Család

Influenza vagy megfázás? Így ismerd fel, és hamarabb meggyógyulsz!

Sokszor egy alapos megfázást influenzának gondolunk, miközben az influenzát lábon próbáljuk kihordani, ami komoly szövődményekkel is járhat. Ismerd fel idejében, ezek a tünetek!

Folyik az orrod, hasogat a fejed és fáj mindened? A megfázás és az influenza is légzőszervi megbetegedések, azonban teljesen más vírus okozza a kettőt, így más gyógymódok hatékonyak a gyógyításuk során. Nézzük, miről ismerheted fel, hogy milyen betegség ostromolja a szervezetedet!

Influenza vagy megfázás? Így ismerd fel, és hamarabb meggyógyulsz!

 

Ezek a megfázás tünetei!

A betegség elején a megfázás és az influenza tünetei ugyan hasonlítanak egymásra, de 2-3 nap után már megkülönböztethető a két betegség. A megfázás rövidebb lefolyású, és nem meríti ki olyan mértékben a szervezetet, mint az influenza, de megviselheti, ha nem kezeled. Ha megfáztál, leggyakrabban az orrfolyás, nátha és szemkönnyezés keseríti meg a nappalaidat, valamint orrdugulás nehezítheti az éjjeli alvást. Ezeken a kellemetlenségeken kívül száraz köhögés, torokfájás, rövid ideig tartó hőemelkedés is tarkíthatja ezt a megbetegedést.

Így kezeld a megfázást!

Ugyan ritka, de ha nem kezeljük, egy egyszerű megfázásból tüdőgyulladás is kialakulhat, ezért, ha szeretnénk elkerülni a szövődményeket és nem akarunk sokáig szipogni, érdemes segítségül hívnunk a természet házi patikáját. A menta, a kamilla és a csipkebogyó főzetéből készült tea, valamint a gyógynövény alapú készítmények felgyorsíthatják a gyógyulásunk folyamatát, és a közérzetünkre is jó hatással vannak. Megfázás esetén a gyógynövények és a gyógynövényes cseppek azért is sokkal jobbak, mint a gyógyszerek, mert nem terhelik feleslegesen a szervezetet és gyerekeknek is adhatjuk, van, amelyiket már 6 éves kortól.

Ez biztos influenza!

Amíg a megfázás, nátha tünetei viszonylag fokozatosan alakulnak ki, az influenza általában hirtelen, gyakran néhány óra alatt súlyosbodó egészségromlással jelzi jelenlétét. Mivel a szervezeted a túlmelegedéssel próbálja legyőzni a vírust, ezért influenza esetén a magas és napokig tartó láz az egyik legjellemzőbb tünet. A láz mellett az erős és tartós fejfájás, valamint az izomfájdalmak a legmarkánsabb jelek az influenza jelenlétére. Ezek mellé általában száraz köhögés, és általános levertség, fáradékonyság társul.

Kiújuló tünetek? Fordulj orvoshoz!

Ha influenzás vagy, biztos, hogy szinte semmihez nincs kedved, erőd, sokat alszol, így az influenza még akkor is megvisel, ha egyébként egy amazon vagy. A tünetekre jellemző, hogy amikor már azt gondolnád, múlóban vannak, kiújulnak, visszatérnek, és kezdődik elölről a kellemetlenség. Ha influenzára gyanakszol, a láz miatt nagyon fontos, hogy különös gondot fordíts a folyadékpótlásra, és a szövődmények elkerülése, valamint a mihamarabbi gyógyulás érdekében feltétlen keresd fel a háziorvosodat!

 

Olvass még influenza témában itt, az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top