Család

7 ok, hogy mesét olvass a gyereknek

Amellett, hogy jó szórakozás az esti mese olvasása akár a szülőnek, akár a gyerekeknek, nagyon sok pozitív hatása van, ami csak évekkel később mutatkozik. A legjobb, ha már egész pici korban elkezdjük a könyvek szeretetére nevelést.

A mesélés persze nem csak könyvből mehet, a gyerekek imádják a fejből mesélést, akár kitalált, akár saját gyerekkori élménnyel rukkolunk elő, biztosan tetszeni fog nekik. A lényeg, hogy egy fantáziavilágba utazzunk együtt, ez is egy különleges, közösen megélt élmény lehet.

Ezért is mesélj, 7 ok:

  1. Elsődlegesen ez egy nagyszerű kommunikációs csatorna a családtagok között, jó alkalom együtt tölteni egy kis időt a rohanó hétköznapokban és megélni együtt addig ki nem fejezett érzelmeket.
  2. A meseolvasás fejleszti a gyerekek szövegértését, a hallott szöveg értelmezése pedig a későbbiekben nagy hasznukra lesz, már akár az óvodában, de az iskolában mindenképpen.
  3. Azokban a családokban, ahol a gyerekeknek mesélnek, a felnőttek is sokkal több könyvet vásárolnak, illetve olvasnak saját maguk is.
  4. A hangos olvasás bizonyítottan jótékony hatással van  a gyerekek kognitív fejlődésére és kapcsolatukra a szüleikkel.
  5. A korai, 5 éves kor előtti meseolvasás akkor is kialakít egy jó kapcsolatot a gyerek és a könyvek között, ha a gyerek látszólag még nem tudja követni a szöveget.
  6. A lefekvés előtti meseolvasás segít kialakítani egy stabil napirendet, hiszen a szülők rendszerint időhiányra hivatkozva nem tudnak elég időt foglalkozni a gyerekekkel. Ez a biztonságérzet megkönnyíti az esti elalvást is.
  7. A mesélés során felvetődő kérdésekből a szülők lassan-lassan azt is leszűrhetik, mi érdekli a gyerekeket, segít kifejezni érzelmeiket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top