Család

5 párkapcsolati típus – te melyikbe tartozol?

Ha megfejted, melyik típusú párkapcsolatban élsz, máris közelebb kerülsz egy lépéssel ahhoz, hogy jobbá tedd a viszonyotokat.

Szinte minden párkapcsolatra jellemző, hogy próbáljuk a másikat megfejteni, többnyire sikertelenül. Az én hibám, vagy az övé? Azért távolodunk, mert túl sok a stressz a munkahelyén, vagy sokkal nagyobb a probléma? Ha ezt csinálom, akkor ő azt fogja csinálni, és ha abbahagyom, akkor ő sem csinálja tovább? Valós, mindennapi küzdelem ez, ami rengeteg energiát felemészt.

Robert Taibbi klinikai szakpszichológus évtizedek óta foglalkozik azzal, hogy helyreállítsa a családokon belül felborult egyensúlyt. Szerinte ha ilyen kérdések gyötörnek, a legjobb, ha megvizsgálod a párkapcsolatodat két lépés távolságból, és ehhez össze is foglalta, melyik az öt leggyakoribb párkapcsolati típus, illetve hogy ezeknek a típusoknak milyen hosszú távú kilátásai vannak.

1. Versengő – Irányító

Arra megy ki a játék, hogy ki tudja legyőzni a másikat. Kinek a karrierje a fontosabb, ki nyeri a vitát, kinek az elvárásait kell követni a párkapcsolatban. Sok veszekedéssel jár ez a fajta párkapcsolat, ami könnyen erőfitogtatásba fordulhat, és vérre menő küzdelem alakul ki az utolsó szóért.

Két erős személyiség küzd a kapcsolatban az irányításért, mindkettőnek az önbizalma a győzelemhez kapcsolódik. Mindig jobban tudják, hogyan kellene élnie a másiknak, ez pedig összeegyeztethetetlenné válik. Taibbi szerint az ilyen típusú párok általában egy idő után elfáradnak a harcokban, és vagy elválnak, vagy megállapodnak abban, kinél legyen az irányítás.

2. Aktív – Passzív

Az egyik van hatalmi pozícióban, hozza meg a döntéseket, míg a másik követi. Úgy tűnhet, hogy ez jobb típusú párkapcsolat, mint a versengő, de igazából ez is egy egyensúlyborulást eredményez, ami nem tesz jót egyik félnek sem. Az aktívabb fél úgy érzi, minden az ő vállát nyomja, és nem kap elég elismerést, közben pedig a passzív fél nem tud kibontakozni.

A párkapcsolat aktív tagjára jellemző, hogy segítőkész, mindent megtesz, hogy másokat boldoggá tegyen, és kerüli a konfliktust. A passzív tag pedig gyakran szorongással küzd, vagy úgy érzi, nem elég talpraesett ahhoz, hogy irányítsa a saját életét.

Hosszú távon a tapasztalatok szerint az aktív partnert a kiégés fenyegeti, ami miatt kiléphet a kapcsolatból, a passzív fél ezek után vagy talál valakit, akitől függhet, vagy sokkal önállóbbá válik.

párkapcsolat típus szakértő

Képünk illusztráció – Forrás: Pexels/Artem Bali

3. Agresszív – Alkalmazkodó

Az abszolút felborult kapcsolat, amikor az egyik fél kezében van minden hatalom, a másik pedig mindenben követi. Abban különbözik az aktív – passzív típustól, hogy itt nem a gondoskodás a cél, hanem a nyers erő. Ezt pedig bántalmazó párkapcsolatnak hívják.

Egy ilyen kapcsolatban nagy a feszültség, az alkalmazkodó partner úgy érzi, mindig tojáshéjakon kell járkálnia, hogy nehogy valami rosszat csináljon. Az agresszív fél egyértelműen a bántalmazó, akinek dühkezelési problémái vannak általában, a felszín alatt pedig erős szorongás húzódik meg, amit a túlzott irányítással próbál kompenzálni. De az is lehet, hogy csupán személyiségzavara van, narcisztikus, vagy minimális empátiával van megáldva.

Hosszú távon – talán mondanunk sem kell – végtelenül káros ez a fajta párkapcsolat, az alkalmazkodó fél teljesen elveszítheti benne az önbizalmát, és egy életre a bántalmazó mellett ragadhat.

4. Eltávolodott – Párhuzamos életet élő

Kevés a vita, de kevés a kapcsolat is. Automata üzemmódban működik a pár, rutinok mentén élnek, úgy tűnik, kevés közös van bennük. Inkább lakótársak, mint szerelmesek. Gyakran évtizedek után jutnak ebbe az állapotba a párok. Ebben a típusban már nem nagyon beszélgetnek, inkább csak a gyerekek tartják őket össze, és párhuzamos életet élnek.

Hosszú távon általában az a jellemző, hogy a középkori válság során felébrednek, hogy nincs már sok idejük hátra, amiből akár még az is lehet, hogy új életet lehelnek a kapcsolatba.

5. Elfogadó – Kiegyensúlyozott

Az egészséges párkapcsolat típusa, amikor a pár együtt, csapatként képes működni. Elfogadják egymás gyengeségeit és erősségeit, támogatják és segítik a másikat. Inkább megoldják a problémákat, nem söpörnek semmit a szőnyeg alá. Vannak persze konfliktusok, viták, de nem fajulnak el, mert tiszteletben tartják egymás véleményét.

Nyilvánvaló, hogy hosszú távon ez az egy kapcsolati típus képes a boldog fennmaradásra, mert tagjai képesek a nehézségeiket együtt megoldani és a felelősséget közösen viselni.

Ha felismerted magad valamelyik párkapcsolat leírásában, akkor a szakértő szerint a következő lépés az, hogy a kapcsolat dinamikáján kell változtatni. Ez azt jelenti, hogy pont az ellenkezőjét kell csinálnod, mint amit eddig csináltál: ha aktív voltál eddig, passzívabbá kell válnod, ha alkalmazkodóként éltél, akkor sokkal jobban ki kell állnod magadért. Ha eltávolodtatok egymástól, akkor itt az ideje, hogy vállaljátok a konfliktusokat. Ha pedig bántalmazóval élsz együtt, akkor ne hidd, hogy meg tudod változtatni, itt az ideje kilépni a kapcsolatból. A változás nem lehetetlen, csak meg kell dolgozni érte.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top