Család
Szponzorált tartalom

3 szuper fővároshoz közeli élmény, amit ne hagyj ki idén nyáron

Szabadidőparkba vágyik a család? Megnéznétek az ország legnagyobb, legromantikusabb botanikus kertjét? Esetleg Sissi kedvenc Gödöllői kastélya hívogat?

Irány Cegléd!

Ha aquaparkba vágytok és valami igazán extrémet szeretnétek kipróbálni, irány Cegléd! Ugyanis a helyi szabadidőközpontban nemrég adták át egy olyan csúszdát, amiből nem sok van a környéken. Csúsztál már 60 km/h végsebességgel? Ott megteheted. Persze ha nem vágysz ilyen izgalmakra, akkor is tökéletes választás lehet a ceglédi gyógyfürdő, hiszen minden korosztály számára találhatsz igazi kikapcsolódást a szép, parkosított területen fekvő, télen-nyáron nyitva tartó szabadidőparkban, ahol tizenegy élmény- és gyógymedence, hullámmedence és úszómedence várja a vizek szerelmeseit. Ha wellnessezni vágysz, vagy egy kényeztető masszás az álmod, akkor is választhatod a Budapesttől alig több mint 60 kilométerre lévő komplexumot. Azoknak, akik több napos kikapcsolódást terveznek, ugyancsak lehet Cegléd az úti céljuk, számos szállásehetőség közül választhatnak a gyógyfürdő és szabadidőközpont szomszédságában. Az Alföld kapujaként is emlegetett városban büszkék történelmi hagyományaikra, az épített környezetre, a megújuló közterekre, az egyre szélesebb körben ismert és elismert városi rendezvényekre.

fürdő gyerekkel

A meseszép Grassalkovich kastély

Oda vagy a kastélyokért, és szívesen sétálgatnál azok között a falak között, ahol a szép Sissi királyné is szívesen járt? Akkor menj el Gödöllőre, a meseszép Grassalkovich kastélyba. Nem véletlenül ejti rabul a csodás épület és varázslatos park a látogatókat. A méltán világhírű, 18. században épült barokk kastély ma múzeumként és rendezvényközpontként üzemel és kiállításoknak ad otthont. A kastélynak számos híres vendége volt. Járt ott Mária Terézia és Windisch-Grätz herceg is, utóbbinak a kastély volt a főhadiszállása. Kossuth Lajos is megfordult a kastélyban, a győztes isaszegi csata után ünnepelt ott. Néhány év múlva az állam megvásárolta a kastélyt és 1867-től királyi pihenő rezidenciává alakították át. Ferenc József és Sissi koronázási ajándékként kapták meg aztán. Erzsébet királyné szeretett Gödöllőn lenni, tavasszal és ősszel sokat pihent ott. A kastélyparkban épült egy királydombi pavilon, ami képgalériának készült, az ország királyai mellett a honfoglaló vezérek portréit tették ki. Ma is látogatható a pavilon, amit rekonstruált képek tesznek korhűvé.

Vácrátóti botanikus kert

Tudod melyik a legnagyobb magyar botanikus kert? Nem? Igazán kár. Akkor valószínűleg még nem is jártál ott. Pedig a Vácrátóti botanikus kert az ország leggazdagabb botanikus kertje, 27 hektáron 13 ezer növényfajt mutat be. A romantikus stílusban megálmodott parkot a 19 század végén alapította Vigyázó Sándor gróf. Van ott gyönyörű kis vízimalom, vannak műromok, tavak, vízesések, sőt még barlangszerű alagutak is. Az üvegházakban trópusi növények sorakoznak, az arborétum zegzugos ösvényei hangulatos erdőkön és ligeteken futnak végig. Mivel óriási területről van szó, érdemes egész napos kirándulást tervezni, felszerelkezni étellel, itallal. A kisgyerekesek nagy örömére babakocsival is jól járhatóak a kiépített utak, ez nagy piros pont manapság. A több mint 180 éves műemlék- és természetvédelem alatt álló romantikus tájképi kert minden évszakban lebilincselő látvány. A botanikus kertben 62 madárfaj fészkel, a tavakban 22 halfaj él.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top