Család

Játszótéri biztonsági kisokos

Te túlfélted a gyereked, vagy azt gondolod, a saját maga hibáiból kell hogy tanuljon? Találd meg az arany középutat, tégy meg mindent a biztonságért, hogy csemetéd önfeledten élvezhesse a játszótéri mókát! Íme, 10 tipp, hogy biztonságban legyen!

A játszótér segíti a mozgáskoordinációt, az egyensúlyérzéket, a térérzékelést, és a szocializálót egyaránt. Tehát menjetek bátran játszótérre, ahányszor csak tudtok és kedvetek van, de közben légy tisztában az illem- és biztonsági szabályokkal is!

Játszótéri biztonsági kisokos

 

  1. Érkezéskor és távozáskor is csukjátok be a kaput! Akkor is csukd be, ha érkezéskor nyitva volt, mert a kicsik könnyen veszélybe kerülhetnek: akár egy betévedő kóbor kutya vagy macska miatt, akár mert kiszaladnak az úttestre, vagy elbóklásznak.
  2. Neveld a gyereked az illemre! Nemcsak a te gyerekedre kell vigyáznod, amikor játszótérre mentek, hanem a többiekre is: tanítsd meg, hogy ne rohangáljon anélkül, hogy körülnézne, és ne lökdösődjön, mert ezzel a saját és a többi kicsi testi épségét is veszélyeztetheti.
  3. Mindig kövesd figyelemmel a gyerekedet! Ez nem azt jelenti, hogy viselkedj árnyékként, de légy olyan közel hozzá, hogy ha bármi történik, akár megcsúszik a mászókán, vagy leesni készül, te közbe tudj lépni!
  4. Óvd a többi kis lurkót is! Figyelj arra, hogy a gyereked ne tehessen kárt más gyerek testi épségében, sem ruházatában! Nekivezetheti a kis motorját, vagy homokozás közben a szemébe szórhatja a homokot, esetleg a kelleténél szorosabban fogja meg a másik ruháját, és az elszakad. Ilyen esetekben nem árt, ha van felelősségbiztosításod, ami a gyerekedre is érvényes, és téríti a másoknak okozott kárt.
  5. Ügyelj arra, hogy a gyereked a korának megfelelő játékokkal játsszon! Az igazán jó játszótereken elkülönítik a kisebbeknek és a nagyobbaknak való játékokat, de ha ez nincs így, akkor különös figyelmet szentelj a biztonságnak!
  6. Akármennyire nagy állatbarát vagy, ne vigyél állatot a játszótérre! Más gyerekek megijedhetnek, félhetnek az idegen állatoktól, vagy akár allergiásak is lehetnek a szőrre, a higiéniáról nem is beszélve!
  7. Ne tartsd fel azt a szülőt, akitől időközben távol került a gyereke! Beszélgess, barátkozz, de arra ügyelj, hogy ez soha ne menjen a figyelem rovására. Nemcsak neked, de a többi anyukának is ugyanolyan fontos, hogy a gyerekét biztonságban tudja.
  8. Ne kínálj meg más gyereket az általad hozott falatokkal engedély nélkül! Nem tudhatod, hogy melyik kicsi mire allergiás, és ha belegondolsz, te sem szeretnéd, ha idegenektől ételt fogadna el a gyereked.
  9. Figyelj a többiekre is! Egy játszótéren ritkán fordul elő, hogy egyedül vagytok, így nemcsak a saját gyereked szocializációját, de a tiedet is segíti a játszótér. Ne tétovázz, ha más gyerekét veszélyben érzed, miközben az anyukát sehol nem látod. Cselekedj, hiszen te is hálás lennél fordított helyzetben.
  10. Időről időre ellenőrizd, hogy a játszóteret megfelelően karban tartják-e! Menj oda nyugodtan a játékokhoz, néz meg az illesztéseket, a felfüggesztéseket, és hogy megfelelő-e a hinta ülőkéje! Légy különös figyelemmel az eldobott szemétre, esetleges üvegdarabokra is, mert balesetveszélyesek lehetnek. Ha megtörtént a baj, és az üzemeltető hibájából, akkor jelentsd be a balesetet az üzemeltető felelősségbiztosítására – ezzel megkönnyítheted a saját életeteket, és megelőzheted azt, hogy legközelebb hasonló történjen, hiszen biztos, hogy ki fogja javítani a hiányosságot a vétkes!
Játszótéri biztonsági kisokos

 

10+1 Betegen ne menjetek játszótérre! Ha beteg a kicsi, de úgy látod, már kilábalóban van, és szeretnél vele kimozdulni, akkor vidd el sétálni, de a játszóteret kerüljétek addig, amíg teljesen rendbe nem jön. Nemcsak az ő állapotának árthat, és akár vissza is eshet, hanem a többi gyereket is megbetegítheti, ami nagy felelőtlenség!

 

Olvass még gyerekek és játék témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top