Család

Spanyolországban a szülés után nyolc hétre szabadságra mehetnek az apák

A kedvezmény az örökbefogadó apáknak is jár. A cél az, hogy fokozatosan kiegyenlítsék az apáknak és az anyáknak járó szabadság idejét.

Spanyolországban hétfőtől az eddigi ötről nyolc hétre nő a férfiaknak gyerekük megszületése után járó szabadság időtartama – jelenti az MTI. Az április elsején hatályba lépett jogszabály szerint a közel két hónapnyi szabadság az örökbefogadó szülőknek is jár.

Fotó: Unsplash

Az első két hét kivétele meghatározott, de a fennmaradó hat hetet a gyerek egyéves koráig, akár megszakításokkal is felhasználhatják az apák. Az apasági szabadság nem ruházható át az anyára.

A rendelkezésről március elsején döntött a spanyol kormány, a céljuk az, hogy fokozatosan kiegyenlítsék a két szülőnek járó szabadság idejét. A jogszabály értelmében az apasági szabadság 2020-ban 12 hétre emelkedik, és 2021-re éri el az anyáknak járó 16 hetet. Az előzetes számítások szerint az új intézkedés ebben az évben az államnak 226 millió eurós, a munkáltatóknak pedig 53 millió eurós pluszköltséget jelent majd.

A spanyol állami közlönyben most megjelent és ezzel életbe lépett jogszabálynak harminc napon belül meg kell kapnia a parlamenti jóváhagyást, különben semmissé válik. A négy hét múlva esedékes előrehozott parlamenti választások miatt a törvényhozást már feloszlatták, ezért a feladatkörét ilyenkor ellátó hatvanfős testület szavaz majd a rendelkezésről, várhatóan még ezen a héten.

Spanyolországban legutóbb tavaly módosították az apasági szabadságot, akkor négyről öt hétre nőtt az időtartama.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top