Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Család

99 év börtönt kaphat az az orvos, aki abortuszt hajt végre

Megszavazták az USA legszigorúbb abortusztörvényét Alabama államban.

Az alabamai szenátus megszavazta az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztörvényét – írja az MTI. Azt az orvost, aki – a terhesség bármely szakaszában – magzatelhajtást hajt végre, 99 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják, és azokat is 10 évig terjedő börtönre ítélhetik, akik csak megkísérelnek terhességmegszakítást végrehajtani. A nem művi abortuszt elszenvedő nők nem vonhatók büntetőjogi felelősségre. A törvény egyetlen esetben tesz kivételt: csak akkor lehet a terhességet megszakítani, ha az anya élete veszélyben van, vagy nagyon komoly egészségkárosodás fenyegeti.

Pró-life tüntetők Philadelphiában (Fotó: Bastiaan Slabbers / NurPhoto)

A déli állam törvényhozásának republikánus többségű felsőháza hosszas vita és a demokrata párti szenátorok obstrukciós kísérletei után 25:6 arányban szavazott a tiltás mellett. A szintén republikánus többségű képviselőház a múlt hónapban már elfogadta a törvényt, amely most a kormányzóhoz kerül aláírásra. A republikánus kormányzó, Kay Ivey kedd este nem kommentálta a törvényhozók döntését.

Az első kommentárok szerint ha a kormányzó aláírja a döntést, akkor a törvénynek várhatóan perek sorával kell szembenéznie, és nem zárható ki az sem, hogy az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elé kerül.

Idén eddig négy amerikai tagállamban: Georgiában, Kentuckyban, Ohióban és Mississippiben hoztak olyan törvényt, amely a magzat első szívdobbanásától, azaz körülbelül az áldott állapot hatodik hetétől kezdve megtiltja az abortuszt. Az alabamai törvény azonban már a fogantatás pillanatától tiltja a magzatelhajtást.

Címlap

top