Család
Szponzorált tartalom

A lakásfelújítás aranyszabályai

A lakásfelújítástól a legtöbb embernek borsódzik a háta, és addig húzza-halasztja ezt a lépést, amíg csak lehet. Végül azonban elfogynak a kifogások, és bele kell vágni a fejszét abban a nagy fába. Ha követed a tanácsainkat, nem lesz olyan kellemetlen ez a kaland.

Szinte egy ostrommal ér fel a lakásátépítés, és olyan sok művelet, fordulat és váratlan esemény történik közben néhány négyzetméteren, mint egy csatamezőn. Ha győztesen – vagyis ép ésszel és anyagilag nem teljesen kimerülve – szeretnél kikerülni ebből a harcból, akkor érdemes a háborús logikát követve nagyon részletes haditervet készítened. Ennek hiányában garantált, hogy rengeteg felesleges kiadásod lesz, számtalan helyen átvernek majd a mesterek, és időben is végeláthatatlanul elhúzódik a folyamat. Lássuk hát mindenek előtt, hogyan kell elkészíteni az előzetes terveket!

A legfontosabb, hogy világos elképzelésed legyen arról, mit is szeretnél

1. Tervezz több lépcsőben!

I. A nagybetűs KONCEPCIÓ

Először megszületik benned a vágy, hogy átalakításra van szükség az otthonodban.  Ha ezt a vágyat nem követi egy részletes felmérés arról, hogy pontosan mik is az igényeid, szükségleteid, akkor vagy soha nem valósul meg az álmod, vagy pedig egy zavaros, állandóan ad-hoc módon alakuló, rengeteg felesleges kiadással, feszültséggel és elpazarolt idővel járó kalamajkába fogsz keveredni lakásfelújítás címszó alatt. Ülj hát le, és töprengj el ezeken a dolgokon:

  • Milyen életmódra vágysz? A lakás funkcióinak, műszaki jellemzőinek, beosztásának ugyanis ezt kell támogatni. Ha ez nem valósul meg, teljesen felesleges volt az átalakítás.
  • Milyen stílust szeretnél a lakberendezéskor megvalósítani? – ha ezt pontosan meghatározod, sokkal hatékonyabban tudod majd kiválasztani az alkalmas kivitelezőket, a megfelelő lakberendezési tárgyakat, a műszaki elemeket, lámpák és konnektorok helyét, a színeket, a burkoló anyagokat és így tovább. Az átépítés során sokszor fogsz olyan helyzetbe kerülni, amikor gyors döntést kell hoznod, és ha nincs egy nagyon világosan meghatározott stílus a fejedben, akkor belefuthatsz például egy olyan járólap megvásárlásába, amit később megbánsz, mert kilóg a lakás összképéből. 

II. Mennyi pénzed van?

Miután megszületett a koncepció, mérd fel, mennyi pénzed van ennek megvalósítására. Ilyenkor minden forrást és tartalékot fel kell tárni: a saját megtakarítástól kezdve a várható családi kölcsönökön át az államtól kapható támogatásokig és a piacon elérhető hitellehetőségekig. Természetesen a legjobb, ha csak a saját erőre támaszkodsz, de mindig legyen kéznél egy B és C terv arra az esetre, ha kiürülne a pénztárcád. Kutasd fel, hol és mennyi idő alatt juthatnál hitelhez, méresd fel a hitelképességed több pénzintézetben, nagyon alaposan tájékozódj az aktuális állami támogatásokról, pályázatokról és végül azoknak a barátaidnak és rokonaidnak a köréről, akitől sürgősségi kölcsönre számíthatsz. Ha kell,  fordíts erre több hetet is, és csak az után vágj bele a felújításba, ha megoldottnak látszik a finanszírozás. Kerüld az esetlegességeket, a bizonytalanságokat ezen a téren, mert később százezres vagy akár milliós nagyságrendű károkat okozhatnak neked.

Határozottan húzd meg a költségvetés felső határát, különben elszaladnak a kiadásaid!

III. Időterv

Hiába van kiforrott koncepciód és pénzed, ha nem érsz rá. Pontosan ki kell számolnod hát, mennyi időt tudsz áldozni a közeljövőben átépítésre. A munkálatok napi ellenőrzését, a beszerzéseket és az építkezéssel kapcsolatban más ügyek intézését ugyanis harmonikusan be kell illesztened a napirendedbe. Ha ez nem sikerül, akkor vagy a munkád és a magánéleted rovására megy majd a felújítás, vagy a felújítás feletti ellenőrzés csúszik ki a kezedből – márpedig ez utóbbi olyan, mintha nyitva felejtenéd a pénzcsapot.

