpiacra. Bölcsitulajdonosként ezért egyedülálló karrierváltási lehetőséget kínál az anyáknak: míg a gyermekükre gondosan vigyáznak, addig ők programozóvá válhatnak a Green Fox Academy részidős képzésén.


Utasi-Peszlen Rita azok közé az anyák közé tartozik, akik tudták, nem fognak otthon maradni a gyermekükkel óvodás korig, ezért bölcsődét keresett a kisfiának. A kiválasztott magánbölcsi tulajdonosa azonban néhány hónap elteltével jelezte: elmegy az országból, így vagy bezárja, vagy eladja a bölcsit. Rita hirtelen karrierváltással úgy döntött, hogy családja támogatásával belevág a Blue Elephants működtetésébe, és bölcsitulajdonos lett. Ez után gondolt arra, hogy hasonló karrierváltásban ő is segíthetne a többi kismamának, annál is inkább, mert HR-esként megtapasztalta, hogy segítség nélkül nem egyszerű visszatérni a munkaerőpiacra.


Az egyik ilyen fontos segítséget a napközbeni gyermekfelügyelet jelenti, de bölcsődei helyből továbbra is kevés van Magyarországon. Emellett arra is szükség van, hagy a munka világából kieső kismamákat visszasegítsék a munkaerőpiacra. Rita tapasztalatai szerint sokaknak eleve olyan szakmája van, amelybe később nagyon nehéz, vagy lehetetlen visszatérni, míg mások nem találnak olyan munkahelyet, amely összeegyeztethető lenne a családdal és a napi feladatok ellátásával. Ezekben segít az általa megálmodott Academy4Moms, ahol jó elhelyezkedési lehetőséget kínáló szakmát tanulhatnak az anyukák, miközben modern magánbölcsiben vigyáznak a kisgyerekükre.


Rita édesanyaként azt is tudja, hogy milyen nehéz dolog akár csak napi néhány órára átadni a gyerekfelügyeletet másnak. „A legnagyobb probléma az anya lelki állapota” – mondja Rita arról, hogy nem elég pusztán elindítani egy képzést az anyáknak, hanem abban is támogatni kell a résztvevőket, hogy megbirkózzanak azzal a gondolattal, hogy mások vigyáznak pici gyerekükre. A képzési központ bölcsijében folyamatosak a kreatív és zenei foglalkozások, a mozgásfejlesztés és angol vagy német nyelvű foglalkozásokon is részt vehetnek. „Ha az anya úgy érzi, hogy a gyerekével foglalkoznak, és fejlődik, akkor nyugodt lesz. Onnantól kezdve, hogy nyugodtabb, tud tanulni, tud magára is gondolni” – magyarázza Rita.

Miért pont a programozás?

A programozás továbbra is hiányszakma nemcsak Magyarországon, hanem világszinten is. Emellett az is fontos szempont volt, hogy olyan szakmáról legyen szó, amely hosszabb távon, a családi kötelezettségek miatt rugalmasan, otthonról is végezhető. Ebben is tökéletes választásnak tűnt a programozás és Rita ezzel a kihívással Magyarország első 4 hónapos programozó bootcampjét, a Green Fox Academyt kereste meg.

A Green Fox Academy részéről Bárdos Kristóf, a cég egyik alapítója vette szárnyai alá a projektet. A Green Fox és Kristóf számára is nagyon fontos tevékenységük társadalmi hatása, az úgynevezett social impact, így szerencsés egymásra találásról volt szó – mondja. A közös professzionális szemlélet mellett a Green Foxnál már régóta gondolkoztak azon, hogyan tudnának olyan embereket is bevonni a tanulásba, akik időben vagy anyagilag nem engedhetik meg, hogy elmenjenek egy szuperintenzív, napi legalább 8-10 óra elfoglaltságot jelentő szoftverfejlesztő képzésre. Felmerült, hogy jó lenne a kisgyermekes anyukák felé nyitni, így pont jókor kereste meg őket Rita az Academy4Moms ötletével.


