Család

Mivel játsszon a gyerek? – 10 hasznos tipp játékvásárláshoz

Különösen első gyermekes szülőknél merül fel a kérdés: vajon mit és mikor vegyek a gyereknek? Íme, néhány hasznos tanács, amivel garantáltan nem fogsz mellé, és az esetleges veszélyforrásokat is előre kiszűrheted.

 

Ha betérsz egy játékboltba, a bőség zavara hamar úrrá lesz rajtad, hiszen annyiféle különböző játék közül választhatsz. A legtöbben még akkor is elbizonytalanodnak az ilyen kínálat láttán, ha világos elképzelésük van arról, milyen játékot szeretnének a gyermeküknek. Ilyenkor jó, ha megfogadod az alábbi vásárlási szempontokat.

1. Életkori sajátosságok
Különösen a 3 év alatti gyermekek esetében ajánlatos figyelembe venni, hogy életkoruknak megfelelő játékokat vásároljunk, mert ebben a korban még egy-két hónap is rengeteget számít a fejlettség szempontjából. Fél év körüli babák esetében legyen minél nagyobb méretű, lehetőleg csörgős szivacs- vagy plüssjáték, mert ők még csak fogdossák, rágják és rázzák őket. Egy-másfél éves kor körüli gyermekeknél már a nagyobb elemekből álló, finom mozgásokat fejlesztő nagyobb méretű kockajátékok is szóba jöhetnek. Ezek az építőjátékok később folyamatosan bővíteni, aktualizálni lehet az életkor igényeinek megfelelően. A kétévesek már előszeretettel játszanak szerepjátékokat: az orvosi táska, a barkácskészlet vagy a játék babakocsi nagyon jó választásnak bizonyulhat. Kisiskolás korban már technikai ismereteket igénylő, kreatív játékokat is választhatsz, például a repülőgép modell építődoboz vagy a gyöngyfűzés, babaruha szabás-varrás is.

Mivel játsszon a gyerek? – 10 hasznos tipp játékvásárláshoz

2. Variálhatóság, kreatív megoldások
Bár a gyerekek eleve rendkívül kreatívak, és gyakran eleve nem (csak) úgy játszanak a játékkal, ahogy azt a készítők elképzelték, azért mégis ajánlatos sokoldalú, jól kihasználható darabokat beszerezni a gyerek számára, amellyel szárnyalhat a fantáziája, fejlődhet kreativitása. Ebből a szempontból a játékkockák számítanak a talán legjobb választásnak, hiszen ezek elemei semmilyen módon nem kötik meg a kicsik fantáziáját, és gyakorlatilag végtelen variációban illeszthetők össze aszerint, hogy éppen mit szeretne vele játszani a csemete.

3. Egészségre ártalmatlan alapanyagok
Gyakran nem is kell laborban bevizsgálni egy játékot ahhoz, hogy eldöntsd, megfelelő-e a minősége. Ha a műanyag vagy fajáték kellemetlen vegyszerszagot áraszt, ha a plüss érdes, szúrós tapintású, vagy már a boltban magához ölelve is tüsszentésre készteti a gyermeket, értelemszerűen ne vásárold meg! A festett játékoknál intő jel, ha a festék dörzsölésre pattogzik, darabokban jön le a játékról, illetve az sem túl szerencsés (ha nem is mindig ártalmas), ha a gyermeked nyála oldja.

4. Könnyű
Fontos, hogy a funkciójukhoz és méretükhez képest viszonylag könnyű darabokat válassz, mert a gyerekek szeretik emelgetni, húzni-vonni a játékaikat.

5. Masszív
Az előző ponttal összefüggésben fontos az is, hogy minél masszívabb, strapabíróbb terméket válassz, még ha egy kicsit többe kerül is. A szülők és a kisded részéről is nagy csalódás, ha néhány hónap használat után darabjaira hull szét a gyermek kezében.

6. Terhelhetőség
Kismotorok, dömperek, rollerek, hintalovak és egyéb “meglovagolható” járművek esetében lényeges a gyártó által feltüntetett súlyhatár, amit a balesetek elkerülése végett ajánlatos is betartanod. Természetesen itt is nagyon fontos, hogy gyermeked életkorának megfelelőt válassz!

Mivel játsszon a gyerek? – 10 hasznos tipp játékvásárláshoz

7. Tisztíthatóság, higiénia
Különösen a kisdedek által kedvelt plüssállatkák, rágókák esetében fontos szempont, hogy mosógépben moshatók legyenek. A kisbabák a szájukba veszik, rágják, fogdossák őket, a kedvenc darabok pedig a hosszú autóutakra, a boltba, az orvosi rendelőbe is elkísérik őket, így könnyen piszkolódnak. A műanyag játéknál szintén előírás, hogy felülete egyszerűen, nedves törlőkendővel való áttörléssel tisztítható legyen.

8. CE felirat
Azt jelenti, hogy a termék megfelel az uniós biztonsági előírásoknak. Mindenképp szerepeljen a csomagoláson.

9. TÜV minősítés
Jelzi, hogy a játékot bevizsgálták és nem tartalmaz egészségre káros, veszélyes anyagokat. Feltétlenül legyen feltüntetve a termék dobozán.

10. Megbízható forrás
Vásárlás előtt alaposan tanulmányozd át a címkét, nézd meg a játék anyagösszetételét. Csak megbízható, ismert gyártótól vásárolj (így a garanciát is könnyebben érvényesítheted), és vedd komolyan az azon feltüntetett korhatárt!

Még több gyerekjáték az NLCafén:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top