Család

Az osztályban vágatta le a diáklány festett haját a tanárnő

A 11 éves tanuló elmondása szerint a diáktársai előtt kellett levágnia a szőke tincseit. Három vizsgálat is indult az ügyben, de egyre nehezebb tisztán látni, mi is történt.

Országos botránnyá dagadt Romániában annak a 11 éves nagykárolyi diáklánynak az esete, akinek a festett tincseit az osztályteremben, a gyerekek szeme láttára vágatta le az osztályfőnök – írja a Maszol.ro.

A kislány korábban az édesanyjával ment el a fodrászhoz, ahol a hosszú tincseit szőke árnyalatokra festették. A Vasile Lucaciu Általános Iskola tanárainak – főleg a tanuló osztályfőnökének – azonban nem tetszett a stílusváltás. Állítólag többször szólt a lánynak, hogy nem járhat festett hajjal iskolába, festesse vissza a haját.

A diák egy hét elteltével sem tett eleget a kérésnek. Ekkor az egyik óra elején a történelem szakos osztályfőnöknő egy ollót tett a gyerek elé. Felszólította, hogy a diáktársai előtt vágja le a haját.

A gyerekek nevetgélése mellett elkezdődött a kényszerű hajvágás, amelyben egy túlbuzgó osztálytársnő is segített. Ő még az óra után, a szünet után is nyiszálta a tincseket. A lány csaknem derékig érő hajkoronájából fülcimpáig éri frizura lett.

A gyerek nem mondta el otthon, mi történt az iskolában, édesanyja lánya egyik osztálytársától tudta meg a dolgot. Az igazgató értetlenül áll az osztályfőnöknő tette előtt, mivel a pedagógus ellen korábban semmilyen panasz nem érkezett. A botrányban megszólalt Ecaterina Andronescu oktatási miniszter is, aki szerint nagyon nem volt helyénvaló az osztályfőnök viselkedése.

Az ügyben vizsgálatot indított a megyei tanfelügyelőség, a rendőrség és az érintett iskola is, a gyerek apja pedig be akarja perelni a tanárnőt. Ám egyre nehezebb tisztán látni, mi is történt valójában, ugyanis a 11 éves Nicoleta most már másképpen emlékszik a történtekre. Azt mondta, a tanár nem szólította fel a hajvágásra, csak letett elé egy ollót azzal a felszólítással, „csinálj vele, amit akarsz”, ő pedig azt hitte, a hajvágásra céloz. Azt is állítja a diáklány, hogy a tanárnő egyszer sem tette szóvá, hogy nem járhat festett hajjal iskolába.

A festett hajat egyébként sem a szaktárcától átvett szabályzat, sem a Szatmár megyei iskola belső házirendje nem tiltja.

(Nyitóképünk illusztráció.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top