IV. Együttműködési stratégia

Ez legalább olyan fontos, mint a már említett stíluskoncepció – ha nem egyértelmű, akkor az események irányítanak majd téged és nem fordítva. Ki kell találnod egy stratégiát arra nézve, hogyan dolgozz együtt a felújításban érintettekkel: a tervezővel, a mesterekkel, a generálkivitelezővel, a hivatallal, és végig ehhez kell tartanod magad. A terv része például, hogy eldöntöd, hogyan fizetsz majd (ajánljuk a részletekben történő, elkészült munkafázisok után esedékes fizetési módot), milyen szerződéseket kötsz meg (legyen ezekben szó minden esetben garanciáról, a minőségi színvonal meghatározásáról, fizetési határidőkről, kötbérekről és egyéb szankciókról), hogyan motiválod majd a munkásokat. Ha ettől a stratégiától eltérsz, akkor ők fogják majd megszabni a dolgok alakulását, és nem te.

V. Megvalósítási terv

Ez az utolsó tervezési fázis. Ennek elkészítéséhez fel kell venned a kapcsolatot mindenekelőtt egy építészmérnökkel, aki felméri a munkát, és javaslatot tud adni az ütemezésre, beépítendő anyagokra és építési módszerekre, valamint egy pontos tervrajzot is készít. Olyan kisebb felújításoknál, mint egy konyha járólapjának lecserélése természetesen nem lesz szükséged építészre, de egy komplett lakásfelújításba semmi esetre se kezdj bele saját magad – kivéve ha tényleg értesz hozzá. Ezt követően már tervezni tudod, hogy hol és mennyiért szerezd be a szükséges anyagokat, és elkezdhetsz generálkivitelezőt keresni, valamint a szükséges engedélyek beszerzését is megindíthatod – ez utóbbiról egyébként külön is tárgyalj az építésszel! Ha van precíz tervrajz, ütemezés és megbízható generálkivitelező, akkor kezdődhet a munka zajosabb és látványosabb része, maga a felújítás!

2. Fejleszd fel a tudásod!

Mielőtt megkezdődik a gyakorlati munka, állj neki képezni magad. Gyűjts ki minél több információt azokról a munkafolyamatokról, amik előttetek állnak. Ha felvértezed magad legalább az alapvető ismeretekkel, már sokkal kevésbé tudnak megvezetni, becsapni, és könnyebben kézben tudod tartani a felújítást.

Tanuld ki egy kicsit a szakmát, így jobban tudod ellenőrizni a munkák menetét

3. Szakembert hívj, ne barátot!

A barátok segítségét a legritkább esetben kérd a felújításhoz – még akkor se, ha az illető épp építési szakember. Szerezz inkább profi kivitelezőket, akivel nyugodtan kerülhetsz akár konfliktusba is, és őrizd meg a szívélyes viszonyt a jóbarátokkal azáltal, hogy nem vonod be őket az építkezéssel járó ügyes bajos dolgaidba.

4. Állítsd össze ezt a túlélőcsomagot!

Ha felújítást végzel, mindig legyen nálad három dolog: mérőszalag, alaprajz és pontos bevásárlólista a beszerzendő anyagokról. Rengeteg időt, tévedést, mérgelődést és pénzt meg fogsz ezekkel spórolni. A bevásárlólista legyen nagyon alapos: a legkisebb tételre is térjen ki és pontos mennyiségek szerepeljenek rajta: így elkerülheted a felesleges beszerző utakat, és csoportosíthatod a bevásárlásokat. 

5. Tartsd a szemed a munkán!

Folyamatosan ellenőrizd, hogyan alakulnak a munkálatok. A legjobb módszer az, ha minden reggel közösen tartatok egy „értekezletet” munkakezdés előtt az egész csapattal, és pontról pontra átbeszélitek, hogy aznap mik a feladatok és teendők. Világosan mondd el, hogy mik az adott munkával kapcsolatos elvárásaid, például hogy milyenek legyen a színek (a félreértések elkerülése érdekében válaszd ki Pantone skálából a pontos színkódot!), hol legyenek a párhuzamosok és derékszögek, milyenek legyenek az illesztések, mik a felhasználandó anyagok, hova kerüljön a konnektor, stb. – egyszóval minden kicsi részletet nézzetek át! Minderről írjatok két listát – egy legyen a mesternél, egy pedig nálad – ami alapján a nap végén visszaellenőrizhetitek, hogyan teljesült a terv. Folyamatosan konzultálj az építésszel is, akitől kérdezd meg, hogy az éppen aktuális munkáknak hol vannak a kritikus pontjai, buktatói. Ez a ráfordítás és alaposság rengeteg kellemetlenségtől, félreértéstől és felesleges pénzkiadástól fog majd téged megkímélni.

A cikk megjelenését az UniCredit Bank támogatta.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top