Család

Balesetveszélyes sportok és játékok 

Legszívesebben a szemedet eltakarva vennél részt a gyereked edzésein? Ájulás környékez, ha csemetéd kedvenc sportjára gondolsz? Íme, néhány vérnyomáscsökkentő tipp mindkettőtök érdekében!

Gyermekkorban a jól megválasztott sportág nagyfokú körültekintést igényel, mert nemcsak a gyerek fizikai fejlődésére lehet hatással, hanem mentális és lelki fejlődésére is. A sportág kiválasztásakor figyelembe kell venni gyerekünk habitusát, testalkatát, érdeklődési körét, majd ha sikerült megtalálni az ideális sportot, tegyünk meg mindent a biztonsága érdekében!

Balesetveszélyes sportok és játékok 

 

Kerékpározás

A kerékpározás önmagában nem tűnik veszélyesnek, mégis számos baleset biciklizés közben történik. Ez a sport fejleszti az erőnlétet, tökéletesíti az egyensúlyérzéket, így mindenképpen jó, ha gyerekünk biciklizni tanul, de tartsuk nyitva a szemünket! Általában 5-6 éves kor az ideális, ha kerékpározni szeretne csemeténk, de ügyeljünk arra, hogy a megfelelő védőfelszerelésben kezdjen bele a tanulásba, és utána is viselje őket: a térd-és könyökvédő, valamint a bukósisak legyen alapfelszerelés, mert a horzsolásoktól kezdve a komolyabb sérülésekig is megóvhatja csemeténket! Azt se felejtsük el, hogy semmiképp se forgalmas helyen tanítsuk gyerekünket kerékpározni, mert olyan sebességgel kigurulhat az autók elé, hogy jóformán észre sem vesszük, és megtörténik a baj!

Küzdősportok 

A küzdősportok, mint amilyen a cselgáncs, a birkózás, vagy a karate növelik az állóképességet, javítják az erőnlétet, és segítik a koncentrációs képesség fejlődését, továbbá önfegyelemre is nevelik a gyerekeket. Ezeket a sportokat legkorábban 6-8 éves korban érdemes elkezdeni, de számoljunk vele, hogy a sérülések ezen sportok velejárói. Körültekintően válasszunk edzőt, feltétlen nézzünk meg 1-2 órát gyerekünkkel együtt, készítsük fel arra, hogy mi vár rá, és csak akkor írassuk be, ha valóban szeretné!

Balesetveszélyes sportok és játékok 

 

Játszótéri játékok 

Szinte nincs olyan gyerek, aki ne szeretné a játszótereket: a játszótér segíti a szocializációt, javíthatja a mozgáskoordinációt, de potenciális veszélyforrás is egyben. A mászókák, a nagy lendülettel himbálózó hinták gyakori okozói a gyerekkori baleseteknek, éppen ezért, tanítsuk meg gyerekünket a helyes játszótérhasználatra, és mi is legyünk résen! Mondjuk el csemeténknek, hogy amikor hintáznak a társai, ne menjen a hinta közelébe, segítsünk a mászókák használatában, tanítsuk meg a csúszda használatára, és legyünk olyan közelségben, hogy közbe tudjunk avatkozni, ha baj történne!

 

 

Olvass még gyerekek és játék témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top