Család

Országos hiány van az egyik fontos védőoltásból

A legnagyobb gondban azok a babák vannak, akik megkapták a kétadagos oltás első részét.

Gyártási gond miatt június 17-ig országos hiány van a rotavírus elleni védőoltásból – számolt be az Inforádió az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adatbázisának adatai nyomán.

A Rotarix nevű vakcinát a 6 hónapnál fiatalabb csecsemőknek ajánlják. Két adagban kell beadni, ezek között négy hétnek kell eltelnie. Az egyik oltóanyagot 6, a másikat pedig 8 hónapos korig be is kell fejezni.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt mondta, ha a kétadagos oltás második adagját nem tudják beadni az első után négy héttel, nem lesz megfelelő a védettség. Igaz, ez attól is függ, mennyi idő telik el.

Ha tartósan hiánycikk marad a vakcina, a babák eleshetnek attól, hogy megkapják az oltást. Bár a készítmény nem kötelező, a rotavírus magas lázat, hányást és több napig tartó hasmenést okoz. Csecsemőknél súlyos kiszáradás is lehet a következménye, ezért ajánlják az oltást.

Frissítés!

Magyarországon a rotavírus ellen ajánlott oltásként két gyártó vakcinája van forgalomban: a Rotarix mellett a másik RotaTeq néven kapható. A gyártó közlése szerint ebből nincs hiány. Ez a védőoltás 3 száján át adható részoltásból áll, az oltást 6-12 hetes kor között kell elkezdeni.

Fontos, hogy a két gyártó védőoltása megkezdett oltássorozat esetén nem helyettesítheti egymást, vagyis ha valaki elkezdte az egyik fajtával, nem válthat a másikra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top