Család

Baby boom: sorra születnek a gyerekek Lébényben

Szokatlanul növekszik a Győr-Moson-Sopron megyei, 3200 lakosú Lébény népessége. Évente átlagosan 30 gyermek születik, sőt csak az elmúlt három hónapban 13 újszülött érkezett.

A helyi óvodába jelenleg 128 lébényi gyerek jár, az új bölcsődébe a májusi átadás után 24 gyereket várnak. Kovács Gábor, Lébény város független polgármestere azt mondja, az idei 13 baba az éves átlaghoz képest is nagyon jó eredmény. A kimagasló szám egy idén januártól indult családtámogatási program révén tűnt fel az önkormányzatnak, 2019-től ugyanis minden újszülöttet megajándékoznak százezer forinttal és egy harmincezer forint értékű babakelengye-csomaggal. Januárban 3, februárban 4, márciusban 6 ilyen csomagot adtak át.

Kelengyecsomag

A város népesedési mutatói eddig is átlag fölöttiek voltak a magyar településekhez képest: Lébényben minden századik lakosra jut egy újszülött kisbaba.

„Hogy kizárólag a támogatás ösztönözte volna a szülőket, biológiailag lehetetlen, de tény, hogy a településen kedvezőek a feltételek a gyermekvállaláshoz. Nem találtunk fel semmi újat, csak szisztematikusan összerakjuk a családalapítás puzzle-jét. Ezek a kis elemek többségében minden település asztalán ott hevernek: korszerű óvoda, kiváló iskola, megfelelő orvosi és védőnői ellátó rendszer, folyamatos egészségügyi szűrőprogramok, emellett hamarosan átadjuk a bölcsődét is. A babatámogatási csomag ennek a modellnek az egyik ékköve, a puzzle következő darabja pedig egy új játszótér lesz” – közölte a polgármester. 

Kovács Gábor polgármester

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top