Család

A fájdalmas igazság a tinik neveléséről

Az egyszer biztos, hogy nagy adag humor kell a szülőknek a tinik neveléséhez, különben hamar megőszülnek.

A legtöbb szülő azt érzi a gyerek dackorszakos korában, hogy ennél nehezebb már nem lehet. Egészen addig, míg tinikorba nem lép a gyerek. Bár már elkészít magának egy szendvicset, és maga kitörli a fenekét, a szülőknek ettől még nem lesz felhőtlen az élete, sőt egyre több aggódni való jön a képbe.

Íme hat igazság a tinik neveléséről:

1. Az alvásidő kontrollálhatatlan

Írd ki magadnak a hűtőre, hogy „jobb későn, mint soha”, és olvasd el minden alkalommal, amikor felbosszant a tini azzal, hogy nem hajlandó aludni menni. Vért izzadtál pici korában, hogy rászoktasd az este nyolcas fekvésre, de amint tízessel kezdődik az éveinek száma, ezt azonnal fel akarja rúgni páros lábbal. Felesleges küzdeni ellene, örülj neki, ha éjfél előtt elalszik.

2. Azt állítja, hogy mindenki más is ezt csinálja

A végső érve mindig az, hogy mindenki másnak is ilyen van, mindenki másnak megengedik a szülei, csak hogy rossz arcnak érezd magad, és végül megengedj neki mindent. Ne hagyd magad átvágni, szinte biztos, hogy a többi 13 éves lánynak sem engedik a szülei, hogy teljes hátas tetoválást varrasson magának.

tini gyereknevelés szülők

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

3. Sokkal jobban hasonlít rád, mint gondolnád

Édesanyád hányszor vágta a fejedhez kamaszkorodban, hogy „Majd visszakapod a saját gyerekedtől!” Hát, tessék, most tényleg visszakapod, pont olyan a tinid, mint te voltál az ő korában.

4. Fordítva van bekötve

Ha azt mondod valamire, hogy ne csinálja, akkor biztos lehetsz benne, hogy csinálni fogja, vagy már rég csinálja is. Mindig. Egyetemes törvény, nincs mit tenni ellene. Okosan válaszd meg a harcaidat, és gondold át alaposan, mielőtt nemet mondasz a tininek.

5. Te semmit sem értesz

Sokszor megkapod majd a tinitől, hogy te semmit sem értesz, mert akkora generációs szakadék van köztetek szerinte, hogy minimum a dinók korából valónak gondol. És a legrosszabb, hogy jól emlékszel a kamaszkorodra, és hogy ugyanezt mondogattad te is a szüleidnek.

6. Humor nélkül nehezebb

Bosszantó, amikor olyanokat vág a fejedhez a tini, hogy te vagy a világ legrosszabb szülője, és mennyire igazságtalan vagy vele állandóan, majd nyomatékosítja mindezt azzal, hogy bevágja az ajtót maga után. De ha nem kezeled humorral ezeket a helyzeteket, akkor rohamosan meg fogsz őszülni, és csak saját magadnak ártasz. Nem tudod megváltoztatni igazán a tini lázadását, hormonális, nem tehet róla, a saját hozzáállásod felett viszont van hatalmad, fejleszd ki magadban azt a fajta humorérzéket, ami segít túlélni a tiniéveket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top