Család

Hogy marad a kedvenc ruhád szép és illatos? (X)

Kedvenc ruhád élettartamát nem csak úgy tudod meghosszabbítani, ha rögtön kettőt veszel belőle. Fontos a megfelelő mosás, öblítés, szárítás, de van pár jól bevált trükk, ami segít megőrizni a ruha színét és illatát.

Ruháinkra számos veszély leselkedik: foltok, más színekkel való összemosás, kinyúlás, bolyhosodás, fakulás, a rugalmas rész elfáradása, a puha anyag megkeményedése. Te hogyan védekezel ellenük?

Mosás és szárítás

Ahhoz, hogy kedvenc ruhád sokáig eredeti pompájában ragyogjon, fontos, hogy kíméletesen, az anyagának megfelelő hőmérsékleten és csak azonos színű ruhadarabokkal együtt mosd. A ruhák zsebeiből mosás előtt szedj ki mindent, ami szöszösödést okozhat, mert egyetlen benn felejtett papír zsebkendő elintézhet egy egész nagymosást!

Ne hagyd a kimosott ruhákat a gépben, mert a párás, dunsztos környezetben gyorsan szaporodnak a mikroorganizmusok. A száradó ruhákat ne teregesd túl szorosan egymás mellé, jobb, ha kicsipeszeled őket, mert úgy teljes hosszukban ki tudnak nyújtózkodni és megfelelően szellőznek. Ha lakásban teregetsz, mindig szellőztesd át a helyiséget, és kapcsold be a páraelszívót, hogy ne álljon a ruha hosszan nedves környezetben.

Az illat a lényeg

Ha ruháid egy illatos mosószer vagy öblítő használata mellett sem lesznek illatosak, akkor lehet, hogy a mosógépeddel van gond: eldugult, penészes vagy vízköves. Rendszeresen tisztítsd ki az adagolótartályt, nincs rosszabb, mint a beletúrósodott mosószermaradék. Az öblítőt ne locsold túl, bőven elég az előírt mennyiség, a ruha nem lesz illatosabb, ha többet használsz. A mosókapszula azért jó választás, mert már nem kell mosószert méricskélned, de figyelj arra, hogy a kapszulát még a ruhák előtt tedd be a mosógép dobjába. Egyes kapszuláknak vezető parfümházak szakértői kreálják az illatukat, ilyen például a SURF Dark color mosószer legújabb illata, a Black Orchid & Lily, amely kedvenc sötét színű ruháid színét képes hosszú távon megőrizni.

És még egy trükk a végére! Ha már megszerettél egy illatot, mondjuk menthetetlenül belehabarodtál a fekete orchidea és a liliom mesés kettősébe, akkor egy evőkanálnyi ecet a mosószerhez adagolva segít, hogy a mosás utáni illat, mint egy csodás parfüm, hosszan, akár heteken át megmaradjon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top