Család

Így teszi tönkre a pénz a házasságot

Nem a pénz a hibás, szerencsétlent mégis gyakran előszedik váláskor, és rákenik a tönkrement házasságot.

Tudtad, hogy a pénz a második leggyakoribb ok a válásoknál? Rögtön a megcsalás mögött ballag, pedig csak papírokról és fémdarabokról van szó. Ennek ellenére gy tanulmány szerint a válófélben lévő házaspárok huszonegy százaléka a pénzt jelölte meg a válás okának. Ironikus, hogy jómódú pároknál volt a legmagasabb százalékban a pénz az ok, sőt minél több volt belőle, annál inkább a pénzügyi problémák miatt váltak el.

Nyilván nem az a tanulmány üzenete, hogy ha boldog házasságban akarsz élni, akkor legyél szegény, de érdemes azért Dave Ramsey pénzügyi szakértő és Jerry Duberstein párterapeuta közös véleményét elolvasni, akik szerint a következő 5 hiba vezet általában a váláshoz a pénz miatt.

1. Titkos bankszámlátok van

Ha az első az életedben a házasságod, akkor ott nincs helye a titkolózásnak, főleg, ha a pénzügyekről van szó. Amikor külön, titkos bankszámlát tartasz fenn, az nagyjából a katasztrófa receptjének fő hozzávalója. Mert mi történik, ha az egyik elveszíti az állását? Vagy nem érkezik meg a bére időben? Most akkor házasok vagy csak lakótársak vagyok? Egy házasságban a közös és egyenlő pénzügyi felelősségvállalás a legjobb út.

2. Nem egyezik az életmód

Az egyiknek költséges hobbija van, amire sok pénzt el is költ, míg a másik inkább félretenne a gyerekek tanulmányaira. Ha nem sikerül egyeztetni, hogy mire költsétek vagy tegyétek félre a pénzt, akkor állandó konfliktusforrás lesz.

pénz házasság válás

Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia

3. Hagyod, hogy a fizetéskülönbség közétek álljon

A mai világban nem új információ, hogy a nők kevesebbet szoktak keresni, mint a férfiak. Sok esetben az a fél, aki több pénzt visz haza, abba a hibába esik, hogy azt hiszi, nála van a hatalom is a párkapcsolat fölött. Nagy hiba. Hiszen ha egy csapat vagytok, akkor nem számít, ki mennyi pénzt lapátol a közös kalapba.

4. Pénzügyi hűtlenség

Van bizony a pénz területén is hűtlenség. Amikor a párod háta mögött saját számlát vagy hitelkártyát csinálsz például, hogy arra gyűjtögesd a saját pénzedet. Helyette inkább kommunikálni kellene egymással, elmondani a másiknak, milyen céljaid vannak, és mennyi pénzre lenne szükséged, hogy együtt kidolgozzatok egy tervet, hogyan lehetne megvalósítani az álmaidat közösen.

5. Hagyod, hogy a gyerekeid irányítsanak

Nem kell rögtön minden malacperselyt porrá zúzni, ha valamit akar a gyerek. Gyakran előfordul, hogy az egyik szülő a végtelenségig megengedő, és még a nincsből is megveszi a kétszázezres tornacipőt, míg a másik inkább nevelné a gyereket észszerű költekezésre, de falakba ütközik. Máris kész a folyamatos harc, titokban vásárlás, „csak apád/anyád meg ne tudja” helyzetek sokasága, ami mérgező hatással van a házasságra.

A szakértők szerint csak egy dolgot kell észben tartani ahhoz, hogy a pénz ne tegye tönkre a kapcsolatot: a házasságod az első, minden más csak utána jön a fontossági sorrendben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top