Ne szégyellje magát az az anyuka, aki gondol a jövőjére

Az oktatási tervet ezután dolgozták ki, kifejezetten az anyukák igényeire szabva. „A legtöbb anyuka 0-24 órás ügyeletből érkezik” – mondja Kristóf arról, hogy a tanterv kidolgozásában az jelentette a legnagyobb kihívást, hogy az anyukákat felkészítsék a fokozatos terhelésre. Így a számukra kidolgozott oktatás időtartama hosszabb lett, mint a Green Fox négy hónapos szuperintenzív képzése.

A képzés minőségében és a tananyag mennyiségében azonban szándékosan nem akartak kompromisszumot kötni. Azt akarták, hogy ugyanolyan elhelyezkedési lehetőségeik legyenek az itt végző anyukáknak, mint bárkinek, aki a Green Fox Academyn végez. Ebben egyébként segítenek is a hallgatóiknak. Összesen több mint ötven partnercéggel állnak kapcsolatban, köztük számos olyannal, akik a teljes munkaidő mellett nyitottak a részmunkaidős, 4-6 órás munkavégzésre is, a kisgyermekes anyukák pedig sokszor csak ilyen munkát tudnak vállalni.


A képzésnek az is fontos célja, hogy megértessék az anyukákkal, hogy nem kell lelkiismeret-furdalást érezniük azért, mert a munka vagy a tanulás miatt bölcsibe adják a kicsit. A Green Foxos képzésekre egyébként is jellemző, hogy trénerek és coachok segítik a hallgatókat, hogy leküzdhessék a tanulás folyamán felmerülő nehézségeket, és bírják az intenzív terhelést. Itt a feladatuk inkább az lesz, hogy támogassák az anyákat abban, hogy a környezetükből érkező vélt és valós elvárásokat összeegyeztessék a tanulással, illetve felkészüljenek a munkába állás nehézségeire. „Arra készülünk, hogy ebben sok támogatást kell adnunk” – mondja Kristóf.

Rita úgy tapasztalja, hogy sokan rossz anyának gondolják magukat, ha vissza kell menniük dolgozni, esetleg csak szeretnének, mert szükségük van másfajta kihívásra is. Ezek az anyák sokszor kemény társadalmi ellenállással találják magukat szembe, de Rita szerint senkinek nem kellene szégyellnie magát azért, mert gondol a jövőjére.

Picit több mint 9 hónap, és megszülethet az új karrier

Kristóf pedig az oktatásra és az IT piacra is jó rálátással rendelkező szakemberként úgy látja, hogy hatalmas erőforrásról mond le a társadalom, ha a kisgyermekes anyák nem tudnak a gyereknevelés mellett dolgozni. „Ma húszezer informatikus hiányzik nagyságrendileg Magyarországon, ez körülbelül 50 százalékkal fog nőni a következő 3-5 évben” – mondja a Green Fox Academy társalapítója.


Az Academy4Moms programozó képzésére bárki jelentkezhet, felvételi azonban van, ami szinte teljesen olyan, mint bármely másik Green Fox Academy-s képzés esetén: a motiváció és társas készségek vizsgálata mellett a jelölt angol nyelvtudását és digitális írástudását is vizsgálják. A felvételi a jelentkezők érdekeit is szolgálja: a partnercégek ugyanolyan bizalommal fogadhatják az Academy4Moms végzőseit, mint a Green Fox más képzését sikeresen teljesítő újdonsült junior programozókat. 

Egy hónap alapozó angol után következik a kilenc hónapig tartó, három modulból felépülő programozóképzés, fokozatosan növekvő óraszámban. „Összesen tehát tíz hónap tanulás után, épphogy több idő alatt, mint egy gyerek, megszülethet az új karrier” – fogalmaz viccesen Kristóf. A képzésbe persze a családi élethez igazodva szüneteket is beiktatnak, a bölcsődei felügyelet pedig teljes mértékben igazodik a képzési tervhez.


A bölcsibe és a képzésre itt lehet jelentkezni: https://www.greenfoxacademy.com/academy4moms

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top